18.9 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Απώλειες στη Wall Street καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Must read

Εγκλωβισμένοι στο αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν σήμερα το ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα και το άλμα των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά έτους παρέμειναν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει σχεδόν 200 μονάδες και να κλείνει κοντά στα χαμηλά της ημέρας.

Τα απογοητευτικά μακρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σε Κίνα και Ευρώπη διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα από το ξεκίνημα των συναλλαγών στην αμερικανική αγορά.

Ειδικότερα, στην Κίνα, η έρευνα της Caixin για τον κλάδο των υπηρεσιών έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε τον Αύγουστο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, σε μία νέα ένδειξη ότι η ανάκαμψη της χώρας στη μετά Covid-19 εποχή παραμένει αδύναμη και εύθραυστη.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι η συνδυασμένη δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποίηση υποχώρησε τον Αύγουστο κοντά σε χαμηλό 3 ετών.

 

 

Το ράλι των τιμών του πετρελαίου, στο μεταξύ, ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο οι πληθωριστικές πιέσεις να ενισχυθούν τους επόμενους μήνες, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια της Federal Reserve να ελέγξει τον πληθωρισμό. Το Brent σκαρφάλωσε σήμερα πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τους.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 195,74 μονάδες ή -0,56% και έκλεισε στις 34.641,97 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 18,94 μονάδες ή -0,42% στις 4.496,83 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 10,86 μονάδες ή -0,08% στις 14.020,95 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οκτώ έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Microsoft με άλμα 4,89 δολ. ή 1,49% και κλείσιμο στα 333,55 δολ. και ακολούθησαν η Chevron με άνοδο 1,31% στα 166,46 δολ. και η UnitedHealth Group με κέρδη 0,96% στα 480,81 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Walgreens Boots Alliance (-2,99%), η Merck & Co (-2,12%) και η Nike (-1,99%).

Οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν σε ανοδική τροχιά τις αποδόσεις των ομολόγων σήμερα καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων της Fed. H απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,26%, ενώ νωρίτερα σκαρφάλωσε στο 4,268%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Αυγούστου.

Ένα μέλος της Fed εμφανίστηκε πάντως σήμερα να τάσσεται υπέρ μίας παύσης των αυξήσεων επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας δεδομένου ότι τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνει.

Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν το περιθώριο “να προχωρήσουν προσεκτικά”.

“Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι σύντομα” είπε, σηματοδοτώντας ότι υποστηρίζει τη διατήρηση των επιτοκίων στο επίπεδο όπου βρίσκονται στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Blackstone Inc. σημείωσε άλμα 3,6% σήμερα, ενώ η Airbnb Inc. κέρδισε 7,2% μετά την ανακοίνωση της  S&P Dow Jones Indices ότι οι δύο εταιρείες θα εισαχθούν στον δείκτη S&P 500. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης της 18ης Σεπτεμβρίου.

Στά μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν τον Ιούλιο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί τεσσάρων μηνών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για εργοστασιακά αγαθά σημείωσαν βουτιά 2,1% τον Ιούλιο, ενώ χωρίς τον κλάδο των μεταφορών – που εμφανίζει μεγάλες μεταβολές από μήνα σε μήνα – οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article