Επανήλθε σε ανοδική τροχιά η Wall καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

0
423

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε την Τετάρτη η Wall Street, μετά το χθεσινό απότομο sell-off που διεύρυνε τις απώλειες των βασικών δεικτών και εξάλειψε τα κέρδη του Dow Jones για το 2023, με την αγοραστική διάθεση να τροφοδοτείται σήμερα από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε “βουτιά” 431 μονάδων ή 1,29% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 33.002 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου και κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data. Επίσης, ο S&P 500 έχασε 1,4% και τερμάτισε στις 4.229 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,9%.

Σήμερα, ωστόσο, οι επενδυτές από την αρχή της συνεδρίασης έδειξαν διάθεση αντίδρασης, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά μετά την έκθεση της ADP για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Η απόδοση του αμερικανικού διετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 5,048%, η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώθηκε 6,6 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 4,735% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,876%, από τα νέα υψηλά 16 ετών που καταγράφηκαν εχθές.

Σύμφωνα με την ADP, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν μόλις κατά 89.000 τον Σεπτέμβριο, που ήταν η μικρότερη αύξηση των τελευταίων δυόμισι ετών και σημαντικά χαμηλότερη των συγκλινουσών εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, που περίμεναν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 150.000.

Παρότι ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η έκθεση της ADP πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά καθώς δεν περιλαμβάνει τους δημοσίους υπαλλήλους και δεν αποτελεί “σαφή δείκτη” για την απασχόληση -τα στοιχεία για την οποία θα δημοσιευθούν την Παρασκευή-, η αγορά αντέδρασε θετικά θεωρώντας ότι αποτελεί ένδειξη πως η αγορά εργασίας “ψύχεται” και μειώνει την πίεση που υφίσταται η Fed, η οποία ανησυχεί για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός χαλάρωσης της αγοράς εργασίας εξακολουθεί να είναι “πολύ αργός”, υποδηλώνοντας ότι τα επιτόκια δεν αναμένεται να ξεκινήσουν να μειώνονται σύντομα, γεγονός που κρατά υπό πίεση και τις μετοχικές αξίες.

“Όλοι αναζητούν ελπίδα στην αγορά εργασίας, αλλά η εξασθένιση είναι πολύ, πολύ αργή ώστε να είμαστε πραγματικά σίγουροι και να φτάσουμε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να δούμε τη Fed να μειώνει τα επιτόκια – πρέπει να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η αγορά εργασίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Tim Urbanowicz, επικεφαλής ερευνών και επενδυτικής στρατηγικής στην Innovator ETFs.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση του Institute for Supply Management (ISM) για τον κλάδο των υπηρεσιών έδειξε ότι ο PMI υποχώρησε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο στις 53,6 μονάδες από τις 54,5 μονάδες του προηγούμενου μήνα, επιβραδυνόμενος μεν αλλά παραμένοντας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ωστόσο, η σημερινή αντίδραση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς την αγορά επιβάρυναν οι πιέσεις στις τιμές του αργού, εν μέσω των ανησυχιών για τη ζήτηση, που οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου, επιβαρύνοντας τη γενικότερη εικόνα της αγοράς.

Με τους αγοραστές να χρειαστεί να δώσουν μάχη μέχρι το τέλος σχεδόν της συνεδρίασης προκειμένου να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα.

Δείκτες – Στατιστικά

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων, έκλεισε τελικά στο “πράσινο”, προσθέτοντας 127 μονάδες ή 0,39% και κλείνοντας στις 33.129,55 μονάδες. Ωστόσο, η σημερινή άνοδος δεν ήταν αρκετή ώστε να επαναφέρει τον δείκτη των blue chips σε θετικό έδαφος για το έτος, μετά τη χθεσινή βουτιά που εξάλειψε το μέχρι χθες θετικό του πρόσημο.

Ο ευρύτερος S&P 500, από την άλλη, σημείωσε την Τετάρτη την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και έκλεισε 0,81% ή 34,30 μονάδες υψηλότερα, στις 4.263,75 μονάδες.

Ο τεχνοβαρής Nadsaq, που παρέμεινε σε θετικό έδαφος καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, κατέγραψε κέρδη 1,35% και έκλεισε στις 13.236,01 μονάδες, προσθέτοντας 176 μονάδες σε σύγκριση με το χθεσινό του κλείσιμο.