19.4 C
Kifissia
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Απώλειες στην Wall Street στη σκιά της ύφεσης

Must read

Το ενδεχόμενο επικείμενης ύφεσης υπερίσχυσε της επιβράδυνσης που έδειξε ο πληθωρισμός, με τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς να διαγράφουν τα κέρδη που σημείωναν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης και να κλείνουν τελικά στο κόκκινο και οι τρεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,1% και ολοκλήρωσε στις 33.647 μονάδες έχοντας διαγράψει κέρδη άνω των 200 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,4% στις 4.092 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq που υποχώρησε κατά 0,85% κλείνοντας στις 11.929 μονάδες.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Dow Inc και Merck επιχείρησαν να δώσουν στηρίγματα με άνοδο 1,25% και 1,15% αντίστοιχα, ωστόσο υπερίσχυσε η πτώση 2,45% της Walt Disney, με την Walgreens να χάνει επίσης 1,7% και τις American Express και IBM από 1,55% και 1,4%.

Παρομοίως, η Tesla είδε τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 3,35%, η Amazon έχασε 2%, ενώ Apple και Alphabet έχασαν από 0,4% και 0,7% αντίστοιχα.

 

 

Γενικότερα, η αρχική ώθηση που έδωσε στους δείκτες η υποχώρηση του πληθωρισμού επισκιάστηκε από το ενδεχόμενο ύφεσης που βλέπουν οι αξιωματούχοι της Fed μετά τις τραπεζικές αναταράξεις, με τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία της συνεδρίασης μετά τη δημοσίευση των πρακτικών Μαρτίου της τράπεζας, τα οποία κράτησαν και ως το τέλος της συνεδρίασης.

Όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Μαρτίου της Fed (που δημοσιεύθηκαν στις 9 ώρα Ελλάδας) αρκετοί αξιωματούχοι της εξέτασαν το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι να καταστεί σαφές ότι η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών δεν θα προκαλούσε ευρύτερη χρηματοπιστωτική πίεση αλλά ακόμη και αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.

Μάλιστα, το επιτελείο της Fed είπε ότι πλέον συμπεριλαμβάνει μία “ήπια ύφεση” που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος “δεδομένων των εκτιμήσεων για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας, οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι λόγω έντονης αβεβαιότητας θα “παρακολουθούν στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες”.

Νωρίτερα, η νέα μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή είχε αναπτερώσει αρχικά τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα επιλέξει να μία ηπιότερη στάση στα επιτόκια τους επόμενους μήνες, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβράδυνε σημαντικά τον Μάρτιο, ενώ σε μηνιαία βάση η αύξηση που εμφάνισε ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο μετά το 0,4% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η αγορά περίμενε άνοδο 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5% από το 6% που είχε προηγηθεί, επίσης χαμηλότερα από την πρόβλεψη 5,2%.

Ωστόσο, στις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, δηλαδή στον δομικό δείκτη που δεν προσμετρά τις μεταβολές σε ενέργεια και τα τρόφιμα, οι τιμές εμφάνισαν μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο 0,4%, μετά από την αύξηση 0,5% το Φεβρουάριο, με τον ετήσιο δείκτη να ενισχύεται στο 5,6% (από 5,5%).

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο χρόνια που ο δομικός ξεπερνά τον ευρύτερο δείκτη.

“Τα πρακτικά ήταν ξεκάθαρα στο ότι υπάρχει σταθερή ανησυχία της Fed σχετικά με την τραπεζική κρίση καθώς και τις αυξημένες τιμές”, επισημαίναι ο Γκρεγκ Μπασούκ, CEO της AXS Investments.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα οικονομικά δεδομένα ήταν εξαιρετικά ανάμικτα, επομένως οι επενδυτές αντιδρούν υπερβολικά σε κάθε θετικό ή αρνητικό υπαινιγμό για τα επιτόκια. Η αστάθεια θα συνεχιστεί και οι επενδυτές θα πρέπει να δέσουν τις ζώνες ασφαλείας τους. Συμβαίνουν τόσα πολλά τώρα που προκαλούν αβεβαιότητα τόσο στη Wall Street όσο και στις επιχειρήσεις”.

Σημειώνεται ότι αύριο δημοσιεύονται και ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Μάρτιο, που θα δώσει μία πιο παραπάνω εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού.

Κατά τα άλλα, στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται και τα πρώτα ιδιαίτερα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα, με τους τραπεζικούς κολοσσούς JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup να παρουσιάζουν τις επιδόσεις τους στο πρώτο τρίμηνο, όπως και το μεγαθήριο της υγειονομικής περίθαλψης UnitedHealth.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article