Αυτό με τις δημοσκοπήσεις δεν έχει ξανασυμβεί…

0
2114

Είναι σύνηθες τα κόμματα που δεν εμφανίζουν καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις να τις αμφισβητούν. Σπανιότερο είναι αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019 όταν χειραγωγούσε δυο εταιρείες δημοσκοπήσεων οι οποίες εμφάνιζαν αποτελέσματα εντελώς αντίστροφα από αυτά των άλλων αναγνωρισμένων εταιρειών…

Μέχρι πρόσφατα το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης αμφισβητούσε την ειλικρίνεια των δημοσκοπήσεων συλλήβδην και ζητούσε να δημοσιευτούν τα αστάθμητα στοιχεία, υπονοώντας πως προσαρμόζουν τα δείγματα κατά το δοκούν…

Την περασμένη εβδομάδα δια του στόματος του κ. Τσίπρα η γραμμή αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων άλλαξε άρδην:

“Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις. Διότι 5 στους 7 ερωτηθέντες δεν απαντούν. Ξέρετε γιατί δεν απαντούν;

Γιατί είμαστε στην εποχή του Predator και ο κόσμος φοβάται να πει ότι δεν ψηφίζει Μητσοτάκη την ώρα που η κλήση του καταγράφεται. Και την ώρα που ο εργοδότης πλάι στον Άδωνι Γεωργιάδη απειλεί ότι αν κάποιος δεν ψηφίσει ΝΔ, θα απολυθεί…” δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο OPEN.

Αν και για το τελευταίο είχε απόλυτο δίκιο, οι υποδείξεις του επιχειρηματία προς τους εργαζόμενους ήταν επιεικώς απαράδεκτες και εκτός των αντιρρήσεων του κ. Γεωργιάδη θα έπρεπε να παρέμβει και κάποιος εισαγγελέας, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αδικεί τις δημοσκοπήσεις.

Με δεδομένο το εύρος της απόκλισης 2-3% που υπογραμμίζουν πως υπάρχει, σε γενικές γραμμές οι δημοσκοπήσεις προσεγγίζουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας δημοσίευσης ερευνών προς τις  εκλογές του 2019 π.χ. δεν απείχαν πολύ από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν και στον πίνακα που δημοσιεύουμε οι αριθμοί αφορούν την πρόθεση ψήφου και όχι το ενδεικτικό αποτέλεσμα μετά την προσμέτρηση αναποφάσιστων, άκυρων κλπ., η διαφορά μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων δεν απείχε σημαντικά εκείνης του αποτελέσματος των εκλογών.

Ο μέσος όρος της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου των 9 τελευταίων δημοσκοπήσεων του 2019 ήταν στο 9,8% και στις εκλογές μια εβδομάδα αργότερα διαμορφώθηκε στο 8,26%.

Βλέπε: Δημοσκοπήσεις για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2019

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis π.χ. στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε, σε δείγμα 2.105 ατόμων η Ν.Δ. εμφάνισε πρόθεση ψήφου 31,1% αυξημένο κατά 1,8% σε σχέση με το 29,3% της προηγούμενης έρευνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε πρόθεση ψήφου 24,1% από 23% μια εβδομάδα νωρίτερα. Η διαφορά μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων στην έρευνα αυτή ήταν περί τις 7 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και πάνω από τις 8 μονάδες στην εκτίμηση…

Το 2019

Στην τελευταία δημοσκόπηση πριν τις εκλογές του 2019 η Metron έδινε πρόθεση 31,6% για τη Ν.Δ. και 24,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά στο 7,4%.

Τα νούμερα στην πρόθεση ψήφου της Metron στις δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας και τις τελευταίας πριν τις εκλογές του 2019 για τα δυο μεγαλύτερα κόμματα είναι σχεδόν ίδια…

Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της τελευταία έρευνας της Pulse για τον Σκάι.

Στην πρόθεση ψήφου η  ΝΔ συγκεντρώνει 31,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,5%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν τις εκλογές του 2019 στην πρόθεση  η N.Δ. συγκέντρωνε 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5% με τη διαφορά στο 7,5%.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις λοιπόν δεν απέχει από την πραγματικότητα. Ανάλογα είναι τα ευρήματα και σε έρευνες παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων εκτός του δημοψηφίσματος του 2015 όπου δεν υπήρχε εμπειρία από ανάλογη προηγούμενη αναμέτρηση…

Μια στοιχειώδης  εκτίμηση μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2023 είναι πως αυτές παρουσιάζουν μια εικόνα παρόμοια με εκείνη της τελευταίας εβδομάδας πριν τις εκλογές του 2019.

Τούτο, αν επιβεβαιωθεί σημαίνει πως δεν έχουν υπάρξει σημαντικές μετατοπίσεις της κοινής γνώμης.

Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί…