Σταθερά ανοδική είναι η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, η οποία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της πανευρωπαϊκής κατάταξης για το φετινό καλοκαίρι. Ακόμα ισχυρότερη όμως εμφανίζεται η ζήτηση και για τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, εποχή ιδανική για θερινές διακοπές στην Ελλάδα χωρίς τον κίνδυνο των ακραία υψηλών θερμοκρασιών.
Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία αναλύσεων AirDNA, η οποία επεξεργάζεται στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo, η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή εμφανίζει άνοδο 31% για τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 30% για τον Οκτώβριο. Ωστόσο και ο Αύγουστος, μήνας που αποτελεί την αιχμή της σεζόν, κινείται ανοδικά κατά 6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό.
Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούλιο, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν αυξημένες κατά 8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο επτάμηνο του περασμένου έτους, ενώ η σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 είναι ακόμα εντυπωσιακότερη: ο Ιούνιος είχε σημειώσει αύξηση 50,5% και ο Ιούλιος αύξηση 35% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Το ποσοστό Ιουλίου αποτελεί τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης πανευρωπαϊκά μετά τη Γαλλία.
Και οι πληρότητες ανέβηκαν σημαντικά το καλοκαίρι: στο 57,6% τον Ιούνιο και στο 68% τον Ιούλιο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον στα 234 ευρώ στα 136.800 καταλύματα που είναι διαθέσιμα προς βραχυχρόνια μίσθωση τους θερινούς μήνες.
Καλύτερες τιμές και δροσερότερες θερμοκρασίες οδηγούν τους τουρίστες στη Βόρεια Ευρώπη
Η τάση που παρατηρήθηκε φέτος στους ταξιδιώτες να προσπαθούν να αποφύγουν τους καύσωνες κατά τις διακοπές τους, αποτυπώνεται και στη ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb. Οι ταξιδιώτες στρέφουν την προσοχή τους σε βορειότερες περιοχές ή σε δροσερότερες εποχές. Ταυτόχρονα, στα ταξίδια εκτός της παραδοσιακά υψηλής περιόδου, αποφεύγουν τόσο την πολυκοσμία όσο και τις υψηλές τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πανευρωπαϊκά η ζήτηση για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο επιταχύνεται κατά 31% και 33% υψηλότερα από πέρυσι και η ζήτηση για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κινείται 20% υψηλότερα από πέρυσι. Μάλιστα, οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον πολύ θερμό Ιούλιο για μελλοντικά ταξίδια καταγράφεται κατά 17% υψηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Νορβηγία (+42%), η Πολωνία (+36%), η Ουγγαρία (+30%) και η Σουηδία (+29%) βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης για το υπόλοιπο του καλοκαιριού σε σύγκριση με πέρυσι. Στην Πολωνία και τη Νορβηγία η ζήτηση για κρατήσεις αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 68% και 55% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο και 60% και 45% τον Οκτώβριο. Οι χώρες που υστερούν σε ρυθμό ζήτησης φέτος το φθινόπωρο είναι η Ελβετία, η Ολλανδία και η Κροατία, οι οποίες βλέπουν μόνο 10% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τουρίστες της Ευρώπης είναι έτοιμοι να την εγκαταλείψουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης πανευρωπαϊκά τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση και κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2019. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των μέσων τιμών κατά 16,9% σε σύγκριση με το 2022 και 38,2% σε σύγκριση με το 2019, με αποτέλεσμα τα έσοδα του κλάδου να αυξηθούν κατά 27,1% έναντι του 2022 και 57,3% από το 2019.