16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Απώλειες 1% στο Χρηματιστήριο αγνοώντας το άλμα ανάπτυξης

Must read

Οι 900 μονάδες συνεχίζουν να “φοβίζουν” το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα αναδιπλώθηκε, στα επίπεδα των 890 μονάδων μάλιστα, υποκύπτοντας στην παρουσία των πωλητών και την απουσία των αγοραστών.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,94% στις 891,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 899,170 μονάδων (-0,12%) και 887,70 μονάδων (-1,40%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,09 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,69 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 360 χιλ. τεμάχια.

Απώλειες 1% στο Χρηματιστήριο αγνοώντας το άλμα ανάπτυξης

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,12%, στις 2.157,79 μονάδες, ενώ στο -0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.409,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,52% στις 606,58 μονάδες.

Τι και αν η οικονομία εντυπωσίασε με τους ρυθμούς της το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 7%, τι και αν οι αναλυτές ένθεν και ένθεν απονέμουν τα εύσημα στον τραπεζικό κλάδο για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, το χρηματιστήριο Αθηνών δεν συμμερίζεται όπως φαίνεται αυτά τα θετικά σημάδια, καθώς έκλεισε πτωτικά. Μάλιστα, οι απώλειες εντάθηκαν ελαφρώς μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία.

Βέβαια, στη μεγάλη εικόνα, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για πολλές οικονομίες και αγορές. Το ΧΑ έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να είναι θετικό, την ώρα που τα υπόλοιπα απλά να κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των απωλειών. Αυτό και μόνο σαν δεδομένο δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μία άλλη φάση και μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και σε μία περίοδο που οι υπόλοιποι θα κάνουν προσπάθεια να μην μπουν σε ύφεση.

Συσσώρευση μέχρι νεοτέρας

Η αγορά δείχνει να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με τις ημέρες που δοκίμαζε τις 870 μονάδες, όταν και έδειξε ότι χρειάστηκε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της πριν διασπάσει την αντίσταση. Έτσι και αυτές τις ημέρες, πιο συγκεκριμένα από την προηγούμενη εβδομάδα, δοκιμάζει το επίπεδο των 900 μονάδων, παραμένοντας όμως πλησίον αλλά κάτω από αυτό.

Οι εκτιμήσεις τοποθετούν την ενδεχόμενη διάσπαση για όταν θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και μπορεί οι αναλυτές και οι αγορές να αναμένουν αύξηση επιτοκίων, αρχής γενομένης τον Ιούλιο, αλλά υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το δίχτυ προστασίας που μπορεί να αποφασίσει η ευρωτράπεζα για τα κρατικά ομόλογα. Ειδικά μάλιστα μετά το τελευταίο δημοσίευμα των Financial Times για ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των ομολόγων που επεξεργάζεται η Φρανκφούρτη.

Εάν τελικά η ΕΚΤ αποφασίσει ότι τα κρατικά ομόλογα χρειάζονται στήριξη, τότε θα είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το κόστος δανεισμού των κρατών θα παραμείνει χαμηλό, ώστε να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του πληθωρισμού και της χαμηλής, ενδεχομένως, ανάπτυξης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Eurobank, Alpha Bank, Λάμδα, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Motor Oil, με τις Quest, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, η Aegean έκλεισε με κέρδη 3,29%, η Jumbo στο +1,27% και ο Σαράντης στο +0,15%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article