Εβρος-Συνοροφύλακες-δουλέμποροι

0
135
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο.Εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής - επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Εβρός: Ο «Κατσίβελος», ο «Γραμματέας», ο «Σπύρος», το «Κομάντο» ή «Κατσάκι» (τουρκική λέξη «kaçakçı», που σημαίνει διακινητής), ο «Κώστας Σινγκ» από το Πακιστάν.

Αυτά είναι τα ονόματα, τα υποκοριστικά ή τα παρωνύμια των δουλεμπόρων στην Τουρκία, που βρίσκονταν σε «ανοιχτή επικοινωνία» με τον 54χρονο αρχιφύλακα, φερόμενο «αρχηγό» του ένστολου κυκλώματος, το οποίο φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη διακίνηση μεταναστών έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Σε αυτά τα ονόματα τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων επιχειρούν να βάλουν ταυτότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας των 1.868 σελίδων που παρουσιάζει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, στην οποία περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις ένστολης «διευκόλυνσης» και οι απολογίες των κατηγορουμένων. 

Στην ανώνυμη γραπτή καταγγελία που έφθασε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στις 13 Οκτωβρίου 2022, πέρα από τους πέντε συλληφθέντες αστυνομικούς συμπεριλαμβάνονταν τα ονόματα έξι ακόμη αστυνομικών, που συνυπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, για τους οποίους κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας δεν προέκυψε κάτι ενοχοποιητικό εις βάρος τους. Σε αυτήν την καταγγελία συμπεριλαμβάνονταν και τα παρωνύμια «συνεργατών», πιθανών δουλεμπόρων. Σε αυτήν την καταγγελία προστέθηκαν και άλλες ανώνυμες πληροφορίες, για τις οποίες υπήρχαν ενδείξεις ότι προέρχονταν από συναδέλφους τους που είχαν διαπιστώσει τις παράξενες ενέργειες της «ειδικής ομάδας» των «Χοντρών», όπως την αποκαλούσαν.

«Κοριοί»

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας έβαλαν σε επισύνδεση τα κινητά τηλέφωνα των ύποπτων αστυνομικών αλλά και αρκετών άλλων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Δεν έμειναν, όμως, εκεί, καθώς τοποθέτησαν «τεχνικά μέσα» μεταφοράς ήχου και εικόνας σε οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι πέντε ύποπτοι αστυνομικοί, όπως και σε γραφεία τους στο Τμήμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί περιλαμβάνονται 62 DVD με απομαγνητοφωνήσεις 43.930 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και συνομιλιών, οι οποίες περιγράφονται ως «Εκθεση Καταγραφής Δραστηριότητας», που προέρχονται από αυτά τα τεχνικά μέσα. Συντάχθηκαν 433 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης από τις οποίες διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν στην κατοχή τους και άλλο υλικό που προέρχεται από παρακολουθήσεις επικοινωνιών και «καταγραφής δραστηριότητας», τα οποία δεν έχουν ακόμη απομαγνητοφωνηθεί. Οταν γίνει αυτό, εκτιμούν ότι θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ίσως και εμπλοκή και άλλων ατόμων, που θα κατατεθούν συμπληρωματικά στη δικογραφία.

Σημειώνεται στη δικογραφία ότι ο 54χρονος αρχιφύλακας, που είχε αρχηγικό ρόλο, λάμβανε αυξημένα μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς πέρα από την προσωπική του τηλεφωνική συσκευή είχε και μία δεύτερη με κάρτα SIM… τουρκικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.

«Δώρα»

Σε κάποιες από τις 12 διαπιστωμένες «διευκολύνσεις» που φέρεται να παρείχαν οι πέντε κατηγορούμενοι, ο 54χρονος αρχιφύλακας λαμβάνει από «συνεργάτη» στην Τουρκία δύο ζευγάρια παπούτσια, το ένα από τα οποία κοστίζει περίπου 2.000 τουρκικές λίρες, και τουλάχιστον ένα πουκάμισο, το οποίο κοστίζει 999 τουρκικές λίρες.