9.8 C
Kifissia
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

‘Εβγαλε “αντίδραση” η Wall μετά το διήμερο sell-off

Must read

Αντίδραση μετά το sell-off των τελευταίων δύο συνεδριάσεων και την πτωτική έναρξη και της σημερινής συνεδρίασης έβγαλε η Wall Street, με τους δείκτες να διαγράφουν τις αρχικές τους απώλειες και να κλείνουν σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να “ζυγίζουν” την ολοένα και σκληρότερη νομισματική πολιτική που εξαγγέλλει για το εγγύς μέλλον η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 87,06 μονάδες ή 0,25%, στις 34.583,57 μονάδες, αφού είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 300 μονάδες κατά τη συνεδρίαση. Ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε κέρδη 19,06 μονάδων ή 0,43%, στις 4.500,21 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 8,48 μονάδες ή 0,06%, στις 13.897,30.

Οι μετοχές των κλάδων βασικών καταναλωτικών αγαθών και υγειονομικής περίθαλψης ηγήθηκαν της ανάκαμψης, με τους επενδυτές να αναζητούν μετοχές – “καταφύγια” οι οποίες να παρέχουν σταθερά κέρδη και μερίσματα. Κερδισμένες εμφανίστηκαν οι μετοχές των Costco (+4%) και Pfizer (+4,5%), καθώς και εκείνες των Walmart, Merck, UnitedHealth Group και Procter & Gamble.

Οι μετοχές των Constellation Brands και Lamb Weston Holdings σημείωσαν επίσης μίνι άλματα 4,6% και 8% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Ευχάριστη ήταν η ημέρα και για τεχνολογικούς κολοσσούς, ιδιαίτερα μετά το μέσον της συνεδρίασης. Alphabet, Tesla και Meta έσβησαν τις απώλειες και κινήθηκαν υψηλότερα, ενώ η Twitter έχασε ορισμένα από τα κέρδη της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με πτώση 5,4%. Οι εταιρείες του κλάδου των ημιαγωγών Nvidia και AMD κατέγραψαν απώλειες για τρίτη συναπτή ημέρα.

Η μετοχή της HP κατέγραψε άλμα 15%, μετά την αποκάλυψη ότι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett έχει αποκτήσει μερίδιο στην εταιρεία.

“Η πορεία της αγοράς δεν αποτελεί έκπληξη”, ανέφερε ο Timothy Lesko, ανώτερος σύμβουλος διαχείρισης πλούτου στην Mariner Wealth Advisors. “Έχεις μια αγορά που προσπαθεί να προσδιορίσει τις κεφαλαιοποιήσεις που έρχονται σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Κάθε οικονομικό νέο που προκύπτει αλλάζει τις προβλέψεις και η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί αναλόγως”.

Η Fed δημοσιοποίησε την Τετάρτη τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τον Μάρτιο, μέσω των οποίων φάνηκε ότι οι αξιωματούχοι της σχεδιάζουν να μειώσουν κατά πολύ τα τρισεκατομμύρια του ισολογισμού της, μέσω πώλησης ομολόγων αξίας έως 95 δισ. δολ. Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι εξετάζουν μία ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης, εάν χρειαστούν για τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό.

“Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης δείχνουν ένα υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε σχέση με ό,τι είχε διαφανεί έως τώρα και φαίνεται ότι η Fed θα κινηθεί ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν στη μείωση του ισολογισμού της”, αναφέρει ο Charlie Ripley, ανώτερο στέλεχος επενδύσεων στην Allianz Investment Management.

Οι αξιωματούχοι “ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνοι” στην πώληση κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αξίας περίπου 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων χρεογράφων αξίας περίπου 35 δισ. δολ. μέσα σε διάστημα τριών μηνών, ξεκινώντας από τον Μάιο.

“Μοιάζουν να συζητούν σοβαρά αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση, οπότε φροντίζουν το μήνυμα να έχει περάσει από αρκετά νωρίτερα”, δήλωσε ο Brian Price, επικεφαλής διαχείρισης επενδύσεων στην Commonwealth Financial Network. “Αναμένω η μεταβλητότητα να παραμείνει ψηλά για την ώρα, καθώς υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα την οποία πρέπει οι επενδυτές να σταθμίσουν”, προσθέτει.

Στα επενδυτικά ραντάρ παραμένει φυσικά και ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, με το Κίεβο να ζητεί από το NATO περισσότερα όπλα.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 16 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Merck, Walgreens Boots AllianceChevron, ενώ των απωλειών εκείνες των Visa, Goldman Sachs, Dow Inc.

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1968 οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Σε χαμηλό 54 ετών υποχώρησαν οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ στις αρχές του Απριλίου, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κατά 5.000 στις 166.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου, από την αναθεωρημένη μέτρηση των 171.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 200.000. Τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία περιλαμβάνουν ετήσιες αναθεωρήσεις μέχρι το 2017.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, αυξήθηκαν ελαφρώς στις 1,5 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article