13.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βουτιά 2% ο Nasdaq, πάνω από 300 μονάδες έχασε ο Dow Jones

Must read

Κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλά σχεδόν 2% και τον S&P 500 να χάνει 1,5% στο τοξικό κλίμα που διαμόρφωσε η αναζωπύρωση των τραπεζικών ανησυχιών μετά τα αποτελέσματα της First Republic Bank τα οποία έδειξαν μαζικές εκροές καταθέσεων τον Μάρτιο, στο αποκορύφωμα της τραπεζικής κρίσης.

Οι επενδυτές είχαν να αξιολογήσουν σήμερα άλλο ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων από κολοσσούς της αμερικανικής οικονομίας όπως οι McDonald’s, Verizon, GM, PepsiCo, UPS, Raytheon, Halliburton, Visa και Texas Instruments.

Την ίδια στιγμή, η ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της First Republic Bank τα οποία έδειξαν ότι η τράπεζα έχασε πάνω από 70 δισ. δολ. σε καταθέσεις μετά τις δραματικές καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank τον Μάρτιο που πυροδότησαν ευρύτερους κλυδωνισμούς σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο. Οι μετοχές της τράπεζες κατρακύλησαν σχεδόν 50% σήμερα και έκλεισαν σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και άλλες μεγάλες περιφερειακές τράπεζες όπως η PacWest Bancorp και Western Alliance Bancorp, ενώ ο δείκτης KBW Regional Banking έχασε σχεδόν 4%, διολισθαίνοντας σε χαμηλό άνω των δύο ετών. Ο δείκτης S&P 500 Banks, στο μεταξύ, κατρακύλησε 2,6%.

 

 

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 344,57 μονάδες ή -1,02% και έκλεισε στις 33.530,83 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 65,41 μονάδες ή -1,58% στις 4.071,63 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 238,05 μονάδες ή -1,98% στις 11.799,16 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones επτά έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Johnson & Johnson με κέρδη 1,50 δολ. ή 0,92% στα 165,18 δολ. και ακολούθησαν UnitedHealth Group με κέρδη 0,64% στα 491,92 δολ. και Verizon Communications με άνοδο 0,54% στα 37,30 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Dow (-5,22%), η American Express (-2,78%) και η Intel (-2,63%).

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η αμερικανική οικονομία να κατρακυλήσει σε ύφεση τους επόμενους μήνες συνεχίζουν να βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα. Η Federal Reserve έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους 12 μήνες την επιθετικότερη εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης στην πρόσφατη ιστορία της προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού, ασκώντας την ίδια στιγμή πρωτοφανή πίεση στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πρέπει να προσαρμοστούν στη ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού.

Νέα στοιχεία για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας θα δημοσιευτούν την Πέμπτη, όταν θα ανακοινωθεί η μέτρηση του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό. Αυτή θα είναι η τελευταία μέτρηση των τιμών πριν την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα (2 και 3 Μαΐου) η οποία αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών αιφνιδίασαν τους αναλυτές, δείχνοντας μικρή αύξηση των τιμών μετά από ένα πολύμηνο πτωτικό σερί. Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από επτά πτωτικούς μήνες.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε τον Απρίλιο, με τον σχετικό δείκτη να κατρακυλά σε χαμηλό εννέα μηνών.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 101,3 μονάδες – το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2022 – από την αναθεωρημένη μέτρηση του Μαρτίου στις 104,0 μονάδες. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος στις 104,0 μονάδες.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin