Βουτιά 300 μονάδων του Dow Jones με φόντο το ράλι του 10ετούς ομολόγου

0
398

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street την ώρα που η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 4,9% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 16 χρόνια.

Στο μεταξύ οι επενδυτές παρακολουθούν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των εταιρειών που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται αυτή την περίοδο και όπως λένε οι αναλυτές είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που έχει κλιμακωθεί χωρίς να υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 332 ή 0,98% στις  33.665 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 1,62% ή 219 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 13.314 μονάδες. O S&P 500 έχασε 1,34% ή 58 μονάδες στις 4.314 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε η περίοδος αποτελεσμάτων με πάνω από το 10% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει τις επιδόσεις τους για το τρίτο τρίμηνο. Από αυτές, το 78% έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. “Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κέρδη είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών” δεδομένου ότι οι εταιρείες έχουν θέσει ήδη χαμηλό πήχη, δήλωσε ο Anthony Saglimbene, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Ameriprise Financial.

Η United Airlines έχασε 6% καθώς ανακοίνωσε ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων αλλά και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει τα κέρδη της στο 2023.

Η Morgan Stanley έχασε 6,78% και βρέθηκε σε χαμηλό 52 εβδομάδων. ο τραπεζικός κολοσσός κινήθηκε υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών στο τρίτο τρίμηνο αν και τα μεγέθη της ήταν μειωμένα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός ολοκλήρωσε το τρίμηνο με κέρδη 2,4 δισ. δολαρίων ή 1,38 δολαρίων ανά μετοχή που ξεπέρασαν μεν τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,31 δολ/μτχ αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα 2,6 δισ. ή 1,47 δολ/μτχ ένα χρόνο νωρίτερα.

H Procter & Gamble κέρδισε 2,71% καθώς η εταιρεία ολοκλήρωσε το τρίμηνο με ισχυρά μεγέθη που ξεπέρασαν σε όλα τα επίπεδα τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ειδικότερα, ο πολυεθνικός κολοσσός των καταναλωτικών προϊόντων με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσε για το πρώτο του οικονομικό τρίμηνο κέρδη 1,83 δολαρίων ανά μετοχή, ισχυρά αυξημένα από τα 1,57 δολ. κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι, αλλά και υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 1,72 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μετά τη βουτιά του προηγούμενου μήνα, ενώ την ίδια στιγμή οι οικοδομικές άδειες κατρακύλησαν ένδειξη ότι η δραστηριότητα στην αγορά το επόμενο διάστημα θα παραμείνει υποτονική.

Ειδικότερα, οι κατασκευές νέων κατοικιών σημείωσαν άνοδο 7% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, στο ετήσιο μέγεθος των 1,36 εκατ. μονάδων, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Τον προηγούμενο μήνα οι ενάρξεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό τριών ετών στις 1,27 εκατ. Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 4,4% από τον Αύγουστο στις 1,47 εκατ. όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.