Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Βουτιά 500 μονάδων ο Dow Jones με φόντο την ανησυχία για την...

Βουτιά 500 μονάδων ο Dow Jones με φόντο την ανησυχία για την Κίνα

0

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επιθετικές δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Federal Reserve για την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στην Κίνα, με το ξέσπασμα μαζικών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων μετά την επαναφορά των δρακόντειων μέτρων για την ανάσχεση της Covid-19, επιβάρυναν σήμερα το κλίμα.

Η δυσαρέσκεια για τα αυστηρά μέτρα περιορισμού κατά του κορονοϊού εξαπλώνεται στις κινεζικές πόλεις, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε Σαγκάη, Πεκίνο και αλλού να προκαλούν ρεύματα ανησυχίας στις παγκόσμιες αγορές για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και για πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Παρά τα αυστηρά μέτρα, η Κίνα κατέγραψε τη Δευτέρα και νέο ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19.

Κάποιοι αναλυτές έχουν αναφέρει μάλιστα ότι οι τελευταίες διαδηλώσεις στη χώρα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας από την εξέγερση πάνω από 30 χρόνια πριν που κατέληξε στη σφαγή στην πλατεία Τιεν αν Μεν.

Στο μεταξύ, δύο κεντρικά στελέχη της Federal Reserve με τις δηλώσεις τους σήμερα αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για νέες, επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο John Williams της New York Fed και ο James Bullard της St. Louis Fed ξεκαθάρισαν σήμερα ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει στον στόχο του 2% της Fed.

Δείκτες – Στατιστικά 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 497,57 μονάδες ή -1,45% και έκλεισε στις 33.849,46 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 62,18 μονάδες ή -1,54% στις 3.963,94 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 176,86 μονάδες ή -1,58% στις 11.049,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο πέντε έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Merck & Co. Inc. με κέρδη 0,95 δολ. ή σε ποσοστό 0,88% στα 108,45 δολ. και ακολούθησαν Walmart με άνοδο 0,29% στα 153,51 δολ. και η Salesforce στα 153,69 δολ. με κέρδη 0,22%.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν οι Boeing (-3,66%), 3M (-3,41%) και Walt Disney (-3,22%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στην πορεία των πωλήσεων την προηγούμενη Παρασκευή, τη λεγόμενη Black Friday που ακολουθεί την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών και ανοίγει την εορταστική περίοδο στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν πάνω από 9 δισ. δολ. σε ηλεκτρονικές αγορές την Παρασκευή, ενώ σήμερα Δευτέρα είναι στις ΗΠΑ η Cyber Monday όπου οι προσφορές συνεχίζονται για τους καταναλωτές στα ηλεκτρονικά καταστήματα των αλυσίδων λιανικής. Η καλή πορεία των λιανικών πωλήσεων διαβεβαίωσε τους αναλυτές ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να διαθέτει αντοχές παρά το σφοδρό πλήγμα του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού που έχει υποχρεώσει την Federal Reserve σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Τις επόμενες ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας και νέες πληροφορίες για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας: ειδικότερα, την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις τιμές κατοικιών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ADP για την απασχόληση, η αναθεωρημένη μέτρηση του ΑΕΠ και η Μπεζ Βίβλος της Fed για τις οικονομικές συνθήκες στις περιφέρειες της, ενώ την Πέμπτη ακολουθεί ο μεταποιητικός δείκτης PMI και οι μετρήσεις για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης. Η εβδομάδα θα κλείσει με την κυβερνητική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία την Παρασκευή.

Exit mobile version