7.5 C
Kifissia
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΟΛΩΜΗ

Must read

Η Παναγιώτα Σολωμή, σύμβολο των μανάδων των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, έφυγε από τη ζωή.
Ήταν αγρότισσα που ζούσε σε χωριό της Αμμοχώστου. Στις 15 του Αυγούστου 1974, όταν μπήκαν στο χωριό της οι ορδές του Αττίλα, πήραν τον 42 ετών τότε σύζυγό της Παύλο και τον 17 ετών γιο της με την «υπόσχεση» να τους αφήσουν να γυρίσουν πίσω κοντά της σε τρεις μέρες. Όμως, τους σκότωσαν ύπουλα, κουκουλώνοντας το έγκλημά τους. Οι δύο άνδρες θεωρήθηκαν αγνοούμενοι. Στα χρόνια που πέρασαν, ούτε στιγμή δεν έπαψε να αγωνίζεται για να τους βρει, μαζί με άλλους 14 συγχωριανούς της που είχαν πάρει οι Τούρκοι.
Μετά την εισβολή έμεινε εγκλωβισμένη στο χωριό της για δυόμισυ μαρτυρικά χρόνια. Μετά, εξαναγκάστηκε από το κατοχικό καθεστώς να φύγει από τον τόπο της.
Περιγράφει την Οδύσσειά της σε γράμμα που έστειλε στο «Προσφυγικό Βήμα»:
«Ονομάζομαι Παναγιώτα Παύλου και είμαι πρόσφυγας από την Κώμη Κεπήρ της επαρχίας Αμμοχώστου.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην πατρίδα μου. Ως αποτέλεσμα, ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να έχει υπό κατοχή του ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του χωριού μου. Διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες, μερικές χιλιάδες νεκροί ή τραυματίες και 1.619 αγνοούμενοι είναι σε γενικές γραμμές ο απολογισμός της εισβολής και κατοχής, που ακόμη συνεχίζει.
Ανάμεσα στους 1.619 αγνοουμένους είναι και ο σύζυγός μου Παύλος Σολωμή (τότε ηλικίας 42 χρόνων) και ο γιος μου Σολωμής Παύλου Σολωμή (τότε ηλικίας 17 χρόνων).
Στις 15 Αυγούστου 1974, γύρω στις 9:30 π.μ., Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν μέσα στο σπίτι μας και μας συνέλαβαν. Οδηγηθήκαμε σ’ ένα κοντινό τουρκικό χωριό, όπου ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματικός μάς ανέκρινε. Στα γυναικόπαιδα επετράπη η επιστροφή στα σπίτια τους, ενώ 14 άνδρες κρατήθηκαν για περαιτέρω ανάκριση. Οι αξιωματικοί του στρατού μάς διαβεβαίωσαν ότι οι άνδρες θα αφήνονταν ελεύθεροι σε 3 μέρες. Κανείς από αυτούς δεν ήταν στρατιώτης ή έλαβε μέρος σε οποιαδήποτε διαμάχη. Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι, που έμειναν πίσω για να προστατέψουν την περιουσία τους και ο μικρότερος ήταν ο γιος μου.
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΕΙΔΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΚΟΥΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΟΙ ΩΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Οι Τούρκοι αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για αυτούς.
Το μεγάλο ερώτημα που θέτω είναι: “Πού βρίσκονται;”. Ήταν ζωντανοί και σε τουρκικά χέρια όταν τους άφησα. “Τι τους έχει συμβεί;” “Δεν έχω το δικαίωμα να ξέρω;”.
Το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο πρέπει να λυθεί ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και λύσεων. Ζητώ από τον καθένα σας, σαν υπεύθυνα ανθρώπινα όντα, να βάλετε πρώτα τον εαυτό σας στη θέση μου, για να καταλάβετε τι περνώ τα τελευταία 24 χρόνια και να υψώσετε τη φωνή σας προς τις σεβαστές κυβερνήσεις σας, ζητώντας την άσκηση πιέσεων προς την τουρκική κυβέρνηση, έτσι ώστε να αναγκαστεί να δώσει ικανοποιητικές πληροφορίες για το τι τους έχει συμβεί.
Σας ευχαριστώ
Παναγιώτα Παύλου»
Το ερώτημά της απαντήθηκε το 2018, όταν τα οστά τους εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην Λίμνη της Γαλάτειας. Γι’ αυτό το έγκλημα κανένας δεν λογοδότησε ποτέ, καμμιά τιμωρία δεν υπέστη η Τουρκία που το διέπραξε. Η Παναγιώτα Σολωμή έθαψε ό,τι απέμεινε από τον άντρα της και τον γιο της, 44 χρόνια μετά τη δολοφονία τους. Σήμερα πήγε να τους συναντήσει. Αιωνία της η μνήμη. Αιωνία τους η μνήμη.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article