23.4 C
Kifissia
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγκλωβισμένη σε πτωτική τροχιά η Wall, το χειρότερο σερί από το 2016 για τον Nasdaq

Must read

Υποχώρησαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρά την προσπάθεια τους λίγο μετά το ξεκίνημα να αντιδράσουν ανοδικά, με τον τεχνολογικό Nasdaq να χάνει έδαφος για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το Νοέμβριο του 2016.

Οι επενδυτές δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να ξεπεράσουν τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει το ξέφρενο ράλι του πληθωρισμού και η επακόλουθη στροφή των κεντρικών τραπεζών στη σύσφιξη της πολιτικής τους με ταχύτατους ρυθμούς. Αρκετοί αναλυτές περιμένουν η Federal Reserve να πραγματοποιήσει την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα, καθώς συνεχίζει την καμπάνια της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Το κλίμα επιβαρύνουν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη, με τη Μόσχα να κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα στον αγωγό Nord Stream 1. Οι αναλυτές βλέπουν βαθιά ύφεση στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης και της σταδιακής στροφής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ολοένα και πιο περιοριστικές πολιτικές.

Πιέσεις στις μετοχές ασκούν επίσης το ισχυρότερο δολάριο και η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφαλώνει σήμερα πάνω από 14 μονάδες βάσης, στο 3,339%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου, την ίδια στιγμή που ο δείκτης ICE U.S. Dollar επέστρεψε πάνω από το 110, πλησιάζοντας το ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 173,14 μονάδες ή -0,55% και έκλεισε στις 31.145,30 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 16,07 μονάδες ή -0,41% στις 3.908,19 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 85,96 μονάδες ή -0,74% και έκλεισε στις 11.544,91 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Visa με κέρδη 0,88 δολ. ή σε ποσοστό 0,44% και κλείσιμο στα 198,64 δολ. και ακολούθησαν Boeing στα 152,39 δολ. με άνοδο 0,38% και Johnson & Johnson με κέρδη 0,27% στα 163,18 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η 3M (-4,15%) η Intel (-2,75%) και η Goldman Sachs Group (-1,51%).

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς συμπλήρωσαν την προηγούμενη Παρασκευή τρεις διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, με τον βιομηχανικό Dow να καταγράφει συνολικές απώλειες 3% στην εβδομάδα, τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει πάνω από 3% και τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλά 4,2%. Τη Δευτέρα η αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας της Labor Day.

Στα μάκρο της ημέρας, αντικρουόμενα ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Institute for Supply Management ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στο 56,9 τον Αύγουστο από 56,7 τον Ιούλιο, κερδίζοντας έδαφος για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά από τρεις μήνες πτώσης. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 54,9.

Διαφορετική έρευνα της S&P Global ωστόσο έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ακόμα ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες υποχώρησε στο 43,7 τον Αύγουστο από 47,3 τον Ιούλιο, χάνοντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στο 44,1. Αυτή είναι η ταχύτερη υποχώρηση της δραστηριότητας από τον Μάιο του 2020, όπως ανακοίνωσε η S&P Global.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Bed Bath & Beyond κατρακύλησε σήμερα κατά 18,4% μετά τον θάνατο του CFO της εταιρείας που χαρακτηρίστηκε από τις αρχές ως αυτοκτονία.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ADT κέρδισε πάνω από 16% μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η ασφαλιστική State Farm επένδυσε 1,5 δισ. δολ. στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Google έχει δαπανήσει περίπου 450 εκατ. δολ. για μερίδιο 6,6% στην ADT και έχει δεσμεύσει περίπου 150 εκατ. δολ. για το σχεδιασμό και παρουσίαση νέων προϊόντων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article