24.6 C
Kifissia
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Βαθύτερα στο sell off η Wall – 1,5% κάτω ο Nasdaq στην εβδομάδα

Must read

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας, αλλά με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία στις σημερινές διαπραγματεύσεις, η Wall Street μπήκε βαθύτερα στο sell-off την Παρασκευή καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση των δεικτών από το 2020.

Οι επενδυτές στάθμισαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ εν μέσω αυξημένων φόβων για στασιμοπληθωρισμό. Οι σημερινές απώλειες καθήλωσαν την αμερικανική αγορά στο “κόκκινο” και σε εβδομαδιαία βάση, με τον Dow να καταγράφει το έκτο διαδοχικό 5νθήμερο με αρνητικό πρόσημο και τον S&P 500, το 5ο.

Η αμερικανική αγορά έδειξε τις τελευταίες δύο ημέρες να αδυνατεί πλήρως να βρει αναχώματα στις πιέσεις, με τους επενδυτές να  ρευστοποιούν μαζικά τις συμμετοχές τους, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κίνηση αυτή ήρθε μετά το ράλι που είχαν σημειώσει και οι 3 δείκτες την Τετάρτη, στον απόηχο της ήπιας στάσης που υιοθέτησε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

“To ράλι ανακούφισης που αναμένεται ευρέως και παρατηρήθηκε στις αγορές μετοχές και ομολόγων την Τετάρτη μετά τη λιγότερο επιθετική από ό,τι υποδήλωναν οι  φόβοι Fed ήταν βραχύβιο”, επισήμανε ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, “παρόλο που μια επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες μάλλον έφυγε από το τραπέζι, ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης που έχει προαναγγελθεί παραμένει ακόμα πολύ επιθετικός, κατά την άποψή μας”.

“Ήταν μπερδεμένη και ασταθής η αγορά αυτή την εβδομάδα”, σημείωσε ο Keith Lerner, της Truist Advisory Services, σε συνέντευξή του.

“Φρένο” στην ελεύθερη πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου έβαλαν τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας. Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού και τα επίμονα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η οικονομία πρόσθεσε ακόμη 428.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, μέγεθος αντίστοιχο του προηγούμενου μήνα και καλύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 380.000 θέσεις.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας “έχει κάτι για όλους: σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας που στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη με λιγότερη πίεση στους μισθούς, και πιθανώς κατευνάζοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο John Lynch, επικεφαλής επενδύσεων της Comerica Wealth Management.

“Οι επενδυτές χρειάζονται να εμπιστευθούν τη Fed πως δεν θα αυξήσει πολύ επιθετικά τα επιτόκια και δεν φέρει ύφεση στην οικονομία, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η σημερινή έκθεση ήταν ισορροπημένη και μπορεί να μετριάσει την ακραία μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών”, τόνισε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε σήμερα κατά 5,8 μονάδες βάσης στο 3,124%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα, το 10ετές πρόσθεσε 23,9 μονάδες βάσης. Το δολάριο σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,1%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones, ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες 1,45%, τις οποίες πλέον εντέλει μάζεψε στο 0,3% ή 98 μονάδες στις 32.899,37 μονάδες.

Ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,57% στις 4.123,34 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά διολίσθησε έως το 1,8%. Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq δέχθηκε και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων με -1,4% στις 12.144,66 μονάδες, ενώ κατρακύλησε έως και το -2,6% στην αρχή της συνεδρίασης.

Στην εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης και ο S&P 500 έχασαν από 0,2% έκαστος, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,5%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με την Chevron να ηγείται των κερδών καθώς ενισχύθηκε κατά 2,66%. Από τους 18 τίτλους που ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Nike (-3,48%) και οι American Express, Walmart και Walt Disney που έχασαν άνω του 2%.

Oι αναπτυξιακού χαρακτήρα τεχνολογικοί τίτλοι,  που δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα από την αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων, συνέχισαν και σήμερα πτωτικά, με την Amazon να χάνει 1,40%, τη μητρική της Facebook, Meta, να είναι στο -1,17% και τη Microsoft να υποχωρεί κατά 0,94%.

Αρνητικά ήταν τα νέα και από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον τίτλο της Under Armour να γκρεμίζεται κατά 23,79%, αφότου ο κολοσσός της αθλητικής ένδυσης έχασε τις εκτιμήσεις της αγοράς στα μεγέθη του τριμήνου του.

H DoorDash, που απογοήτευσε με τις επιδόσεις της, διολίσθησε σήμερα κατά 1,42%, ενώ η Block πρόσθεσε 0,61% παρά τα δικά της κατώτερα των προβλέψεων αποτελέσματα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article