Home ΚΟΣΜΟΣ Δεύτερη ημέρα ανόδου στην Wall Street καθώς σταθεροποιούνται οι τράπεζες

Δεύτερη ημέρα ανόδου στην Wall Street καθώς σταθεροποιούνται οι τράπεζες

0

Με την τεχνολογία να υπεραποδίδει και σήμερα η αγορά των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τη δεύτερη ανοδική συνεδρίαση και για τους τρεις δείκτες, καθώς απομακρύνονται όλο και περισσότεροι οι ανησυχίες για τις τράπεζες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε ενισχυμένος κατά 141 μονάδες ή 0,43% στις 32.859 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 4.049 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερα κινήθηκε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που έκλεισε στις 12.013 μονάδες με +0,73%.

Όπως προαναφέρθηκε οι τράπεζες δεν δείχνουν να ανησυχούν πλέον τους επενδυτές, κάτι που αποτυπώνεται και στον δείκτη μεταβλητότητας VIX, τον λεγόμενο και δείκτη φόβου της Wall Street, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον στην περιοχή των 19 μονάδων αφότου είχε εκτιναχθεί έως και τις 30 στα μέσα του μήνα.

Στην κορυφή του Dow Jones βρέθηκε ο τίτλος της Intel με άλμα 1,8%, ενώ Boeing και Walgreens ενισχύθηκαν άνω του 1,4% και οι δύο.

Σημαντική ώθηση στις συναλλαγές έδωσαν και τα μεγαθήρια της τεχνολογίας, με την Apple να σημειώνει άνοδο 1%, την Amazon στο +1,75% και την Meta στο +1,2%.

Περαιτέρω στήριξη στο επενδυτικό κλίμα παρείχαν τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, που έδειξαν να συνηγορούν με το σενάριο να δώσει τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων η Fed.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7.000 στις 198.000, καταγράφοντας υψηλό τριών εβδομάδων, ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, με 2,6% έναντι του 2,7% της αρχικής μέτρησης.

“Τα οικονομικά δεδομένα που αρχίζουμε να βλέπουμε μοιάζουν λιγότερο ισχυρά και παρόλο που ο πληθωρισμός πέφτει οδυνηρά αργά, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, επισημαίνει ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Equiti Capital.

“Κάτι που αρχίζει να δείχνει ολοένα και περισσότερο ότι η Fed είναι κοντά στο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων”, προσθέτει.

Έτσι το βλέμμα θα στραφεί πλέον σε ακόμα μία μέτρηση της τάσης των τιμών που θα δημοσιευτεί αύριο, εκείνη του δείκτη προσωπικών δαπανών – το προτιμώμενο μέτρο της Fed για την παρακολούθηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση τα πονταρίσματα των traders για την επόμενη κίνηση της ομοσπονδιακής τράπεζας τον Μάιο είναι μοιρασμένα, με τα σχετικά futures να τιμολογούν εξίσου μία μικρή αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% (25 μονάδες βάσης) ή καμία.

Μιλώντας σήμερα, ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν υποστήριξε ότι κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ευκίνητη στις επιλογές της για τα επιτόκια δεδομένης της αβεβαιότητας που καλύπτει το outlook.

“Οι περισσότερες προβλέψεις για την πορεία της πολιτικής μας φαίνεται να εξισορροπούν τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού με εκείνον περαιτέρω τριγμών στον τραπεζικό τομέα” είπε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών λόγω τραπεζών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων που έχει κάνει ήδη η Fed, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού.

Από την πλευρά της η Σούζαν Κόλινς της Fed Βοστώνης προέβλεψε ακόμα μία αλλά μικρή αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% χωρίς όμως μείωσή τους εντός του 2023.

Exit mobile version