Οι κλυδωνισμοί από τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση σήμερα τους δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει βουτιά 4% – στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2020 – και τον βιομηχανικό Dow να χάνει πάνω από 800 μονάδες.
Το κλίμα στην αγορά συνεχίζουν να πλήττουν οι φόβοι για μεγάλη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας – της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο – εν μέσω των καθολικών lockdowns για την ανάσχεση της Covid-19. Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της κινεζικής κυβέρνησης πλήττει την ίδια στιγμή τις ήδη επιβαρυμένες εφοδιαστικές αλυσίδες πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις, την ίδια στιγμή που η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα εκτινάσσοντας τις τιμές ενέργειας.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται παράλληλα για μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η Federal Reserve αναλαμβάνει δράση για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση της τον Μάιο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για μια ηπιότερη αύξηση κατά 25 μ.β.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 809,28 μονάδες ή -2,38% και διολίσθησε στις 33.240,18 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 120,92 μονάδες ή -2,81% στις 4.175,20 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε κατά 514,11 μονάδες ή -3,95% και έκλεισε στις 12.490,74 μονάδες.
Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones υποχώρησαν. Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Nike (-5,8%) η Boeing (-5,04%) και η Visa (-4,22%).
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Απρίλιο, με τον σχετικό δείκτη του Conference Board να διολισθαίνει στις 107,3 μονάδες από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 107,6 μονάδων τον Μάρτιο.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 108,2 μονάδες.
Παράλληλα, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Μάρτιο, μετά από πτώση 1,7% τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Τέλος, ο δείκτης για τις τιμές των κατοικιών σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 20,2% τον Φεβρουάριο από ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από ετήσια άνοδο 18,9% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P CoreLogic Case-Shiller.
Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 19,8%. Αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της έρευνας που μετράει 35 χρόνια, συμφωνα με τον Craig Lazzara της S&P Dow Jones Indices.