23.4 C
Kifissia
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Δεν φταίει μόνο ο Έλον Μασκ για το “χάος” με την Twitter

Must read

Του Liam Denning

Ιδού γιατί οι δικηγόροι του Έλον Μασκ ανακοίνωσαν ότι αποσύρεται από την συμφωνία για την εξαγορά της Twitter.

Όπως φαίνεται στον κάτωθι πίνακα, η προσφορά του Μασκ για τη Twitter έγινε σε μια τιμή που σήμερα φαίνεται υψηλή, την ώρα που η Tesla -κύρια πηγή των κεφαλαίων του- έχει υποχωρήσει.

Δεν φταίει μόνο ο Έλον Μασκ για το "χάος" με την Twitter

Η επιστολή των νομικών του συμβούλων, ωστόσο, δεν παρουσιάζει αυτό το αφήγημα. Αντιθέτως, επιτίθεται στην Twitter, κατηγορώντας την εταιρεία ότι είπε ψέματα για τα bots, ότι δεν έδωσε στον Μασκ αρκετές πληροφορίες για να διερευνήσει τα ψεύτικα προφίλ και ότι δεν ασκεί ορθή εταιρική διακυβέρνηση. Το μήνυμα είναι ότι, όσο κι αν ο Μασκ θέλει να ολοκληρώσει αυτή τη συμφωνία, η στάση της Twitter δεν του το επιτρέπει.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως το δικαστήριο που -τυχόν- θα καλούνταν να εξετάσει την υπόθεση θα δεχόταν και την επιχειρηματολογία του Μασκ. Διότι εάν το έκανε, θα ανέτρεπε την έννοια της δεσμευτικής συμφωνίας συγχώνευσης και ουσιαστικά θα καθιστούσε το ίδιο το δικαστήριο περιττό. Η επιστολή είναι αστεία. Η αναφορά που θέλει τον Μασκ να αποσύρεται επειδή η Twitter δεν του παρέδωσε ένα αντίγραφο για το τραπεζικό μοντέλο που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική, από τη στιγμή μάλιστα που κάποιος νομικός σύμβουλος δέχθηκε να βάλει το όνομά του κάτω από αυτήν.

Όλα αυτά συνάδουν με τη φύση της εν λόγω συμφωνίας εξαρχής. Ο Μασκ συμμετείχε στο Twitter ως παθητικός επενδυτής παρά το γεγονός ότι είχε συνομιλούσε με τη διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τον CEO της, και στη συνέχεια του προσφέρθηκε μια θέση στο ΔΣ… μόνο και μόνο για να την απορρίψει. Επίσης, είχε προαναγγείλει ότι “ή θα νικήσει τα spam bots ή θα πεθάνει προσπαθώντας να τα νικήσει”, και πλέον τα παρουσιάζει ως ανυπέρβλητο εμπόδιο. Και ακόμη προχώρησε σε μια “καλύτερη και τελική προσφορά”, μετά τις πιο επιφανειακές due diligence προσπάθειες, την οποία κάποιοι θα χαρακτήριζαν ως τολμηρή και άλλοι ως βιαστική και παράδοξη.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή του “σήριαλ” είναι το πώς ανακατεύτηκαν μια σειρά από ονόματα σε αυτήν καθώς και… επιπλέον χρήματα. Ο CEO της Twitter, Parag Agrawal, μπορεί ίσως να συγχωρεθεί για το γεγονός ότι “ενεπλάκη” με τον “ένθερμο και έντονος επικριτή” του, καθώς δεν είχε και πολλές άλλες επιλογές, δεδομένης της συμμετοχής του Μασκ στην εταιρεία και των προθέσεών του. Βέβαια, το πάθος και η ένταση του Μασκ αμέσως συρρίκνωσαν τον ρόλο του Agrawal στην ίδια του την εταιρεία.

Ίσως πιο παράλογη ήταν η δήλωση του ιδρυτή του Twitter, πρώην προέδρου και CEO, Jack Dorsey, που υποστήριξε ότι ο Μασκ ήταν η “μοναδική λύση” στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η πλατφόρμα είναι ταυτόχρονα “δημόσιο αγαθό” και εταιρεία. Όπως είπε ο Dorsey: “Τον εμπιστεύομαι στην αποστολή που έχει θέσει να διευρύνει το φως της συνείδησης”. Κρίμα που η δέσμευση του Μασκ σε αυτή την αποστολή υποχώρησε, επειδή έλειπε ένα λογιστικό έγγραφο της Goldman Sachs, υποθέτω.

Ο Μασκ εξασφάλισε (ίσως βαρύγδουπος όρος όταν μιλάμε για τον Μασκ) χρηματοδότηση από μερικούς “αστέρες” της Silicon Valley και άλλα μεγάλα funds, ύψους 7 δισ. δολαρίων περίπου. Ανάμεσά τους ο Larry Ellison, η Sequoia Capital, η AH Capital Management που συνδέεται με τον Marc Andreesen και η Brookfield Asset Management. Ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal Al Saud, ο οποίος κατέχει περίπου το 4% του Twitter, απέρριψε αρχικά την προσφορά ως πολύ χαμηλή. Αλλά στη συνέχεια, αφού ο Μασκ χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να “τσιγκλίσει” τον πρίγκιπα σχετικά με το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης στη Σαουδική Αραβία, του ήρθε η “επιφοίτηση” να διατηρήσει το μερίδιό του στο νέο Twitter, γράφοντας μάλιστα ότι ο Μασκ θα “δώσει ώθηση και θα μεγιστοποιήσει τη δυναμική της πλατφόρμας”. Ενώ καθένας είχε τους δικούς του λόγους για να στηρίξει τον Mασκ, ο κοινός τόπος βρίσκεται σε μια γενικόλογη απάντηση που έδωσε ο CEO της Brookfield, Bruce Flatt, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC τον Μάιο. Αφού είπε ότι οι αποτιμήσεις του τεχνολογικού τομέα είχαν γίνει “πιο λογικές”, συνέχισε: “… είχαμε μια μακροχρόνια σχέση σε μια σειρά επενδύσεων με την Tesla και τον Έλον, και επομένως, απλά, προέκυψε από αυτό (σ.σ.: η υποστήριξη για την εξαγορά της Twitter)”.

Ο Μασκ δημιούργησε μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων που άλλαξε τα δεδομένα. Αν και πιστεύω ότι είναι υπερτιμημένη, όποιος έβγαλε χρήματα από την Tesla την αντιμετωπίζει ευνοϊκά. Η Space X, μπορεί να μην είναι εισηγμένη (ακόμη), αλλά αποτελεί επίσης ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε εγχειρήματα που αποφέρουν τόσο υψηλά κέρδη, με την ελπίδα να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Εκεί που κάποιοι μπορεί να βλέπουν ως κίνδυνο την άσκοπη ταλαιπωρία των ρυθμιστικών αρχών, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τα διάφορα κρατικά και ομοσπονδιακά όργανα ελέγχου αυτοκινήτων, οι κερδισμένοι από τα εγχειρήματα του Μασκ βλέπουν άλλη μια περιπέτεια μιας ιδιοφυΐας του επιχειρείν.

Το ζήτημα είναι ότι από την εξαιρετικά συγκρουσιακή εξαγορά της SolarCity από την Tesla ακόμη, ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την εταιρεία του Μασκ. Η ιδιοφυΐα δεν είναι απαραίτητα επικερδής. Η άποψη ότι ο Μασκ, ένα υπερ-τρολ του Twitter, έχει την απάντηση στο ακανθώδες θέμα του ελέγχου του περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι παράδοξη. Ένα από τα κίνητρα για τη συγκέντρωση χρηματοδοτών για την εξαγορά του Twitter ήταν πως ο Μασκ θα περιόριζε την προσωπική του οικονομική έκθεση μέσα από αυτή τη συμφωνία, σε μια περίοδο που η αγορά κατέρρε.

Σε αυτή την περίπτωση, ο όρος “υποστηρικτές” μάλλον θα έπρεπε να αντικατασταθεί με τον όρο “υποκινητές”. Αν αναλογιστεί κανείς τους πολλούς παθητικούς ενδιαφερόμενους, ιδίως τους υπαλλήλους του Twitter και τους μικροεπενδυτές, όλο αυτό το εγχείρημα μοιάζει λιγότερο με χρηματοδότηση και περισσότερο με εταιρικό βανδαλισμό. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη συνέχεια και πώς θα επηρεαστούν τα συμμετέχοντα μέρη, η όλη υπόθεση θα πρέπει να φέρει σε αμηχανία τους πλουσιότερους εμπλεκόμενους.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article