29.4 C
Kifissia
Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Δυναμική αντεπίθεση στο Χρηματιστήριο με ράλι 4,22%

Must read

 

Με ισχυρή ανοδική αντίδραση απάντησε η αγορά της Αθήνας στην πτωτική κίνηση του τελευταίου διαστήματος, καθώς ο Γενικός Δείκτης επωφελούμενος από την έντονη ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος διεθνώς και με μπροστάρη τον τραπεζικό κλάδο κάλυψε όχι μόνο τις χτεσινές απώλειες αλλά κοιτάει πλέον ξανά τις 857 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 822,97 μονάδες με άνοδο 4,22% και υψηλό τζίρο στα 112 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,3 εκατ. σε πακέτα, ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 4,51% και έκλεισε στις 1.974,39 μονάδες, όπως και ο τραπεζικός που πρωτοστάτησε της ανόδου με άλμα 7,91% στις 558,74 μονάδες

Δυναμική αντεπίθεση στο Χρηματιστήριο με ράλι 4,22%

Με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, η διεθνής επενδυτική κοινότητα δείχνει να αποτιμά ως κινήσεις αποκλιμάκωσης τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η κατάπαυση πυρός που τέθηκε σε ισχύ σήμερα για να απομακρυνθούν άμαχοι φάνηκε να τηρείται σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ακόμα περισσότερο, δημοσίευμα της Jerusalem Post χτες ανέφερε ότι υπάρχουν μυστικές διεργασίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με το “χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να μην είναι σπουδαίο”, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της δεν στοχεύει σε ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προεξοφλείται ότι θα ανακοινώσει μέτρα που θα στηρίζουν τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με την έντονη κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.

Σχετικά με το τελευταίο, οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη έλαβαν επιπλέον ώθηση και από την υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο αφότου είχε φτάσει προχτές ακόμα στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα, σήμερα υποχωρεί έντονα άνω του 28% κάτω από τα 160 ευρώ, καθώς δεν διαφαίνεται πρόθεση επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, ενώ και το πετρέλαιο επιχειρεί κίνηση κάτω από τα 120 δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα οι ευρωπαϊκές αγορές πραγματοποίησαν ισχυρό ράλι, με τον γερμανικό DAX, τον γαλλικό CAC 40 και τον πανευρωπαϊκό EuroStoxx 50 να ενισχύονται όλοι πλέον άνω του 6%, και τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα να ακολουθεί κατά πόδας διατηρώντας το θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η τεχνική εικόνα

Το θετικό σενάριο είναι να συνεχιστεί αυτή η αντίδραση προεξοφλώντας λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας, με τα επόμενα επίπεδα για την ελληνική αγορά να οριοθετούνται στις 857 και τις 880 μονάδες (που συνιστούν το 50% της πτώσης), αλλά σε κάθε περίπτωση η τάση γίνεται ξανά ανοδική πάνω από τις 900 μονάδες.

Αντίστοιχα, οι φόβοι εντοπίζονται στο ενδεχόμενο ακόμα και σε περίπτωση διπλωματικής λύσης να συνεχιστεί ο οικονομικός πόλεμος Δύσης – Μόσχας με παγίωση των κυρώσεων έχουν επιβληθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες.

Στην παρούσα φάση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι και το ευρώ γύρισε σημαντικά πάνω από δολάριο, που δείχνει τη γενικότερη τάση μείωσης του ρίσκου.

Στο ταμπλό

Οι τραπεζικοί τίτλοι κυριάρχησαν στη συνεδρίαση, με την Πειραιώς στο +9,3%, την Alpha στο +8,4%, την Εθνική στο +7,7% και την Eurobank στο +6,96%, ενώ όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν θετικά.

Η Κουέστ μάζεψε μεγάλο μέρος των χτεσινών απωλειών της με άλμα σήμερα 7%, η Coca Cola έδειξε σημάδια σημαντικής ανάκαμψης με +5,12%, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ κινήθηκαν όλες άνω του 6%, η ΕλβαλΧαλκόρ έκλεισε στο +5,39% και η Aegean στο +5,22%.

Ενδεικτικό του κλίματος άλλωστε ήταν ότι στο σύνολο των μετοχών 100 ήταν ανοδικές και μόλις 10 πτωτικές.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article