15.4 C
Kifissia
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Δεύτερη ημέρα κερδών στην Wall Street ενόψει πληθωρισμού

Must read

Τη δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση ολοκλήρωσαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, κλείνοντας μάλιστα κοντά στα υψηλά ημέρας, με τους επενδυτές να δείχνουν αισιοδοξία για θετικά νέα από την αυριανή μέτρηση του πληθωρισμού στη χώρα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ηγήθηκε και σήμερα των συναλλαγών με άνοδο 317 μονάδων ή 0,93% που τον έφερε στις 34.261 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 4.438 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ακολούθησε με +0,55% στις 13.760 μονάδες.

Στην κορυφή της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Dow Jones βρέθηκε η 3M με άλμα 4,8%, ενώ η Salesforce ακολούθησε με ράλι 3,9% αφότου ενημέρωσε ότι θα αυξήσει τα τιμολόγιά της τον Αύγουστο. Οι Walgreens και Boeing ενισχύθηκαν κατά περισσότερο του 2,5% και οι δύο, ενώ σημαντικές απώλειες είχε μόνο η Merck που έκλεισε στο -1,1%.

Όπως προαναφέρθηκε, αύριο δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσουν και οι τιμές παραγωγού, με τους επενδυτές να αναζητούν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed στα επιτόκια.

 

 

Μετά την παύση στην τελευταία συνεδρίαση, προς ώρας θεωρείται ουσιαστικά δεδομένη μία νέα μικρή αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) το διήμερο 25-26 Ιουλίου, ωστόσο παραμένει αβέβαιο τι θα κάνει η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη με φόντο την τάση επιβράδυνσης που έδειξαν οι νέες θέσεις εργασίας (αν και συνέχισαν σε υψηλά επίπεδα και τον Ιούνιο).

“Νομίζω ότι την Τετάρτη θα δείτε επιπλέον στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βάσει ΔΤΚ συνεχίζει την υποχώρησή του. Και μεγάλο μέρος από αυτά οφείλονται στις επιπτώσεις του Covid”, αναφέρει ο  Brent Schutte της Northwestern Mutual Wealth Management, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι “αυτό δεν είναι αρκετά καλό για τη Fed, που ανησυχεί ότι υπάρχει ένα σπιράλ τιμών – μισθών”.

Εκτιμά μάλιστα ότι “θα υπάρξει μία ύφεση, επειδή η Fed θα συνεχίσει μέχρι να δει την αγορά εργασίας να “σπάει” και την αύξηση των μισθών να πέφτει κάτω από το 4%”.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Jason Draho της UBS πιστεύει ότι “εάν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν να  δείχνουν προς μία ήπια προσγείωση, οι αγορές είναι όλο και πιθανότερο να τιμολογήσουν αυτή την έκβαση, με τους επενδυτές να επιστρέφουν σε περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερου κινδύνου”.

Διευκρινίζει βέβαια ότι “οι αγορές θα παραμείνουν εντός περιορισμένου εύρους εάν τα δεδομένα παραμείνουν ασαφή και η ήπια προσγείωση μοιάζει περισσότερο με αισιόδοξο παρά το βασικό σενάριο”.

Κατά τα άλλα, τα βλέμματα των επενδυτών θα στραφούν το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, που ξεκινούν με τους τραπεζικούς κολοσσούς JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup, καθώς και τις BlackRock, PepsiCo και Delta Air.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 υπεραπέδωσε σημειώνοντας άνοδο κατά 1,5%.

“Είναι ωραίο να βλέπεις τη ρευστότητα να διαχέεται πριν από τα εταιρικά αποτελέσματα”, λέει ο Tim Ghriskey της Ingalls & Snyder. “Έχουμε πολλά δεδομένα που αναμένονται.. και οι εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο είναι επίσης ανησυχητικές σε όρους του ενδεχόμενου guidance που μπορεί να δίνουν οι εταιρείες”.

Σημειώνεται πάντως ότι προς ώρας ο μεγάλος δείκτης της αμερικανικής αγοράς, ο S&P 500, έχει σημειώσει άνοδο περίπου 15% εντός του 2023, με “ατμομηχανή” τον κλάδο της τεχνολογία που παρουσιάζει σχεδόν +40% την ίδια περίοδο.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin