Δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ για S&P και Nasdaq, υποχώρησε ο Dow

0
433

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης ο S&P 500 και ο Nasdaq, σημειώνοντας ρεκόρ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, παρά το ξεκίνημα τους στο κόκκινο σήμερα, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε, περιορίζοντας πάντως αισθητά στο τέλος τις απώλειες του.

Και οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν με απώλειες τις συναλλαγές, με το κλίμα να βελτιώνεται μετά τη δημοπρασία $39 δισ. σε 10ετές που συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση, διαμορφώνοντας την απόδοση στο 4,438%. Η ισχυρή ζήτηση βοήθησε να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις στο κρατικό χρέος, δίνοντας ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία.

Οι επενδυτές στο μεταξύ, ετοιμάζονται για τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό, αλλά και για τη συνεδρίαση της Federal Reserve την ίδια ημέρα.

Ειδικότερα, οι αγορές προετοιμάζονται για την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο την Τετάρτη. Θα ακολουθήσουν το βράδυ της ίδιας ημέρας οι ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικης της Fed μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές στα επιτόκια της, αλλά θα δώσει στη δημοσιότητα τις τελευταίες οικονομικές της προβλέψεις και την εκτίμηση της για την πορεία των επιτοκίων – ένα γράφημα με σημεία [dot plot] που δείχνει που περιμένουν τα στελέχη της τράπεζας να διαμορφωθούν τα επιτόκια τα επόμενα λίγα χρόνια.

Οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 53% η Fed να κάνει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME. Μια άσχημη μέτρηση για τον πληθωρισμό ωστόσο θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 120,62 μονάδες ή -0,31% και έκλεισε στις 38.747,42 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 14,53 μονάδες ή 0,27% στις 5.375,32 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 151,02 μονάδες ή 0,88% στις 17.343,55 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Apple με κέρδη 14,03 δολ. ή 7,26% και κλείσιμο στα 207,15 δολ. στον απόηχο των ανακοινώσεων της τη Δευτέρα για την ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της,

Ακολούθησαν Microsoft με κέρδη 1,12% στα 432,68 δολ. και η Home Depot με άνοδο 0,95% στα 335,72 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η American Express (-3,40%) η JPMorgan Chase (-2,63%) και η Boeing (-2,43%).

Στα μάκρο της ημέρας, η έρευνα της Εθνικής Ένωσης Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των μικρών επιχειρήσεων καθώς και τα σχέδια τους για προσλήψεις σκαρφάλωσαν τον Μάιο σε υψηλό έτους. Την ίδια στιγμή, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές οδήγησαν τον δείκτη της αβεβαιότητας κοντά σε υψηλό τεσσάρων ετών.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η General Motors ενισχύθηκε 1,35% μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας για την υλοποίηση ενός προγράμματος επαναγορών μετοχών αξίας 6 δισ. δολ.

Στον αντίποδα, ο τίτλος του παραγωγού χάλυβα Cleveland-Cliffs κατρακύλησε 3,3% μετά την υποβάθμιση της σύστασης από την J.P.Morgan σε “neutral” από “overweight”.