18.6 C
Kifissia
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Διόρθωσε μετά το ράλι το Χρηματιστήριο

Must read

Ημέρα διόρθωσης σήμερα για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και ενδοσυνεδριακά προσπάθησε να αντισταθεί στις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, τελικά υπέκυψε στις απώλειες αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,13% στις 938,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 951,02 μονάδων (+0,14%) και 937,49 μονάδων ( -1,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 111,25 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,91 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,01 εκατ. τεμάχια.

Διόρθωσε μετά το ράλι το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,31%, στις 2.282,29 μονάδες, ενώ στο -1,5% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.533,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,88% στις 671,39 μονάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιδείνωση υπήρξε και στο μέτωπο των ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να φτάνει σήμερα στα επίπεδα του 3,1%, την ώρα που ο ΟΔΔΗΧ προχωρά αύριο, σε επανέκδοση (reopening) 7ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 με κουπόνι 2%.

Αγόραζε στη φήμη… πούλα στην είδηση

Η επόμενη συνεδρίαση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s ήταν αυτή που εκδηλώθηκαν οι διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε είχε προηγηθεί μία εβδομάδα ισχυρών κερδών, αρκούντως ελκυστικών για να οδηγήσουν αρκετά χαρτοφυλάκια στην κατοχύρωσή τους.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον η ελληνική οικονομία απέχει μία βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό, με τους περισσότερους αναλυτές να βλέπουν να έρχεται το 2023, ή ίσως και λίγο νωρίτερα. Και μπορεί η Ελλάδα να επηρεάζεται από τις προκλήσεις παγκοσμίως, αλλά σύμφωνα με την DZ Bank, η S&P δικαιολογεί την αναβάθμιση πρωτίστως με τις μέχρι τώρα διαχειρίσιμες επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην ελληνική οικονομία, τις σημαντικές επιτυχίες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ικανοποιητική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Τεχνική εικόνα

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΧΑ διανύει στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και μένει να δούμε αν το κλείσιμο του συντηρήσει τα κεκτημένα. Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όλα δείχνουν ότι η χρονιά μας επιφυλάσσει ακόμα πολλές θετικές εκπλήξεις με την ψυχολογία να συνεχίζει να είναι καλή παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Η έκβαση του πολέμου θα παίξει σημαντικό ρόλο μίας και μία έγκαιρη λήξη του μπορεί να ανακόψει σημαντικά προβλήματα και να ανακόψει τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις.

Τεχνικά η αγορά τώρα έχει πληρώσει ένα πρώτο σημαντικό επίπεδο, αυτό των 950 μονάδων, παρόλα αυτά ουσιαστική αντίσταση έχει στην ζώνη των 973 μονάδων, ήτοι των παλαιών υψηλών. Μία διόρθωση θα βρει τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις στην ζώνη των 930 μονάδων, ενώ μόνο μία κατοχύρωση του επιπέδου θα μας οδηγήσει στην ζώνη λίγο κάτω από τις 900 μονάδες. Μένει να δούμε αν η αναβάθμιση του S&P θα υπερισχύσει από την πτώση των ξένων στις αργίες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έχασε 4,03%, με τις Eurobank και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες 3,64% και 3,36% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Πειραιώς, Βιοχάλκο και Coca Cola και άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Aegean, Titan, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, Quest και ΑΔΜΗΕ, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή, με τη Motor Oil να ενισχύεται κατά 1,35% και την Jumbo κατά 2,31%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article