15.6 C
Kifissia
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Επιστολή : ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

Must read

Ανοικτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο Λαμίας, κύριο Θύμιο Καραίσκο.
Αγαπητέ κύριε Καραίσκο,
Θερμά συγχαρητήρια για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων Δημάρχου της ιστορικής πόλεως της Λαμίας. Εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία στο έργο σας και ευόδωση όλων των στόχων του προγράμματός σας.
Σας γράφω σήμερα για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή άκουσα την ομιλία σας στον πρόσφατο εορτασμό του πολιούχου της Λαμίας και της απελευθέρωσής της από τους Γερμανούς το 1944, και εξεπλάγην από τις επανειλημμένες αναφορές σας στα «αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ». Είπατε, «οι αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν κυριολεκτικά κυκλώσει την περιοχή», «σαν χθες οι αντάρτες της 13ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ συγκρούονταν με τους Γερμανούς στη Μεγάλη Βρύση», και σε άλλο σημείο της ομιλίας σας «τα πρώτα ανταρτικά σώματα του ΕΛΑΣ έμπαιναν στην πρωτεύουσα της Ρούμελης».
Θα αποφύγω να αναλύσω εδώ τους λόγους δημιουργίας του Κομματικού στρατού του ΕΛΑΣ, τα σχέδια και τη δράση των δημιουργών του και των ηγετών του, και θα περιορισθώ να σας πω ότι είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι ο ΕΛΑΣ δεν είχε καμία ανάμειξη στο ότι ο Γερμανικός στρατός αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Λαμία τη συγκεκριμένη ημερομηνία της 18ης Οκτωβρίου 1944. Καλώς δε χρησιμοποιήσατε τη λέξη «συγκρούονταν» και όχι «πολεμούσαν» ή «μάχονταν» για το επεισόδιο που έγινε στη Μεγάλη Βρύση.
Η ιστορική αλήθεια των γεγονότων είναι ότι οι Γερμανοί αποχώρησαν από τη Λαμία ειρηνικά τις πρωινές ώρες της 18ης Οκτωβρίου. Η εκκένωση της πόλης είχε συμπληρωθεί μέχρι το μεσημέρι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μικρές ομάδες ανταρτών του ΕΛΑΣ εισήλθαν προσεκτικά στις παρυφές της πόλης για να βεβαιωθούν ότι δεν υπήρχαν Γερμανοί. Το πρώτο οργανωμένο τμήμα του ΕΛΑΣ, το 36ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον δολοφόνο του συνταγματάρχη Δημητρίου Ψαρού, τον Θύμιο Ζούλα, μπήκε στη Λαμία τα ξημερώματα της 19ης Οκτωβρίου.
Όταν αυτά είναι τα γεγονότα, προκύπτει το ερώτημα γιατί εσείς από τη θέση του Δημάρχου, αποδίδετε τιμές στον ΕΛΑΣ που δεν του ανήκουν και παραπληροφορείτε τους νεότερους συμπολίτες σας και ιδιαίτερα τους μαθητές των σχολείων. Αυτή η ιστορική παραπληροφόρηση επεκτείνεται και στην έκθεση «Η Λαμία στον πόλεμο, 1940 -1944» με φωτογραφίες ψευδολογιών ως η επισυναπτόμενη ,και εκδηλώσεων ως η «περπατώ στην πόλη μου» που οργανώνεται από την σαφώς πολιτικοποιημένη οργάνωση ΓΑΚ νομού Φθιώτιδας.
Μπορούσατε να περιοριστείτε σε αυτό που έχει γίνει γενικά αποδεκτό από την τοπική κοινωνία. Ότι δηλαδή, τρείς ξένοι -ο Ιταλός αιχμάλωτος Eugenio de Simone, ο Αυστριακός στρατιώτης Josef H. Blechinger (Ηλίας Κόκκινος) και ο Σουηδός αντιπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Sture Linner – έπαιξαν ρόλο στο να μην υπάρξουν καταστροφές ή ανθρώπινα θύματα μετά την αποχώρηση του Γερμανικού στρατού. Σοβαρά ιστορικά ερωτηματικά υπάρχουν και γι’ αυτές τις παρεμβολές. Γιατί, ποιος στρατός που θέλει πραγματικά να προβεί σε καταστροφές κάποιων στόχων αναθέτει την εκτέλεση σε τρίτους, και ποιος στρατιωτικός διοικητής δέχεται να τις ακυρώσει επειδή του το ζήτησε κάποιος ξένος στο μέσον της νύχτας!
Ο δεύτερος λόγος που σας γράφω είναι να διαμαρτυρηθώ για την συνεχιζόμενη ύπαρξη στην πόλη σας του ανδριάντα του Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη), βασικού υπεύθυνου της καταστροφής του ιστορικού Βαλτετσίου και των σφαγών χιλιάδων στην Καλαμάτα, τον Μελιγαλά, τον Πύργο Ηλείας, τους Γαργαλιάνους (όπου ο ίδιος αποκεφάλισε τον νεαρό ταγματασφαλίτη 3 εβδομάδων Πολύβιο-Διομήδη Ευθ. Αναστόπουλο) και την Πύλο. Έχω ζητήσει επανειλημμένα από τους Δημάρχους αυτών των πόλεων να απαιτήσουν την απομάκρυνση αυτού του ανδριάντα από την πλατεία Λαού της Λαμίας. Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι κανείς τους προέβη σε αυτήν την δίκαιη ενέργεια.
Κύριε Δήμαρχε, αποφασίστε το εσείς και οι ψυχές χιλιάδων αθώων θυμάτων, μεταξύ των οποίων και εκείνο του παππού σας Θύμιου Καραίσκου και του αδελφού του Κωνσταντίνου, απανθρώπως κατακρεουργηθέντων από τον ΕΛΑΣ, θα σας ευγνωμονούν!
Μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με ανδριάντα του Βασιλιά Γεωργίου Α΄, ο οποίος ποικιλοτρόπως τίμησε τη Λαμία και τον εθνικό ήρωα Αθανάσιο Διάκο. Αν εσείς ή το Συμβούλιό σας δυσκολεύεται να τιμήσει τον βασιλιά Γεώργιο Α΄, για να αποφύγει αντιδράσεις εκείνων που θέλουν να διαγράψουν την περίοδο που η Ελλάδα ήταν Βασίλειο, μπορείτε να τιμήσετε το «Λιοντάρι της Ρούμελης», τον ήρωα της Γραβιάς Οδυσσέα Ανδρούτσο. Αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει ανδριάντας του στην πόλη της Λαμίας.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Ιωάννης Κ. Μπουγάς, Στατιστικός, συγγραφέας

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article