15.4 C
Kifissia
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Επιφυλακτική η Wall με το βλέμμα στη Γάζα – Συγκράτησαν κέρδη στην εβδομάδα Dow και S&P 500

Must read

Μεικτά πρόσημα στη σημερινή συνεδρίαση της Wall, ωστόσο Dow και S&P 500 έκλεισαν σε θετικό έδαφος στην εβδομάδα ενόψει και της κλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, αφού έληξε απόψε η διορία που έδωσε ο ισραηλινός στρατός σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο αμάχους να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Αρχικά, πάντως, η Wall βρήκε στήριξη στα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί για το γ’ τρίμηνο του 2023.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow ενισχύθηκε κατά 39 μονάδες ή 0,1% στις 33.670 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,5% στις 4.327,78 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολίσθησε κατά 1,23% στις 13.407,23 μονάδες. Ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 υπεραπέδωσε την Παρασκευή, κερδίζοντας 2,3%, καθώς το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο σχεδόν 6%.

Στην εβδομάδα, ο Dow πρόσθεσε 0,8%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,5%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε μικρές απώλειες 0,2%.

Ο “δείκτης φόβου” VIX, σκαρφάλωσε στο +15,82% αγγίζοντας το υψηλότερό του επίπεδό του εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

“Ενόψει Σαββατοκύριακου, οι επενδυτές φάνηκαν να στρέφονται στις αγορές ασφαλών καταφυγίων“, δήλωσε ο Quincy Krosby, αναλυτής της LPL Financial, σημειώνοντας ότι οι αγοραστές προτίμησαν τα ομόλογα και τον χρυσό εν μέσω ανησυχιών ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να διευρυνθεί.

Η αγορά σταθμίζει το ενδεχόμενο το Ισραήλ να “εξαπολύσει μια μαζική εισβολή στη Γάζα”, είπε. “Δεν θέλετε να ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα το πρωί και όλα να έχουν αλλάξει”.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών της Wall, από την άλλη, ήταν ενθαρρυντικά για τη συνέχεια με τους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα κέρδη τρίτου τριμήνου της JPMorgan Chase εκτοξεύθηκαν καθώς η τράπεζα επωφελήθηκε από τη συνεχιζόμενη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και την εξαγορά της First Republic Bank τον Μάιο. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 35% —ή 24% χωρίς τη First Republic— στα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή έκλεισε στο 1,5%.

Αύξηση στα κέρδη και τα έσοδα της ανακοίνωσε η Wells Fargo για το γ’ τρίμηνο, με τον τραπεζικό κολοσσό να ξεπερνά ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street και ο τίτλος της στις σημερινές συναλλαγές πρόσθεσε σχεδόν 3,07%.

Αύξηση 13% στα κέρδη του γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Ειδικότερα, τα κέρδη της BlackRock σε προσαρμοσμένα βάση ανήλθαν σε 1,64 δισ. δολ.  ή 10,91 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 1,45 δισ. δολ. ή 9,55 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. H μετοχή της BlackRock έκλεισε με απώλειες στο -1,34%.

Τέλος, σταθερά παρέμειναν τα κέρδη της Citigroup το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα έσοδα της ενισχύθηκαν κατά 9%. Ο τίτλος της έχασε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και βρέθηκε στο -0,2%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ  να διολισθαίνει οριακά στο 4,628%. Κέρδη άνω του 3% για τον χρυσό, ενώ το δολάριο πρόσθεσε 0,02%.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 6 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έπεσε στις 63 μονάδες από 68,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν πτώση στις 67 μονάδες. Η μέτρηση αυτή είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο.

Οι προσδοκίες των Αμερικανών για την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο έτος σκαρφάλωσαν στο 3,8% τον Οκτώβριο από 3,2% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τα επόμενα πέντε έτη αυξήθηκαν στο 3% από 2,8% τον Σεπτέμβριο.

Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών τον Σεπτέμβριο

Λιγότερο του αναμενόμενου αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, καθώς το ισχυρό δολάριο βοήθησε να συμπιεστούν οι τιμές σε προϊόντα εκτός του ενεργειακού κλάδου.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν οι τιμές να αυξηθούν κατά 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,7% μετά από πτώση 2,9% τον Αύγουστο, συμπληρώνοντας οκτώ διαδοχικούς μήνες σε πτωτική τροχιά.

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς τα καύσιμα και τα τρόφιμα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,1% μετά από πτώση 0,3% τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση ο δομικός δείκτης υποχώρησε 1,1% τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν ότι οι τιμές σκαρφάλωσαν 0,6% αντί για 0,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin