23.7 C
Kifissia
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Βαριές απώλειες για τους δείκτες της Wall Street, στο -3% ο Nasdaq

Must read

Βουτιά σημείωσαν σήμερα οι δείκτες της Wall Street, αν και βρέθηκαν να κερδίζουν πάνω από 1% στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Federal Reserve ότι η οικονομία δεν αναμένεται να διολισθήσει σε ύφεση ανοίγουν τον δρόμο για επιθετικότερες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατρακύλησε σε χαμηλό 16 μηνών.

Ο πρόεδρος της New York Fed, John Williams δήλωσε σήμερα ότι περιμένει η αμερικανική οικονομία να επιβραδύνει εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν την ύφεση.

“Η ύφεση δεν αποτελεί το βασικό μου σενάριο αυτή την στιγμή”, ανέφερε ο Williams σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. “Νομίζω ότι η οικονομία είναι ισχυρή”, πρόσθεσε.

Εκτίμησε πάντως ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει αρκετά, σημειώνοντας ότι “αυτή θα είναι μια επιβράδυνση που θέλουμε να δούμε” προκειμένου να μειώσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της San Francisco Fed, Mary Daly αναφερόμενη στο ράλι του πληθωρισμού έκανε λόγο για ευθεία απειλή στην αμερικανική οικονομία. “Πολλοί ανησυχούν ότι η Fed μπορεί να είναι πολύ επιθετική και ενδεχομένως να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση”, δήλωσε η Daly σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα. “Προσωπικά ανησυχώ ότι αν αφεθεί χωρίς έλεγχο, ο πληθωρισμός θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο και απειλή για την αμερικανική οικονομία και την επέκταση της”.

Η Fed, σε αυτό το πλαίσιο, “πατάει το φρένο” με τις αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να μετριάσει τη ζήτηση, πρόσθεσε. “Κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτή όσο πιο γρήγορα μπορούμε και ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα κάποια βελτίωση στις τσέπες των πολιτών”, ανέφερε.

Σημείωσε τέλος ότι περιμένει να δει την οικονομία να επιβραδύνει, αλλά όχι να σταματήσει να αναπτύσσεται.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 491,27 μονάδες ή -1,56% στις 30.946,99 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 78,56 μονάδες ή -2,01% στις 3.821,55 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 343,01 μονάδες ή -2,98% και έκλεισε στις 11.181,54 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο τρεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron με κέρδη 2,37 δολ. ή σε ποσοστό 1,61% στα 149,94 δολ. και ακολούθησαν η Dow στα 52,53 δολ. με άνοδο 0,59% και η UnitedHealth Group με κέρδη 0,55% στα 508,44 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Nike με βουτιά 6,99% μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την εταιρεία αθλητικών ειδών ωστόσο να εμφανίζεται επιφυλακτική για τα περιθώρια κέρδους και την πορεία της στην Κίνα το επόμενο διάστημα. Ακολούθησαν οι Salesforce (-5,43%) και Home Depot (-4,44%).

Στα μάκρο της ημέρας,  ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατρακύλησε σε χαμηλό 16 μηνών τον Ιούνιο καθώς το ράλι των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και σε άλλα είδη συνεχίζει να επιβαρύνει την καταναλωτική ψυχολογία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Conference Board, ο δείκτης υποχώρησε στις 98,7 μονάδες τον Ιούνιο από 103,2 μονάδες τον Μάιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ηπιότερη πτώση στις 100 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες στην οικονομία υποχώρησε στο 147,1 από 147,4 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών κατρακύλησε στο 66,4 – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013 – από 73,7 τον Μάιο.

“Οι προσδοκίες έχουν πλέον υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 80, ένδειξη αδύναμης ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς και αυξημένου κινδύνου για ύφεση μέχρι το τέλος του έτους”, σχολίασε ο Lynn Franco, senior director των οικονομικών δεικτών στο Conference Board.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά συρρικνώθηκε 2,2% τον Μάιο στα 104,3 δισ. δολ. υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά το ρεκόρ του Μαρτίου.

Το εμπορικό έλλειμμα είχε φτάσει τα 106,7 δισ. δολ. τον Απρίλιο και το ρεκόρ των 125,6 δισ. δολ. τον Μάρτιο.

Από την στεγαστική αγορά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών παρέμειναν σε ανοδική τροχιά τον Απρίλιο, με τις αυξήσεις πάντως να επιβραδύνουν σε ένα αρχικό σημάδι ότι ενδεχομένως οι ανοδικές πιέσεις να αρχίζουν να υποχωρούν.

Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 20,4% σε εθνικό επίπεδο τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller. Τον Μάρτιο η άνοδος των τιμών είχε φτάσει το 20,6%.

Αυτή είναι η πρώτη επιβράδυνση στις τιμές από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article