13.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Βυθίστηκε στη διεθνή αβεβαιότητα και σήμερα το Χρηματιστήριο

Must read

Στο κενό έπεσε για ακόμη μία φορά η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να βάλει ένα στοπ στο κύμα αβεβαιότητας που σαρώνει τις διεθνείς αγορές και να απομακρυνθεί από τις κρίσιμες στηρίξεις, καθώς από τα ισχυρά κέρδη των πρωινών ωρών βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, υπό το βάρος των ισχυρών τραπεζικών πιέσεων (και πάλι).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,14% στις 1.020,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.038,46 μονάδων (+1,34%) και 1.017,93 μονάδων (-1,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 178,68 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 63,64 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,80 εκατ. τεμάχια.

Βυθίστηκε στη διεθνή αβεβαιότητα και σήμερα το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,12% στις 2.477,76 μονάδες, ενώ στο -1,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.465,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,40% στις 736,07 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,41%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 3,37%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,22%.

Επιστροφή στη μεταβλητότητα

Με απώλειες έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά, συμβαδίζοντας με την πορεία των ξένων αγορών, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Αυτή τη φορά οι αιτίες πίσω από την υποχώρηση των αποτιμήσεων είχαν σαν αφετηρία το τοξικό κλίμα διακυμάνσεων στο εξωτερικό και τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο σε Ευρώπη και Αμερική.

Η προσαρμογή στη βίαιη αύξηση των επιτοκίων διεθνώς δεν άφησε ανεπηρέαστες όλες τις τράπεζες και παρά την αναχαίτιση των παρενεργειών στο συστημικό σκέλος της αγοράς, έβαλε μια νέα παράμετρο ανησυχίας στους επενδυτές η οποία εκφράστηκε με τη μείωση του ρίσκου. Για τις κεντρικές τράπεζες η διαχείριση της κατάστασης έχει αποκτήσει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί μεν αλλά με αργό ρυθμό –η ΕΚΤ την Πέμπτη μίλησε για “μακρύ ταξίδι αυξήσεων”– τα δε επιτόκια έχουν προκαλέσει απώλειες στις αποτιμήσεις των στοιχείων του ενεργητικού και ακολούθως στην καθαρή θέση αδυνατίζοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες επάρκειας.

Ένα από τα ζητούμενα ήταν –και είναι– να παραμείνει ανοικτή η διατραπεζική αγορά κεφαλαίων, να διατηρηθεί δηλαδή ανοικτή η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών, γεγονός το οποίο επιτεύχθηκε με τα γρήγορα και αποφασιστικά αντανακλαστικά των αρμοδίων φορέων ωστόσο χρηματιστηριακά η κατάσταση παρέμεινε νευρική έως το τέλος της εβδομάδας. Στους επόμενους δύο μήνες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή σε μια εύθραυστη σχέση κόστους χρήματος και παροχής ρευστότητας ώστε να μην τραυματίσουν το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα να περιορίσουν την αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Η τεχνική εικόνα

Η διαγραμματική εικόνα έχει αλλάξει άρδην αφού πλέον οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά. Για τους αγοραστές το τελευταίο οχυρό πριν τη “λευκή πετσέτα” είναι η πλαγιοανοδική γραμμή τάσης (Οκτ. – Δεκ. 2022) στην οποία πλέον εφάπτεται “επικίνδυνα” ο Γενικός Δείκτης και η οποία βρίσκεται στις 1.030 μονάδες.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης υπήρξε και ενδοσυνεδριακή διάσπαση ενώ πλέον μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής η εικόνα δείχνει να έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω. Τα δύσκολα για τους αγοραστές είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι ταλαντωτές δεν έχουν μπει σε ζώνες υποτιμήσεων, υποδηλώνοντας το ενδεχόμενο μιας άμεσης αντίδρασης ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τακτική καταγραφή νεότερων ενδοσυνεδριακών χαμηλών.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κάθε άλλο παρά εκτόνωση της έντασης των ρευστοποιήσεων δείχνουν αφού διατηρούνται με άνεση πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ. Η προβολή της κίνησης της αγοράς έχει σαν επόμενο σημείο στήριξης τις 1.003 μονάδες το οποίο αντιστοιχεί με το 61,8% της διόρθωσης από την ανοδική κίνηση των 792 μονάδων μέχρι τα φετινά υψηλά των 1.140 μονάδων, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 5%, με τον Ελλάκτωρα να κλείνει στο -3,70% και τη Motor Oil στο -3,07%. Απώλειες 2,10% για τη Eurobank, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 3,72%, με τη Βιοχάλκο και την Jumbo να ακολουθούν με κέρδη 2,17% και +2,01% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article