26.7 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

“Εκτοξεύτηκε” η Wall στο πρώτο μισό του έτους – Καλύτερο α’ εξάμηνο ο Nasdaq από το 1983

Must read

Ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καταγράφοντας ένα ισχυρό κλείσιμο για το α’ εξάμηνο, με “καύσιμο” σήμερα τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές πραγματοποιούν ράλι το 2023, καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί υπό καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων. Ο ανοδικός τόνος, ιδίως για ορισμένες τεχνολογικές μετοχές, άντεξε ακόμη και όταν ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωνε επανειλημμένα ότι φαίνονται πιθανές μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλά για λίγο καιρό. Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία δεν έχει πέσει σε ύφεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed μπορεί να έχει περιθώριο να πετύχει μια “ήπια προσγείωση” της οικονομίας, ή τουλάχιστον να πετύχει μια ήπια ύφεση, καθώς αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό στον ετήσιο στόχο του 2%.

Σε αυτό το κλίμα στο ταμπλό, ο Dow Jones κατέγραψε σήμερα κέρδη 0,84% ή 285,18 μονάδων στις 34.407,60 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,23% ή 53,94 μονάδες στις 4.450,38 μονάδες. Ο Nasdaq πρόσθεσε 1,45% ή 196,59 μονάδες στις 13.787,92 μονάδες.

 

 

Η Παρασκευή αποτέλεσε μια κομβική ημέρα για τους επενδυτές, φέρνοντας την ολοκλήρωση του μήνα, του β’ τριμήνου και του α’ εξαμήνου. ΑΚολουθεί η εικόνα των δεικτών:

Ιούνιος: Ο S&P 500 κέρδισε 6,5% και σημείωσε την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 6,6%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν τέταρτο συνεχόμενο θετικό μήνα. Ο Dow σημείωσε άνοδο 4,6%, καταγράφοντας τον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο.

Β’ τρίμηνο: Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,3%, καταγράφοντας το τρίτο συνεχόμενο ανοδικό τρίμηνο και τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το δ’ τρίμηνο του 2021. Ο Nasdaq σημείωσε άλμα 12,8% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνοα. Ο Dow πρόσθεσε 3,4%, σημειώνοντας το τρίτο κερδοφόρο τρίμηνο.

Α’ εξάμηνο: Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 15,9%, σημειώνοντας το καλύτερο α’ εξάμηνο από το 2019. Ο Nasdaq σημείωσε “άλμα” 31,7%, για το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 1983. Ο Dow σημείωσε ήπια κέρδη τς τάξης του 3,8%.

Παράλληλα, και οι τρεις δείτκες σημείωσαν κέρδη και στην εβδομάδα, με άνοδο άνω του 2% ο καθένας.

Παρά τα ισχυρά αυτά κέρδη, ορισμένοι στη Wall Street αναμένουν μεταβλητότητα στο β’ εξάμηνο και πιθανή αποκόμιση κερδών από τους επενδυτές που επωφελήθηκαν από το ράλι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρή υποχώρηση του S&P, δήλωσε η Anna Han, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Securities.

Η Wall Street έλαβε ώθηση από τις ενθαρρυντικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό σήμερα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,4% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο ετήσιος πληθωρισμός στο μεταξύ επιβράδυνε σε χαμηλό δύο ετών στο 3,8% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα, οι ανοδικές πιέσεις παραμένουν ισχυρότερες. Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης εμφάνισε άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Η ετήσια άνοδος του δείκτη περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,6% τον Μάιο, από 4,7% τον Απρίλιο.

“Πρόκειται για εξαιρετικά νέα στον αγώνα κατά του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group. “Αν δεν πιστεύετε ότι έχουμε αποπληθωρισμό, τότε δεν δίνετε προσοχή. Η Fed είχε δίκιο που έκανε παύση και πρέπει να παραμείνει σταθερή σε αυτά τα επίπεδα για να αποφύγει την υπερβολική διόρθωση και την πρόκληση μιας περιττής ύφεσης για να καταπολεμήσει ένα θηρίο που είναι πλέον υπό έλεγχο”.

Τα τελευταία στοιχεία δεν αναμένεται πάντως να οδηγήσουν την Federal Reserve να αλλάξει τη στάση της στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούλιο. Η κεντρική τράπεζας έκανε μια παύση στη νομισματική σύσφιξη στην τελευταία της συνεδρίαση – για πρώτη φορά σε 11 συνεδριάσεις, από τον Μάρτιο του 2022 όταν ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στις 25-26 Ιουλίου άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Στα επιχειρηματικά νέα, τα κέρδη της Nike για το δ’ τρίμηνο χρήσης απογοήτευσαν σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, με τις περικοπές τιμών να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της εταιρείας εν μέσω περιβάλλοντος πιο αδύναμης ζήτησης για αθλητικά παπούτσια και ρούχα. Η Nike κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,03 δισ. δολ. ή 66 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,44 δισ. δολ. ή 90 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 12,83 δισ. δολ., έναντι 12,23 δισ. δολ. την ίδια περίοδο του 2022.  Σε έρευνα της FactSet, οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 68 σεντς ανά μετοχή επί εσόδων 12,58 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Nike σημείωσε πτώση άνω του 2%.

Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια την Παρασκευή, καθώς η εμτοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο άνω του 2%, φτάνοντας σε νέο υψηλό (193,97 δολάρια/μετοχή), ξεπερνώντας την τιμή των 190,73 δολαρίων που χρει;αζόταν για να επιτευχθεί το ανωτέρω ορόσημο, σύμφωνα με τα στοιχεία του CNBC. Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτασε την κεφαλαιοποίηση των 3 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια των ενδοσυνεδριακών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2022, αλλά δεν κατάφερε να κλείσει σε αυτό το επίπεδο. Έχει άλλη μια ευκαιρία να το κάνει αυτό σήμερα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τη μετοχή και το χαρτοφυλάκιο της Apple, παρά την προειδοποίηση της εταιρείας τον Μάιο ότι τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου αναμένεται να υποχωρήσουν κατά περίπου 3%. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple σημειώνει άνοδο περίπου 47% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed, το α’ τρίμηνο στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ισχυρότερο ρυθμό, όπως έδειξαν τα χθεσινά αναθεωρημένα στοιχεία. Ειδικότερα, τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2% το α’ τρίμηνο αντί για 1,3% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Αυτή ήταν η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% το δ’ τρίμηνο του 2022.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article