23.7 C
Kifissia
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Διασταυρώσεις τριετίας στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Must read

Εκτεταμένες διασταυρώσεις σε φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb ξεκινά η ΑΑΔΕ, και μάλιστα για την τελευταία τριετία. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αλλά και υψηλά πρόστιμα.

Από φέτος οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων θα στέλνουν κάθε Φεβρουάριο στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη για το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα περνάει αυτόματα τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, μπλοκάροντας, έτσι, όσους “ξεχνούν” να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb να εμφανίζονται από φέτος προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων υποχρεούνται να παρέχουν στη φορολογική διοίκηση πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων. Τα στοιχεία που θα λάβει η ΑΑΔΕ θα αφορούν το εισόδημα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος στην Ελλάδα από την ενοικίαση κατοικίας στο πλαίσιο της “οικονομίας διαμοιρασμού”. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα εισοδήματα δηλώθηκαν στην Εφορία. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν καταρχήν την επιβολή αυτοτελούς προστίμου, το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 20.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αφορούν τις ακόλουθες παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”.
– Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” στην ανάρτηση του “Ακινήτου” στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
– Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του “Ακινήτου” στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους “Διαχειριστές” για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”.
Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000 x 4).

Στο πλαίσιο των ελέγχων που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ:

1. Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό, όπως τονίζουν τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, αναζητώντας, για παράδειγμα, τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.

2. Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο “Ακίνητο”.
β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα από Airbnb:
Το εισόδημα από Airbnb φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή:
– Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με συντελεστή 15%.
– Για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 ευρώ, με συντελεστή 35%.
– Για εισόδημα από 40.001 και άνω, με συντελεστή 45%.

Οι ακυρώσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Πολλοί φορολογούμενοι που μισθώνουν ακίνητα είχαν σειρά ακυρώσεων το 2020 μετά τα δύο lockdowns. Ο φόβος ότι μπορεί να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν είναι μεγάλος, ωστόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει απλώς να υποβάλλεται μια τροποποιητική δήλωση. Ειδικότερα, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση που έχει γίνει καταχώριση Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής και στη συνέχεια αυτή ακυρώθηκε είναι οι εξής:

Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης για την οποία έχει ήδη καταχωριστεί Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση, είτε όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού από τον μισθωτή είτε όχι. Αν δεν έχει υποβληθεί αρχική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, υποβάλλεται αρχική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από την ακύρωση, επιλέγοντας το ειδικό πεδίο στην εφαρμογή, μόνο στην περίπτωση που βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή.

Σημειώνεται ότι οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το “Ακίνητο”. Π.χ., για Βραχυχρόνια Μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία άφιξης 25/11/2020 και αναχώρησης 28/11/2020, η δήλωση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 20/12/2020.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article