Εκλογές στη Βρετανία: Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα οικονομικοί αναλυτές

0
364

Ο Κίρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, καθώς το Εργατικό Κόμμα του θα εξασφαλίσει μια μεγάλη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, όπως έδειξε το exit poll, ενώ οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ προβλέπεται να υποστούν ιστορικές απώλειες.

Η στερλίνα κινήθηκε ελάχιστα, με τους traders να έχουν προβλέψει ευρέως τη νίκη των Εργατικών. Η στερλίνα κινήθηκε γύρω στα 1,2761 δολάρια και 84,71 πένες ανά ευρώ λίγο μετά το exit poll.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν τιμολογήσει μια κυβέρνηση των Εργατικών με μια ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το exit poll έδειξε ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν 410 έδρες σε κοινοβούλιο 650 εδρών, τερματίζοντας 14 χρόνια κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Συντηρητικών.

Σχόλια αναλυτών σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters:

Ο Kenneth Broux, επικεφαλής εταιρικών ερευνών συναλλαγμάτων και επιτοκίων στην Societe Generale με έδρα το Λονδίνο δήλωσε: “Μοιάζει με σαρωτική νίκη, αλλά η προβλεπόμενη πλειοψηφία βρίσκεται στο κατώτερο άκρο του αναμενόμενου εύρους. Γνωρίζαμε ότι οι Εργατικοί θα κέρδιζαν, οπότε αυτό δεν αλλάζει πολλά και δεν αλλάζει το παιχνίδι για τη στερλίνα. Τώρα θέλουμε να μάθουμε ποια είναι τα σχέδια των Εργατικών”. Οι επενδυτές είναι long στη στερλίνα και το κλίμα είναι καλό και τα αποτελέσματα δεν θα το αλλάξουν αυτό.

Ο Colin Asher, ανώτερος οικονομολόγος της Mizuho με έδρα το Λονδίνο σημείωσε από τη μεριά του: “Οι Εργατικοί υπολείπονται οριακά σε σχέση με ορισμένες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν μια τεράστια πλειοψηφία. Αν τους προσφέρατε αυτό το αποτέλεσμα πριν από 6 μήνες, θα το έπαιρναν χωρίς δεύτερη σκέψη. Όπως ήταν φυσικό, η στερλίνα δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από το exit poll. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Οι προσδοκίες θα είναι υψηλές και τα κεφάλαια για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες είναι περιορισμένα”.

Τέλος, ο Chris Scicluna, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Daiwa Capital Markets με έδρα το Λονδίνο, τόνισε: “Το exit poll κινήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες. Μια συντριπτική πλειοψηφία για τους Εργατικούς σημαίνει ότι όλα όσα προβλέπονται στο μανιφέστο θα υλοποιηθούν. Υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το ποιοι φόροι θα αυξηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις πιθανώς υψηλότερες ανάγκες δαπανών, επειδή οι υπάρχουσες προβλέψεις για τον δημόσιο τομέα δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές για την τρέχουσα κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών”.