11.7 C
Kifissia
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Εγκλωβισμένη στις ανησυχίες για τα επιτόκια η Wall Street

Must read

Βαριές απώλειες γνώρισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κατρακυλά σχεδόν 400 μονάδες στη χειρότερη συνεδρίαση του από τον περασμένο Μάρτιο στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Οι επιθετικές δηλώσεις των στελεχών της Federal Reserve για την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη κατά του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σε υψηλό 16 ετών και το δολάριο σε ράλι. Οι επενδυτές περιμένουν πλέον η Fed να κρατήσει τα επιτόκια της σε αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Τον χορό των επιθετικών δηλώσεων κατά του πληθωρισμού άνοιξε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee, προειδοποιώντας τη Δευτέρα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός να μείνει πάνω από τον στόχο του 2% και όχι η πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Neel Kashkari, επικεφαλής της Minneapolis Fed, ανέφερε σήμερα ότι βλέπει την “ομαλή προσγείωση” για την αμερικανική οικονομία το πιθανότερο σενάριο, αλλά επίσης και μια πιθανότητα 40% η Fed να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της “σημαντικά” υψηλότερα για να νικήσει τον πληθωρισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon προειδοποίησε σήμερα ότι οι αγορές δεν είναι έτοιμες για επιτόκια που θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν μέχρι το 7% αν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Το κλίμα δεν βοηθούν και οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων της Κίνας, με τις μετοχές του προβληματικού κινεζικού κολοσσού Evergrande να κατρακυλούν και σήμερα μετά την αποτυχία της εταιρείας να καλύψει μια πληρωμή στο χρέος της και ενώ οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν πρώην στελέχη της εταιρείας. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έχασε 1,4% και κατρακύλησε στο χαμηλότερο από το Νοέμβριο.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 388,00 μονάδες ή -1,14% και έκλεισε στις 33.618,88 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 63,91 μονάδες ή -1,47% στις 4.273,53 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 207,71 μονάδες ή -1,57% και έκλεισε στις 13.063,61 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις δύο έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Amgen με κέρδη 2,18 δολ. ή 0,82% και κλείσιμο στα 269,04 δολ. και ακολούθησε η Travelers με οριακά κέρδη 0,07% στα 167,96 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Αpple (-2,34%), η IBM (-2,21%) και η Honeywell International (-2,07%).

Βουτιά 4% σημείωσε εξάλλου ο τίτλος της Amazon μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου ότι κατέθεσε μήνυση κατά του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Στα μάκρο της ημέρα, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller.

Ειδικότερα, ο δείκτης για 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,9% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές να παραμένουν σε ανοδικό τροχιά για έκτο συνεχή μήνα.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές για τις 20 μητροπολιτικές περιοχές εμφάνισαν πάντως οριακή άνοδο 0.1%.

Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές εμφάνισαν μηνιαία αύξηση 0,6% τον Ιούλιο, ενώ από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενισχύθηκαν 1%.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,7% στο ετήσιο μέγεθος των 675.000 τον Αύγουστο.

Τέλος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Σεπτέμβριο στις 103,0 μονάδες, καθώς ενισχύεται η ανησυχία για τον ακόμα υψηλό πληθωρισμό, τα αυξημένα επιτόκια αλλά και το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στο νέο δημοσιονομικό έτος που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατρακύλησε 5,7 μονάδες από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Αυγούστου στις 108,7 μονάδες, όπως ανέφερε το Conference Board. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 105,5 μονάδες.

“Οι καταναλωτές συνέχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο των τιμών στο ευρύτερο περιβάλλον και ειδικότερα στα τρόφιμα και τη βενζίνη”, ανέφερε η Dana Peterson, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board. “Οι καταναλωτές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση και τα υψηλότερα επιτόκια”, πρόσθεσε.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin