Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Απώλειες στην Wall Street με “χειρόφρενο” Fed

Απώλειες στην Wall Street με “χειρόφρενο” Fed

0

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι νέες επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που οδήγησαν σε ακόμα ένα ξεπούλημα ομολόγων και κάποιες κινήσεις profit taking αντιστάθμισαν τα θετικά νέα από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,3% ή 98 μονάδων στις 30.425 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,6% στις 3.669 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που έχασε 0,85% ολοκληρώνοντας στις 10.680 μονάδες.

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα πιέσεων το κλίμα στην αμερικανική αγορά – και όχι μόνο – έδειξε τάσεις βελτίωσης τις τελευταίες ημέρες, με τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα να έχουν συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό.

Η επανεμφάνιση αξιωματούχων της Fed, ωστόσο, πουν επανέλαβαν την πρόθεση της τράπεζας να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, έδωσε νέα ώθηση στα ομόλογα πιέζοντας τις μετοχές.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετους ΗΠΑ άγγιξε το 4,1% έχοντας ενισχυθεί κατά περισσότερες από 110 μονάδες βάσης εντός της ημέρας.

“Αν κοιτάξετε με απλό τρόπο τα πράγματα και πείτε ότι το 10ετές δίνει επιτόκιο χωρίς κίνδυνο, που βασικά η πλειονότητα των άλλων κατηγοριών assets στον κόσμο κοστολογείται πάνω από αυτό … είναι κάτι που θα προκαλεί ασταθείς αγορές”, επισημαίνει ο Keith Lerner, co-CIO και επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Truist Advisory Services.

“Η αγορά γενικά κρέμεται κάπως από αυτό, δεν θέλω να πουλήσω ότι είναι καλά τα πράγματα, αλλά όχι τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν δεδομένου ότι το 4% είναι ένα επίπεδο που έχει πιέσει πραγματικά τις μετοχές”, προσθέτει.

Στήριξη στις σημερινές συναλλαγές επιχείρησε να δώσει ο τίτλος της Netflix με ράλι 12%, καθώς εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε χτες μετά το κλείσιμο της Wall Street.

Συγκεκριμένα, η Netflix προσέλκυσε 2,41 εκατομμύρια νέους συνδρομητές, έναντι πρόβλεψης για μόλις 1,09 εκατ. ενώ εμφάνισε κέρδη 3,1 δολάρια ανά μετοχή την ώρα που η αγορά περίμενε 2,13 δολ. και έσοδα 7,93 δισ. δολάρια, έναντι των 7.837 δισ. που ανέφεραν οι εκτιμήσεις.

Από κοντά ακολούθησε η United Airlines με άλμα +4% αφότου με κέρδη 2,81 δολ. ανά μετοχή ξεπέρασε με ευκολία τις εκτιμήσεις για 2,28 δολ, ενώ η Procter & Gamble κινήθηκε στο +1% έχοντας υπερβεί επίσης τις προσδοκίες σε κέρδη και πωλήσεις.

Αντίθετα, “βαρίδια” στον Dow ήταν οι μετοχές της Home Depot με βουτιά 3,5%, η Dow Inc που έχασε 2,5%, ενώ οι Merck, American Express, Nike, Amgen, 3Μ και JPMorgan Chase σημειωσαν όλες απώλειες άνω του 1,5%.

“Στην θετική πλευρά, η σεζόν των εταιρικών κερδών μπορεί να βοηθήσει κάπως την αυτοπεποίθηση των επενδυτών, δεδομένων των συνθηκών υπερπωλημένων επιπέδων και των χαμηλών προσδοκιών”, σημειώνει ο Nick Colas της DataTrek Research.

“Αυτό θα βοηθήσει τις μετοχές να διατηρήσουν το βηματισμό τους”, προσθέτει αλλά επισημαίνει ότι “μέχρι να δούμε τις αποδόσεις των 2ετων και 10ετών να αρχίσουν να μειώνονται, πιστεύουμε ότι οι traders και οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί χωρίς να περιμένουν πάρα πολλά από αυτό το ράλι”.

Όπως προαναφέρθηκε, στο μέτωπο της Fed συνεχίστηκαν οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων, με τον πρόεδρο του υποκαταστήματος της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, να δηλώνει σήμερα ότι η τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να ωθήσει το βασικό της επιτόκιο ακόμα και πάνω από το 4,75% εάν ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν σταματήσει να αυξάνεται.

Τέλος, τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, βουτιά σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς η κατασκευαστική αγορά συνεχίζει να γνωρίζει τις πιέσεις από το άλμα των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις κατοικιών κατρακύλησαν κατά 8,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,439 εκατ. μονάδων τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 1,475 εκατ.

Exit mobile version