Τάσεις αποκλιμάκωσης δείχνουν τις τελευταίες ημέρες τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου όσο και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα χθες η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε έως και τα 70,75 ευρώ/MWh για να σταθεροποιηθεί στα 72,6 ευρώ/MWh. Αλλά και στις αγορές του ηλεκτρισμού, η εικόνα στον Ευρωπαϊκό χάρτη εμφανίζεται ικανοποιητική, με τις τιμές στις περισσότερες χώρες να κινούνται κοντά ή και κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, όσο δηλαδή κόστιζε το ρεύμα στη χονδρεμπορική προ κρίσης.
Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh κινήθηκαν οι τιμές σε Σουηδία, Ουκρανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Δανία και Πολωνία. Στις μεγαλύτερες αγορές η εικόνα ήταν επίσης θετική με τη Γερμανία στα 117,63 ευρώ/MWh, την Γαλλία στα 158,69 ευρώ/MWh, το Βέλγιο στα 156,86 ευρώ/MWh, την Ολλανδία στα 180,55 ευρώ/MWh και την Ισπανία στα 184,26 ευρώ/MWh.
Για μια ακόμη ημέρα πάντως η υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος εντοπίστηκε στην Ελλάδα, στα 205,4 ευρώ/MWh. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 229,13 ευρώ/MWh και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, με δεύτερη την Ιταλία στα 223,11 ευρώ/MWh και τρίτη την Ελβετία με 219,39 ευρώ/MWh. Στον αντίποδα οι πιο φθηνές αγορές ηλεκτρισμού μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο είναι η Σουηδία (78,42 ευρώ/MWh) η Ουκρανία (78,48 ευρώ/MWh) και η Νορβηγία (99,35 ευρώ/MWh).
Με βάση την εικόνα μέχρι στιγμής του Φεβρουαρίου, οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα δοθούν αναμένεται να είναι μειωμένες καθώς υπάρχει υποχώρηση σε σχέση με τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που ήταν στα 227 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι για να καλυφθεί μέρος τον αυξήσεων στο ρεύμα το Γενάρη δόθηκαν 150 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά και 133 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Εάν συμπεριληφθούν και οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο το συνολικό κόστος των μέτρων του Ιανουαρίου έφτασαν τα 350 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα των επιδοτήσεων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο της Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο αντλεί πόρους από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, δηλαδή δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πόροι του ΤΕΜ αρκούν για να καλύψουν τις επιδοτήσεις μέχρι τον Απρίλιο, που σημαίνει ότι σε περίπτωση που η κρίση επιμείνει τότε οι νέες επιδοτήσεις θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό.