14.8 C
Kifissia
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

“Βουτιά” 550 μονάδων για τον Dow – Απώλειες 1,9% στο τρίμηνο, έναντι κερδών 0,2% για τον S&P 500

Must read

Με ευρείες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω συγκρούσεων στην Ουάσινγκτον για το πακέτο δημοσιονομικών δαπανών της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις υποδομές στο Κογκρέσο, αλλά και ανησυχιών για τη διαταραχή της προσφοράς, λόγω προβλημάτων – μεταξύ άλλων – στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Σεπτέμβριος έκλεισε έτσι ως ο χειρότερος μήνας για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχαν βρεθεί στο ναδίρ λόγω του ξεσπάσματος της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού. Επιβεβαίωσε έτσι τη φήμη του παραδοσιακού μήνα απωλειών για την αγορά, μέσα σε ένα κλίμα φόβων για την κρίση του κλάδου των ακινήτων στην Κίνα, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και μια πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, με την Federal Reserve να δίνει ήδη σήματα ότι θα αρχίσει σταδιακά να αποσύρει τα μέτρα νομισματικής τόνωσης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones “έχασε” 546,80 μονάδες μονάδες ή 1,59%, στις 33.843,92 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 51,92 μονάδες ή 1,19%, στις 4.307,54 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 63,9 μονάδων ή 0,44%, στις 14.448,60.

Στον μήνα, ο Dow υποχώρησε κατά 4,3%, με τον S&P 500 να χάνει 4,8% και τον Nasdaq να σημειώνει πτώση κατά 5,3%. Για τον S&P και τον Nasdaq, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από τον Μάρτιο του 2020.

Στο τρίμηνο, ο Dow κατέγραψε απώλειες 1,9%, ο S&P 500 κέρδη 0,2% και ο Nasdaq απώλειες 0,4%.

Η Wells Fargo σημείωσε ότι μια σχετική υποχώρηση των μετοχών είναι αναμενόμενο φαινόμενο. “Πρόκειται για φυσιολογική ανατίμηση κινδύνου στη βάση του μεγαλύτερου κόστους των κεφαλαίων και της μεγαλύτερης αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά”, σημειώνει σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Όπως σημειώνει ο Ed Yardeni της Yardeni Research, “υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους υψηλότερους μισθούς, τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και τα υψηλότερα μεταφορικά κόστη και την επίδρασή τους στα εταιρικά κέρδη για το υπόλοιπο του 2021, αλλά και για το 2022. Είναι σίγουρα ένας παράγοντας τον οποίο θα παρακολουθούμε. Προς το παρόν, πάντως, οι αναλυτές παραμένουν σχετικά ψύχραιμοι”.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν εξάλλου τις καταθέσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Jerome Powell και της υπουργού Οικονομικών της χώρας, Janet Yellen, ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου. Η κ. Yellen επανέλαβε την έκκλησή της στο Κογκρέσο να αναθεωρήσει προς τα πάνω το “ταβάνι” του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία σε αυτό το πεδίο θα ήταν “καταστροφική”.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε εξάλλου λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης το μεταβατικό νομοσχέδιο που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως και τις 3 Δεκεμβρίου και το απέστειλε για υπογραφή στον πρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, προκειμένου να αποφεχθεί το shutdown του ομοσπονδιακού κράτους.

Νωρίτερα, το πρώτο βήμα είχε γίνει με την Γερουσία να εγκρίνει το  νομοσχέδιο. Ειδικότερα, το σώμα είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο με 65 ψήφους υπέρ έναντι 35 κατά, καθώς 15 Ρεπουμπλικανοί συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς για την αποφυγή του shutdown.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χρήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες αλλά και για την επανεγκατάσταση των Αφγανών προσφύγων.

Ένα ενδεχόμενο shutdown θα μπορούσε να οδηγήσει, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, σε αναστολή της λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια.

Παρότι, η διαφαινόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το Κογκρέσο έχει μια ακόμη σημαντικότερη πρόκληση να αντιμετωπίσει. Πρόκληση που αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού χρέους πριν από τις 18 Οκτωβρίου για να αποτρέψουν τυχόν αθέτηση πληρωμών, που θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 2 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 28 με αρνητικά. Κέρδη κατέγραψαν εκείνες των Salesforce και Merck, ενώ των απωλειών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Caterpillar, 3M.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να υποχωρήσουν.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τακτικά προγράμματα των αμερικανικών πολιτειών αυξήθηκαν στις 362.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

Οι αναλυτές περίμεναν οι νέες αιτήσεις να υποχωρήσουν στις 330.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε άνοδος των αρχικών αιτήσεων για τρεις διαδοχικές εβδομάδες ήταν τον Απρίλιο του 2020, στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε προηγουμένως ανακοινωθεί το β’ τρίμηνο του έτους. 

Ειδικότερα, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,7% όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,6%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article