Home ΚΟΣΜΟΣ Απώλειες 2% για τον Nasdaq και 370 μονάδων για τον Dow

Απώλειες 2% για τον Nasdaq και 370 μονάδων για τον Dow

0

Βαθιά στο “κόκκινο” κινήθηκαν τελικώς την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, καθώς το άλμα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve υπερκέρασαν την αισιοδοξία που δημιούργησαν αρχικά στους επενδυτές τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 368,03 μονάδες ή 1,05%, στις 34.792,76 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 65,79 μονάδες ή 1,48%, στις 4,393,66, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 278,41 μονάδων ή 2,07%, στις 13.174,65.

Νωρίτερα, ο Dow είχε φθάσει να ενισχύεται έως και κατά 331 μονάδες, ενώ οι άλλοι δύο δείκτες κατέγραφαν κέρδη άνω του 1%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ άγγιξε το 2,94%, πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Δεκέμβριο του 2018.  Οι δε αποδόσεις του 5ετούς και του 7ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασαν για λίγη ώρα το  3%.

Η απόδοση του 10ετούς ξεκίνησε το 2022 κοντά στο 1,5%, ωστόσο έχει εκτιναχθεί από τότε που η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διακήρυξε την πρόθεσή της να συσφίγξει τη νομισματική πολιτική της σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 3% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019, ψυχολογικό όριο για μεγάλο μέρος των επενδυτών εν όψει των κινήσεων της Fed το επόμενο διάστημα.

“Μολονότι αναμένουμε ο πληθωρισμός να κορυφωθεί πολύ σύντομα, εάν δεν έχει κορυφωθεί ήδη, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αργή αύξηση του εργατικού δυναμικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και ανησυχιών για τον Covid, θα μπορούσαν κάλλιστα να κρατήσουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα διπλάσια από τον στόχο του 2% της Fed”, σημείωσε ο Joseph Kalish, στέλεχος στην Ned Davis Research.

“Σαν αποτέλεσμα, η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και άνω του εύρους του 3,25% – 3,50% το οποίο αναμένουν οι αγορές σε έναν χρόνο από σήμερα”, πρόσθεσε.

Οι κινήσεις των αποδόσεων των ομολόγων ήρθαν τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υπονοούσε ότι η αύξηση επιτοκίων τον Μάιο μπορεί να είναι και μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Το επιχείρημα για εμπροσθοβαρή αύξηση επιτοκίων έχει κάποια βάση, είπε, σημειώνοντας ότι μια αύξηση 50 μονάδων βάσης (0,5%) στο βασικό επιτόκιο της Fed θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του Μαΐου.

“Θα έλεγα ότι οι 50 μονάδες βάσης θα βρεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης του Μαΐου”, ανέφερε ο κ. Powell σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι αξιωματούχοι.

Παρά τις προβλέψεις της αγοράς για μια σειρά επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από πλευράς της κεντρικής τράπεζας, αξιωματούχοι της Fed τις τελευταίες ημέρες είχαν ρίξει τους τόνους, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να αναμένονται “δραματικές” κινήσεις.

Αναλυτές, πάντως, θεωρούν δύσκολο η Fed να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να επιφέρει οικονομική ζημία. “Θα χρειαστούν πολλές φορές δεξιοτεχνία, χρόνο και τύχη για να επιτύχουν μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας”, τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz,  Mohamed El-Erian, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Το sell-off της ημέρας ήταν ευρύτατο, ωστόσο ορισμένες μεμονωμένες μετοχές, βοήθησαν τους δείκτες να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες.

Οι μετοχές των κλάδων ενέργειας και πρώτων υλών αποτέλεσαν “αχίλλειο πτέρνα” της αγοράς, με εκείνη της Mosaic να χάνει 9,3% και εκείνη της Chevron 4,6%.

Σημαντική πτώση στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας κατέγραψε η Nvidia, με απώλειες περί το 6%, αλλά και οι Netflix και Alphabet, με πτώση 3,5% και 2,5% αντίστοιχα. Η μετοχή της Warner Bros. Discovery υποχώρησε κατά 6,8%, μετά τα ρεπορτάζ ότι η εταιρεία θα βάλει “λουκέτο” στην υπηρεσία CNN+.

Τα εταιρικά αποτελέσματα συνέχισαν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών, με τη μετοχή της Tesla να κερδίζει άνω του 3% μετά τα υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη στο τρίμηνο, κυρίως στη βάση των αυξημένων παραδόσεων οχημάτων. Τα αποτελέσματα της εταιρείας του Elon Musk χαιρετίστηκαν από τους αναλυτές με διθυραμβικά σχόλια.

Η United πρόσθεσε περί το 9%, καθώς η αεροπορική εταιρεία προέβλεψε ένα κερδοφόρο 2022. “Δεν έχω ξαναδεί στην καριέρα μου – και βρίσκομαι στον κλάδο πολλά χρόνια – μια τέτοια εκπληκτική εκτίναξη ζήτησης”, τόνισε ο CEO της εταιρείας, Scott Kirby, μιλώντας στο δίκτυο CNBC και αναφερόμενος στα επαγγελματικά ταξίδια, αλλά και στα ταξίδια αναψυχής.

Άνω του 17% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, με περίπου το 81% να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 8 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Dow Inc., Verizon, IBM,  ενώ των απωλειών εκείνες των Salesforce, Chevron, Walt Disney.

Σε πολυετή χαμηλά παραμένουν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Στα χαμηλά πολλών δεκαετιών παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νέων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας να επιβεβαιώνει την ισχυρή περίοδο στην οποία βρίσκεται.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου κατέθεσαν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας 184.000 Αμερικανοί, αριθμός μειωμένος οριακά κατά 2.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών στο Reuters για 180.000.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των αιτήσεων για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων υποχώρησε κατά 58.000 στα 1,417 εκατομμύρια, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1970.

Exit mobile version