11.8 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Επιστροφή στα κέρδη για τη Wall Street

Must read

Με το “δεξί” μπήκε στο δ’ τρίμηνο η Wall Street, αφού τα μεικτά πρόσημα και την έντονη μεταβλητότητα που παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες έως τα μέσα της σημερινής συνεδρίασης διαδέχθηκαν τα ισχυρά κέρδη για τον Dow Jones, ενώ Nasdaq και S&P 500 έσβησαν τις ημερήσιες απώλειες, όχι όμως και τις εβδομαδιαίες. 

H αμερικανική αγορά επέστρεψε στα κέρδη μετά τις ευρείες απώλειες που είχε την Πέμπτη, με τον Σεπτέμβριο να κλείνει ως ο χειρότερος μήνας για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχε βρεθεί στο ναδίρ λόγω του ξεσπάσματος της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού. 

Οι επενδυτές αφομοίωσαν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ την αισιοδοξία στην αγορά τροφοδότησε και η είδηση πως το αντιικό χάπι της Merck κατά της covid-19, molnupiravir, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%

Ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα συνεχίζει να ενισχύεται, καταγράψοντας υψηλό 30 ετών τον Αύγουστο, αντλώντας ώθηση κυρίως από το ράλι στις τιμές της ενέργειας. 

Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης -ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό- σκαρφάλωσε 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας έξι συνεχείς μήνες ισχυρής ανόδου. Από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 4,3% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1991. 

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,6%.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Αύγουστο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,8% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,6%. Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε μικρή πτώση κατά 0,1% αντί για άνοδο 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Επιπλέον, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο καθώς η παραγωγή συνεχίζει να γνωρίζει εμπόδια από τις σημαντικές ελλείψεις σε πρώτες ύλες και προσωπικό εν μέσω των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 60,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 61,1 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο. Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 60,5 μονάδες. 

Σε άλλα μάκρο της ημέρας, οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ ήταν απροσδόκητα αμετάβλητες τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση των έργων του δημόσιου τομέα αντισταθμίστηκε από πτώση στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα αμετάβλητα στοιχεία των κατασκευαστικών δαπανών έρχονται μετά την αύξηση 0,3% τον Ιούλιο. Οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες θα αυξάνονταν κατά 0,3%.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά στον στόχο για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώστε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Philadelphia Πάτρικ Χάρκερ σε συνέντευξή του στο Reuters, αλλά “μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για την απασχόληση που θα επιτρέψει την ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων”, όπως τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester, ανέφερε την Παρασκευή ότι οι όροι που θα δικαιολογούσαν μια αύξηση επιτοκίων από πλευράς της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν διαμορφωθεί ακόμη και ήδη από τα τέλη του 2022.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο οι εξελίξεις ήταν θετικές, με το Κογκρέσο να καταλήγει σε συμφωνία σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δαπανών το οποίο διασφαλίζει την χρηματοδότηση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, αποτρέποντας έτσι το κλείσιμο ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή την αθέτηση πληρωμών στο ομοσπονδιακό χρέος. 

Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε αργά το βράδυ της Πέμπτης το προσωρινό νομοσχέδιο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως και τις 3 Δεκεμβρίου. Σε δήλωσή του με την υπογραφή του μέτρου, ο Μπάιντεν είπε ότι “καλύπτει κρίσιμες και επείγουσες ανάγκες του έθνους”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν”.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή κατά 6,4 μονάδες βάσης στο 1,464%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 13 Αυγούστου. Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε περίπου κατά 0,2% την Παρασκευή, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση σκαρφάλωσε κατά 0,8%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πρόσθεσε 1,43% ή 482 μονάδες στις 34.326,46, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και σε αρνητικό έδαφος. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,15% στις 4.357,04 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ανέκαμψε από τις απώλειές του και ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 14.566,70 μονάδες. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο “κόκκινο”: ο Dow υποχώρησε κατά 1,4%, ο S&P 500 έχασε 2,2%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες (-3,2%) κατέγραψε ο Nasdaq. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημα και 4 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Merck (+8,37%), Walt Disney (+4,04%) και American Express (+3,83%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Walmart (-1,52%) και Walgreens Boots (-0,47%)

Το “αλμα” της Merck ήρθε μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές τελευταίας φάσης για το αντιικο χάπι κατά της covid-19 molnupiravir, με τα ευρήματα να παρέχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι η ιατρική κοινότητα θα αποκτήσει ένα νέο όπλο στη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός και ο εταίρος του, Ridgeback Biotherapeutics, σκοπεύουν να ζητήσουν έκτακτη έγκριση για χρήση του σκευάσματος από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υποβάλλουν αιτήσεις και στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών.

Η Greenlane Holdings σημείωσε άνοδο 5,49% μετά τη σύσταση buy και τιμή-στόχο τα 6,30 δολάρια που έδωσε η Jefferies για τη μετοχή της εταιρείας.

Ο αναλυτής της Raymond James, Aaron Kessler, αφαίρεσε την αξιολόγηση “strong buy” για τη μετοχή της Alibaba Group, η οποία υποχώρησε κατά 4,11% στις σημερινές συναλλαγές.

Τέλος. η Dollar Tree υποβαθμίστηκε σε sector weight από overweight στην KeyBanc Capital Markets, εντούτοις έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,36%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article