15.4 C
Kifissia
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

«Βροχή» διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ

Must read

Tην πόρτα της εξόδου άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης σε Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη ανακοινώνοντας από την Αμερική και μέσω μιας ανάρτησης στα social media την διαγραφή τους από το κόμμα. «Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τα στελέχη εκτός παράταξης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή.

Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.

Αντ’ αυτού, κάποιοι μας «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ.

Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη.

Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση:

Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

Υπενθυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα αλλά και η παραίτηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος. Ωστόσο, σημειώνεται πως η αποπομπή των τεσσάρων στελεχών από το κόμμα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς πρώτα θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Πολιτική Γραμματεία, ενώ ήδη η πλειοψηφία υπέρ της πλευράς της ηγεσίας ήταν οριακή στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης. Αλλά και στην ίδια την Επιτροπή δεν φαίνεται να υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Σε διάσπαση προχωρά η «Ομπρέλα»

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ομπρέλα» ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διάσπαση δίνοντας στην δημοσιότητα ένα κείμενο υπογραφών το οποίο έχει ήδη σταλεί από την Παρασκευή το βράδυ σε μέλη του κόμματος. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Σημειώνεται πως στελέχη όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός κ.α. έχουν αναλάβει τις κινήσεις της επόμενης ημέρας.

Σήμερα πανελλαδική συνδιάσκεψη των 6+6

Παράλληλα, οι νέες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναταραχή στο σύνολο των στελεχών του κόμματος με πληροφορίες να αναφέρουν ότι την Τετάρτη θα γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη της πλευράς των 6+6 που εκφράζεται από την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ σήμερα θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των κομματικών στελεχών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά για αποτίμηση της κατάστασης.

«Οι διαφωνούντες ετοιμάζουν νέο κόμμα»

Ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας και έπειτα από τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα ο οποίος ανέφερε πως «ή θα φύγουμε κατά μόνας ή ομαδικά», πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι στελέχη του κόμματος «μαρτυρούν -ακόμη και δημοσίως πια- ότι έχουν στα σκαριά ένα νέο κόμμα».

Υποστήριξαν, δε, ότι «οι επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαίες δεν είναι». Επισημαίνουν ότι «υπάρχει σχέδιο από τα εν λόγω στελέχη που ετοιμάζουν νέο κόμμα και ότι γι’ αυτό επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στον νέο πρόεδρό του».

Το σχέδιο αυτό, όπως υπογραμμίζουν, έχει ήδη δρομολογηθεί. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, και τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος είπε και ποιο αναμένεται να είναι το όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Βίτσας: «Μην δίνετε σημασία, δεν αξίζει τον κόπο»

Μία ανάρτηση μίας γραμμής ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Βίτσα μετά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Μην δίνετε σημασία, δεν αξίζει τον κόπο. Η αριστερά θα συνεχίσει με ή χωρίς αυτούς/ες…», γράφει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: «Λυπάμαι, ο χώρος κινδυνεύει από απαξίωση»

«Λυπάμαι, αυτός ο χώρος κινδυνεύει από απαξίωση και γελοιοποίηση» σχολίασε στο Kontra ο κ. Σκουρλέτης αμέσως μετά την ανακοίνωση.

«Οι διαδικασίες είναι προβλεπόμενες στο Καταστατικό» ανέφερε επίσης ο κ. Σκουρλέτης για την απόφαση του κ. Κασσελάκη.

Πολάκης: «Προχωράμε πρόεδρε»

Άμεσα προχώρησε σε ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης, παραθέτοντας την αντίστοιχη του Στέφανου Κασσελάκη, και γράφοντας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

«Προχωράμε πρόεδρε. ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ (ΞΑΝΑ) ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!».

 

 

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin