14.4 C
Kifissia
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο πίσω από αυτό – Γιατί αποφασίστηκαν αυτά τα μέτρα

Must read

Η σταθερή επιδίωξη να μείνουν η κοινωνία και οικονομία ανοιχτές, με αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πρώτης και τρίτης δόσης κυρίως για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στη λήψη των στοχευμένων συμπληρωματικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσαρμόζοντας για μία ακόμη φορά τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας στις ανάγκες μίας δυναμικής εξέλιξης της πανδημίας που οδηγεί πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για ανεμβολίαστους, ακόμη και σε νέο γενικό lockdown όπως στην Αυστρία.

Η απόφαση να απευθυνθεί ο πρωθυπουργός στους πολίτες για να βάλει το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας εν όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων είχε ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές της εβδομάδας, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο απ’ όπου επέστρεψε την Τετάρτη και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τηλεοπτικό μήνυμα της Πέμπτης.

Υπεύθυνα μπροστά

Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι σε όλη την Ευρώπη, όπου σημειώνεται έξαρση της πανδημίας, οι ηγέτες βγαίνουν υπεύθυνα μπροστά, τακτική που ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει σταθερά ακολουθήσει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης επιλέγοντας να έχει ο ίδιος απευθείας επαφή με την ελληνική κοινωνία κάθε φορά που είτε ο δυναμικός χαρακτήρας της πανδημίας επέβαλλε προσαρμογές στη στρατηγική είτε κρίθηκε αναγκαίο να αποσαφηνιστεί ο οδικός χάρτης για να είναι ξεκάθαρος σε όλους ο ορίζοντας της επόμενης περιόδου.

Εκείνο που επισημαίνεται ιδιαίτερα και από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους καθώς και ότι το μήνυμα του πρωθυπουργού έγινε όχι για να διχάσει αλλά για να ενώσει στην προσπάθεια να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Θεωρούν επίσης ότι δεν υπήρξε διαφοροποίηση στη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων, σημειώνοντας όχι μόνο την ευελιξία που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση μίας δυναμικής κατάστασης που εξελίσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και το γεγονός ότι ουδέποτε είχε ειπωθεί πως δεν θα υπάρξουν μέτρα τα οποία θα έχουν χαρακτήρα κινήτρων για αύξηση του εμβολιασμού.

Η απόφαση να απευθυνθεί εκ νέου ο πρωθυπουργός στους πολίτες ελήφθη για να εκπέμψει και ο ίδιος ένα μήνυμα προς την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών η οποία είναι, με βάση τα στοιχεία, η πιο ευάλωτη στο ενδεχόμενο βαριάς νόσησης που τροφοδοτεί και την τρέχουσα πίεση στο σύστημα υγείας. Στόχος είναι να πειστούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία οι περίπου 580.000 ανεμβολίαστοι που με τον εμβολιασμό τους μπορούν να κάνουν την ουσιαστική διαφορά από τα σημερινά επίπεδα, αλλά ταυτόχρονα να μην αμελήσουν να κάνουν την «αναμνηστική» και οι εμβολιασμένοι αυτής της ηλικιακής ομάδας που συμπλήρωσαν έξι μήνες από τη δεύτερη δόση και κρίνεται αναγκαίο να κάνουν και την τρίτη για να μη δημιουργούνται ρωγμές στο υφιστάμενο τείχος ανοσίας.

Ενθάρρυνση

Επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να δοθεί στο μήνυμα αυτό ένα σαφές περιεχόμενο ενθάρρυνσης των ανεμβολίαστων καθώς βασικοί αποδέκτες του ήταν εκείνοι που δεν έχουν κάνει το βήμα λόγω διστακτικότητας. Η σημαντική αύξηση που καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση των μέτρων στις αρχές Νοεμβρίου, στα ραντεβού πρώτης αλλά και τρίτης δόσης, είχε ενισχύσει την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος μέσω της πειθούς και η ελπίδα είναι ότι προστιθέμενα πλέον τα συμπληρωματικά μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για σημαντικό αριθμό διστακτικών ανεμβολίαστων να πάρουν την απόφαση να κάνουν ένα εμβόλιο που αποδεδειγμένα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ώστε να επιστρέψουν και εκείνοι σε μία κανονικότητα όπως σε μεγάλο βαθμό βιώνουν ήδη οι εμβολιασμένοι. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη κατά την προχθεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πως το γεγονός ότι σχεδόν 400.000 συμπολίτες μας έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες το βήμα να κλείσουν ραντεβού πρώτης δόσης και δεν το έκαναν πριν από κάποιους μήνες «σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια», καθώς «δεν υπάρχει ουσιαστικά ένας σκληρός διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων».

Σκληρός πυρήνας

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν επίγνωση πως μεταξύ των ανεμβολίαστων υπάρχει και ένας σκληρός πυρήνας εκείνων που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πειστούν να εμβολιαστούν έστω και αν γνωρίζουν πως η καθημερινότητά τους θα συνεχίσει να έχει πολύ σημαντικούς περιορισμούς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν κρύβει όμως την αισιοδοξία ότι «έχουμε τη δυνατότητα, όχι όλους, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό να τους πείσουμε να κάνουν αυτό το βήμα».

Αν αυτό συμβεί και κυρίως για όσους είναι άνω των 60 ετών, ο βαθμός θωράκισης της ελληνικής κοινωνίας θα φτάσει σε επίπεδα που η πίεση στο σύστημα υγείας θα αμβλύνεται, αλλά και η προοπτική της ανοιχτής οικονομίας και κοινωνίας, κάτι που συνιστά ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης, θα εδραιώνεται, καθιστώντας ακόμη πιο αισιόδοξες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας όχι μόνο σε επίπεδο αριθμών, αλλά και «για όλους» τους πολίτες και κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα πιο αδύναμα στρώματα.

Το πλαίσιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί βέβαια το ενδεχόμενο και προσαρμογών ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων που τελούν υπό καθημερινή παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους ειδικούς.

Σημασία αποδίδεται όμως από το Μέγαρο Μαξίμου και στον βαθμό πειθαρχίας των ίδιων των πολιτών δεδομένου ότι το γεγονός πως οι έλεγχοι της Πολιτείας θα γίνουν ακόμη πιο εντατικοί δεν μετριάζει την ανάγκη και την  επιδίωξη για κοινωνική συναίνεση. Και δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «κυβέρνηση και κοινωνία υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας».

Ενιαίος λόγος

Με τη δημόσια τοποθέτηση και το σαφές πλαίσιο που έθεσε εν όψει των γιορτών ο πρωθυπουργός θέλησε πάντως να βάλει τέλος και σε φαινόμενα ενδοκυβερνητικής πολυφωνίας που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα, με τη μορφή ακόμη και αντικρουόμενων απόψεων κυβερνητικών στελεχών περί νέων μέτρων ή για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, κάτι που εξακολουθεί να μη βρίσκεται πάνω στο τραπέζι της κυβέρνησης. Το γεγονός άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την επόμενη ημέρα του τηλεοπτικού μηνύματος να επισημάνει και δημοσίως τη σημασία που έχει το να εκπέμπεται ένας ενιαίος λόγος και ένα ενιαίο μήνυμα από πλευράς κυβέρνησης, καθώς οι πολίτες είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι καταδεικνύει ότι τέτοια φαινόμενα δεν είχαν περάσει απαρατήρητα και από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή : https://eleftherostypos.gr

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article