12 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Αρνητικό κλείσιμο για S&P 500 και Nasdaq

Must read

Δεν κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι το τέλος τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλά 1,3% και τον S&P 500 να χάνει 0,3%, παρά τα νέα υψηλά που βρέθηκαν να καταγράφουν νωρίτερα. Ο Dow Jones κατάφερε να κρατήσει μέχρι το τέλος το θετικό πρόσημο, κλείνοντας με μικρά κέρδη 0,1%.

Το ράλι των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προτείνει τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, έπληξε το κλίμα στη Wall Street. Η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του Δ.Σ. της Fed η οποία ήταν η έτερη διεκδικήτρια του ύπατου θώκου της κεντρικής τράπεζας, προτάθηκε από τον Μπάιντεν για αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου για την Fed έθεσαν τέλος στην αβεβαιότητα για το πρόσωπο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει την κεντρική τράπεζας στην ιστορική στροφή που θα πρέπει να κάνει, εγκαταλείποντας οριστικά τις διευκολυντικές πολιτικές της, για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού.

Στις πρώτες τους δηλώσεις εξάλλου μετά τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, Πάουελ και Μπρέιναρντ ξεκαθάρισαν τις προτεραιότητες τους από εδώ και πέρα, επισημαίνοντας τον διαβρωτικό αντίκτυπο που έχει ο υψηλός πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία και τα νοικοκυριά.

Στις δηλώσεις τους μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Μπάιντεν για τις δύο κορυφαίες θέσεις στην κεντρική τράπεζα, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι γνωρίζουν πόσο επιζήμιος έχει γίνει  ο πληθωρισμός.

“Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, ιδίως σε αυτά που είναι λιγότερο ικανά να καταβάλουν το υψηλότερο κόστος για αναγκαία αγαθά, όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές”, δήλωσε ο Πάουελ, ενώ στεκόταν δίπλα στον πρόεδρο Μπάιντεν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. “Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία – με μια ισχυρή αγορά εργασίας – και για να αποτρέψουμε να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός”.

Οι αγορές περιμένουν πλέον η Fed να εγκαταλείψει το 2022 την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, πραγματοποιώντας τουλάχιστον δύο αυξήσεις. Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ βρέθηκε σήμερα να σκαρφαλώνει 8 μονάδες βάσης στο 1,63%.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 17,27 μονάδες ή 0,05% και έκλεισε στις 35.619,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 15,02 μονάδες ή -0,32% στις 4.682,94 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 202,68 μονάδες ή -1,26% στις 15.854,76 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Travelers με κέρδη 4,34 δολ. ή σε ποσοστό 2,85% στα 156,87 δολ. και ακολούθησαν Cisco Systems στα 54,60 δολ. με άνοδο 2,54% και Dow στα 58,79 δολ. με κέρδη 2,53%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Visa (-2,63%), Boeing (-1,98%) και Amgen (-1,63%).

Η αγορά ξεκινά την εβδομάδα σε εορταστικό κλίμα ενόψει της αργίας την Πέμπτη για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα είναι μικρότερη, λόγω της Black Friday. Οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του τζίρου μέσα στις εορτές, με την Εθνική Ένωση Εμπορίου να προβλέπει αύξηση των πωλήσεων το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατά 8,5% και 10% φέτος στα 850 δισ. δολ. περίπου.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία ανέκτησε τη δυναμική της τον Οκτώβριο, μετά την υποτονική ανάπτυξη των τελευταίων μηνών, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Federal Reserve Bank του Σικάγο.

Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης δραστηριότητας της Fed του Σικάγο αυξήθηκε στις 0,76 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις -0,18 μονάδες που κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της FactSet που ανέμεναν άνοδο στις 0,17 μονάδες.

Ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας του Σικάγο αποτελείται από 85 οικονομικούς υποδείκτες από όλες σχεδόν τις κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες: παραγωγή και εισόδημα, απασχόληση, ανεργία και ώρες απασχόλησης, προσωπική κατανάλωση και στέγαση, και πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα. Θετική ένδειξη του δείκτη δείχνει ανάπτυξη πάνω από την ιστορική τάση, ενώ αρνητική μέτρηση αντιστοιχεί σε ανάπτυξη κατώτερη της τάση.

Παράλληλα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μία νέα ένδειξη ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,34 εκατ. όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών  σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 6,2 εκατ.

Η μέση τιμή για μια μεταχειρισμένη κατοικία τον Οκτώβριο ήταν στα $353.900, αυξημένη πάνω από 13% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article