15.9 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Διεύρυνε το ανοδικό σερί η Wall

Must read

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street, δίνοντας συνέχεια στο εντυπωσιακό ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται στο μεταξύ για άλλο ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες καθώς και για τις ομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.

Οι αγορές περιμένουν νέα στοιχεία για τις προθέσεις της Fed από τις ομιλίες των στελεχών της τράπεζας αυτή την εβδομάδα, με την παρέμβαση του προέδρου της τράπεζας Τζερόν Πάουελ σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 90% η Fed να διατηρήσει και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και πιθανότητα 80% η πρώτη περικοπή να έρθει ακόμα και από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group.

Η αισιοδοξία εξάλλου ότι η Fed έχει μάλλον κλείσει τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης που άνοιξε πέρυσι τον Μάρτιο οδήγησε σε ράλι τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα, με τον βιομηχανικό Dow Jones να σημειώνει συνολικά κέρδη 5,1%, στην καλύτερη επίδοση του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 2022. Ο ευρύτερος S&P 500 σκαρφάλωσε 5,9%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 6,6% — αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από το Νοέμβριο του 2022.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 34,54 μονάδες ή 0,10% και έκλεισε στις 34.095,86 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 7,64 μονάδες ή 0,18% στις 4.365,98 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 40,50 μονάδες ή 0,30% στις 13.518,78 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Apple με κέρδη 2,58 δολ. ή 1,46% και κλείσιμο στα 179,23 δολ. και ακολούθησαν η Amgen με άνοδο 1,10% στα 272,83 δολ. και η Microsoft με κέρδη 1,06% στα 356,53 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η WalgreensBoots Alliance (-1,54%),  η Walt Disney (-1,60%) και η Goldman Sachs Group (-1,49%).

Στο μεταξύ, η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ που κατρακύλησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων την Παρασκευή, ανέστρεψε την πορεία της για να σκαρφαλώσει σήμερα πάνω από το 4,65% ενόψει και της δημοπρασίας του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ σε τίτλους τριών, δέκα και 30 ετών συνολικού ύψους $112 δισ. αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η περίοδος των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου συνεχίζεται, με τις ανακοινώσεις να επιβραδύνουν πάντως στη συνέχεια.

Συνολικά 403 εταιρείες του S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους για το τελευταίο τρίμηνο, με το 81,6% να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, μεταδίδει το Reuters.

Στα μεγάλα ονόματα αυτής της εβδομάδας είναι οι Uber, Walt Disney και Biogen.

Σε ομιλία της σήμερα εξάλλου σε εκδήλωση του Duke University το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Lisa Cook απέφυγε να κάνει κάποια δήλωση για το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, εστιάζοντας αντ’ αυτού σε μια επισκόπηση των θεμάτων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η αξιωματούχος σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα είχε ξεπεράσει τις πιέσεις της περασμένης άνοιξης και “παραμένει υγιές και ανθεκτικό συνολικά”.

Είπε επίσης ότι, όσον αφορά τον δανεισμό, τα νοικοκυριά και οι εταιρείες φαίνονται γενικά να είναι σε καλή κατάσταση, αν και κάποιες πιέσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται μεταξύ εκείνων με χαμηλότερα πιστωτικά σκορ και αξιολογήσεις, “όπως θα ήταν αναμενόμενο σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων”.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin