11 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Εκτινάχθηκε πάνω από τις 870 μονάδες το χρηματιστήριο με άλμα 5,68%

Must read

Οι νέες και σαφέστερες ενδείξεις σύγκλισης στις συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας αποτέλεσαν το ελατήριο που αναζητούσε η αγορά της Αθήνας, η οποία είδε τον Γενικό Δείκτη να εκτινάσσεται πάνω από τις 870 μονάδες με άλμα που ξεπέρασε το 5,6%, υπεραποδίδοντας σημαντικά μάλιστα των ευρωπαϊκών δεικτών.

Ειδικότερα, ο ΓΔ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 871,99 μονάδες με κέρδη 5,68% κοντά στα υψηλά ημέρας (872,32) και υψηλό τζίρο στα 112,88 εκατ. ευρώ, τα 10,1 εκ των οποίων σε πακέτα, που επιβεβαιώνει την ποιότητα της ανόδου.

Παράλληλα, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,43% για να κλείσει στις 2.103,5 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη πορεία ακολούθησε ο δείκτης βαρόμετρο του τελευταίου διαστήματος, ο τραπεζικός, που ολοκλήρωσε το ράλι του στο 10,02% και τις 625,28 μονάδες.

Εκτινάχθηκε πάνω από τις 870 μονάδες το χρηματιστήριο με άλμα 5,68%

Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά ήταν ορατή από χτες, όταν παρά τη διεθνή νευρικότητα οι επενδυτές στο ΧΑ κινήθηκαν με ψυχραιμία και προχωρώντας κυρίως σε stock picking με αγορές στα χαμηλά ημέρας, διατηρώντας τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Και μετά το διεθνές σύνθημα ανόδου που έδωσε χτες η Wall Street, οι κινεζικοί δείκτες έλαβαν τη σκυτάλη και οι ευρωπαϊκοί ακολούθησαν κατά πόδας, με την ελληνική αγορά ένα βήμα μπροστά.

Ενδεικτικό της θετικής διαφοροποίησης ήταν ότι, στο κλείσιμο της δικής μας αγοράς με +5,68%, ο γερμανικός DAX κινούταν στο +3,7%, ο γαλλικός CAC 40 στο +4%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +1,7% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +4,2%.

Ρόλο καταλύτη στη σημερινή κίνηση των αγορών είχαν οι εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπου είναι στραμμένα τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη.

Έπειτα από εκατέρωθεν συμβιβαστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, το απόγευμα δημοσίευμα των Financial Times έκανε λόγο και για σημαντική πρόοδο σε ένα αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων.

Στο ίδιο κλίμα, οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν να δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης, με το πετρέλαιο να κινείται και σήμερα κάτω από 100 δολ. το βαρέλι και τις τιμές του να έχουν εισέλθει σε περιοχή bear market, ενώ και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται στα 105 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα ανακοινώνεται η απόφαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις εξάλειψαν ουσιαστικά την πιθανότητα για κάποια πιο επιθετική κίνηση.

Η τεχνική εικόνα

Με τη σημερινή κίνηση η αγορά πέρασε την πρώτη σημαντική αντίσταση των 857 μονάδων, η οποία γίνεται πλέον βραχυπρόθεσμη στήριξη, και βλέπει την περιοχή των 880 -890 μονάδων όπου περατώνεται η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τις 788.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δίνει αγοραστικό σήμα μόνο αν σταθεροποιηθεί πάνω από τις 900 μονάδες με σημαντικούς τζίρους, συνεπώς χρειάζεται προσοχή και νηφαλιότητα καθώς ειδικά εντός περιβάλλοντος εξαιρετικά υψηλής μεταβλητότητας ελλοχεύουν χαρακτηριστικά παγίδας (bull trap).

Αντίστοιχα, στον γερμανικό DAX η περάτωση της ανοδικής αντίδρασης οριοθετείται στη ζώνη των 14.800 -15.100 μονάδων, πάνω από την οποία δίνει φρέσκο αγοραστικό σήμα.

Μακροπρόθεσμα πάντως, ακόμα και στο ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο ουκρανικό το συντομότερο δυνατόν, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά σημαντικές αβεβαιότητες, στη βάση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγαλύτερη σημασία από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται την τρέχουσα περίοδο θα έχουν οι μελλοντικές εκτιμήσεις, και τα ενδεχόμενα profit warnings που εκδώσουν εισηγμένες.

Στο ταμπλό

Οι τραπεζικές μετοχές κυριάρχησαν στο ταμπλό και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεψε την παράσταση με νέα ιστορικά υψηλά στα 15,5 ευρώ έπειτα από ράλι 8,09%.

Η Eurobank ολοκλήρωσε στην κορυφή του 25αρη με άλμα 11,24%, η ETE στο +10,88%,  η Alpha στο +9,01% και η Πειραιώς στο +7,59%.

Οι αγοραστές επανήλθαν σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που κατέγραψαν άλματα 5,67%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε στο +5,7%, ενώ και η Coca Cola αντεπιτέθηκε με +5,24% ανακτώντας τα 20 ευρώ.

Λάμδα, ΔΕΗ και Τιτάνας ολοκλήρωσαν όλες άνω του 5%, Βιοχάλκο και Aegean ενισχύθηκαν κατά 4,5% περίπου η καθεμία, ο Μυτιληναίος έκλεισε στο +3,49%, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε θετικό έδαφος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χαμηλότερες επιδόσεις ήταν σε ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Jumbo με μόλις…. +2,75% και +2,67% αντίστοιχα.

Παρομοίως και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου το Πλαίσιο πραγματοποίησε ράλι 7%, ο Ικτίνος έκλεισε στο +4,86% και Άβαξ, Ολυμπιακή Τεχνική, Ιντρακομ, Epsilon όλες άνω του 4,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα το θηριώδες +20,35% του Κέκροπα.

Επί του συνόλου των μετοχών, 104 κινήθηκαν ανοδικά, μόλις 11 πτωτικά και 39 παρέμειναν σταθερές.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article