Εκλογικά σενάρια έφεραν το -3% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

0
1102

Tης Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ισχυρούς κλυδωνισμούς βίωσε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών που μπήκε για τα καλά σε τροχιά ισχυρής διόρθωσης με αυξημένο μάλιστα τζίρο, ενώ αργά ή γρήγορα θα δοκιμάσει και τις στηρίξεις που συντηρούν προς ώρας το μεσοπρόθεσμο ανοδικό σενάριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,92% στις 1.082,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.108,89 μονάδων (-0,52%) και 1.075,32 μονάδων (-3,53%). Ο τζίρος ανήλθε στα 154,95 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,76 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,41 εκατ. τεμάχια.

Εκλογικά σενάρια έφεραν το -3% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,97% στις 2.646,87 μονάδες, ενώ στο -2,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.558,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,27% στις 878,76 μονάδες.

Τα σημάδια της διόρθωσης

Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου τα σημάδια της διόρθωσης πλήθαιναν σε μια αγορά που προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα δημιούργησε έναν κύκλο 11 ανοδικών εβδομάδων. Και σήμερα, ήταν η πρώτη Intraday έξοδος που δόθηκε στον Γενικό Δείκτη, με συνοπτικές διαδικασίες να βρίσκει τον 200αρη ώρας. Οι 1.067 -1.075 μονάδες είναι ένα επίπεδο που θα μπορούσε να δώσει αντίδραση, με τις 1.100 μονάδες να είναι πλέον κοντινή σημαντική αντίσταση.

Στον τραπεζικό κλάδο, η αλλαγή των long πιθανόν θα είναι το επόμενο στάδιο, καθώς δοκιμάστηκαν οι 875 μονάδες, αλλά κράτησαν στο κλείσιμο. Παρόλα αυτά, η ένταση σήμερα της πτώσης ήταν τέτοια που ενίσχυσε τα σενάρια περί των αντοχών της αγοράς, όταν μάλιστα ο τραπεζικός δείκτης έχει δώσει έξοδο των βραχυπρόθεσμων long. Η δομή της πτώσης που θα ακολουθήσει θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς.

Ο “Μάρτιος” τείνει πλέον να στοιχειώνει μια αγορά που βλέπει τον μήνα με πολύ επιφυλακτικότητα. Τον Μάρτιο του 2020 ήταν η πανδημία και τον Μάρτιο του 2022 ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη να τείνει να πάρει συστημικές διαστάσεις για τις εκτιμήσεις περί των επικείμενων εκλογών και το πώς αυτό μπορεί να αποτυπωθεί στις επιλογές των ψηφοφόρων.

Όπως επισήμανε και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η “κούραση” των αγοραστών ήταν ξεκάθαρη. Η κατοχύρωση των 1.100 μονάδων είναι δεδομένο ότι θα έβγαζε εύκαιρους πωλητές προς κατοχύρωση κερδών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σίγουρα η αγορά χρειάζεται περισσότερα νέα αν θέλει να συντηρήσει τις μεγάλες αποδόσεις. Υπάρχουν αρκετοί αγοραστές που περιμένουν υπομονετικά μία διόρθωση και αυτό είναι και το θετικό της αγοράς μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη, οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα κάτι που μπορεί να επηρεάσει τουλάχιστον τη βιασύνη των αγοραστών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκανε βουτιά 6,63%, με τις Alpha Bank, Titan και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 5%. Στο -4,14% έκλεισε ο Σαράντης, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε Eurobank, Aegean, Autohellas, Μυτιληναίο και ΕΛΧΑ.

Οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Εθνική και Λάμδα ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε ΟΠΑΠ και Jumbo το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Coca Cola, Motor Oil και ΟΛΠ, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +1,90% και να προκαλεί ίλιγγο με τις διακυμάνσεις του σήμερα.