Απώλειες στη Wall Street σε κλίμα αναμονής

0
624

Υποχώρησαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες αλλά και των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve.

Οι επενδυτές έστρεψαν σήμερα την προσοχή τους στις τριμηνιαίες ανακοινώσεις των κολοσσών της λιανικής Walmart και Home Depot για νέα στοιχεία σχετικά με την εικόνα των αμερικανικών νοικοκυριών σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που δεν έχει ωστόσο ακόμα οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Η Walmart κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμα της κατά 9% και επιβεβαίωσε την εξαγορά της  εταιρείας έξυπνων τηλεοράσεων Vizio έναντι 2,3 δισ. δολ.

Η Home Depot Inc. αν και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις καθαρές πωλήσεις, έχασε τις προβλέψεις για τις συγκρίσιμες πωλήσεις και παρουσίασε ένα outlook για το σύνολο της χρήσης που επίσης δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες.

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνει αυτή την εβδομάδα η Nvidia η οποία θα ανακοινώσει μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη.

Ο τεχνολογικός κολοσσός κατρακύλησε 4,35% σήμερα, αν και από την αρχή του έτους τα κέρδη του ξεπερνούν το 40%.

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, θα δουν το φως της δημοσιότητας τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve (31 Ιανουαρίου) τα οποία οι επενδυτές θα “χτενίσουν” για νέα στοιχεία σχετικά με το πότε θα επιλέξει η κεντρική τράπεζα να κάνει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 64,19 μονάδες ή -0,17% και έκλεισε στις 38.563,80 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 30,06 μονάδες ή -0,60% στις 4.975,51 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 144,87 μονάδες ή -0,92% στις 15.630,78 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walmart με άλμα 5,50 δολ. ή 3,23% στα 175,86 δολ. και ακολούθησαν Intel με άνοδο 2,32% στα 44,52 δολ. και η Coca-Cola με κέρδη 2,21% στα 60,70 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Caterpillar (-2,54%), η IBM (-2,24%) και η Walt Disney (-1,94%).

Από το “μέτωπο” των επιχειρηματικών συμφωνιών, ο τίτλος της Capital One Financial Corp. χάνει 1% μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην εξαγορά της Discover Financial Services. Οι μετοχές της τελευταίας σκαρφαλώνουν πάνω από 11% στον απόηχο της συμφωνίας η οποία αναμένεται να φτάσει τα 35 δισ. δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πρόδρομοι δείκτες (leading indicators) της αμερικανικής οικονομίας υποχώρησαν τον Ιανουάριο για 22ο διαδοχικό μήνα – το τρίτο μεγαλύτερο αρνητικό σερί στην ιστορία – ωστόσο η αμερικανική οικονομία δεν φαίνεται να οδεύει για ύφεση.

Ο πρόδρομος δείκτης υποχώρησε 0,4% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board, με τον δείκτη να παραμένει σε πτωτική τροχιά από τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, τα έξι από τα 10 στοιχεία του δείκτη έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα το τελευταίο εξάμηνο, όπως ανέφερε το Conference Board. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία δύο χρόνια.

“Ως αποτέλεσμα, ο πρόδρομος δείκτης δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ότι μπροστά μας έχουμε ύφεση”, σχολίασε η Justyna Zabinska-La Monica, στέλεχος του Conference Board.