25 C
Kifissia
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Απώλειες και εχθές στη Wall street

Must read

Απώλειες κατέγραψαν εκ νέου την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο έδαφος της bear market και με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μετοχικούς τίτλους υπό τον φόβο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve για τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό θα οδηγήσουν τελικώς την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 236,94 μονάδες ή 0,75%, στις 31.253,13 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 22,94 μονάδες ή 0,58%, στις 3.900,74 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 29,66 μονάδων ή 0,26%, στις 11.388,50 μονάδες.

Ο S&P 500 βρίσκεται περίπου 18% κάτω από το ιστορικό υψηλό του. Εάν οι απώλειες αγγίξουν και ξεπεράσουν το 20%, ο δείκτης θα έχει περάσει σε bear market, την πρώτη του από την εποχή του sell-off της αρχής της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020.

Σε επίπεδο εβδομάδας, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow έχουν χάσει άνω του 2%.

“Το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει για τους επενδυτές είναι ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για εκτεταμένη μεταβλητότητα”,  αναφέρει ο Greg Bassuk, CEO στην AXS Investments. “Θεωρούμε ότι  η μεταβλητότητα θα είναι το αφήγημα για τους επενδυτές για το σύνολο του β’ τριμήνου και, πιθανότατα, για το σύνολο του 2022”, συμπληρώνει.

Την Τετάρτη, στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου τους, οι Target και Walmart ανακοίνωσαν υψηλότερα κόστη καυσίμων και περιορισμό στην καταναλωτική ζήτηση, εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια. Μετά την πτώση 24% για τη μετοχή της, η Target συνέχισε πτωτικά κατά 5,1% και την Πέμπτη.

“Το σαρωτικό sell-off σε αυτές τις εταιρείες (καθώς και σε άλλες συγγενείς από άποψη κλάδου) δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πλέον εμφανές αποτύπωμα στα εταιρικά κέρδη”, αναφέρει ο αναλυτής της Barclays, Maneesh S. Deshpande, σε σημείωμά του. “Μολονότι ο αυξημένος πληθωρισμός έχει ιστορία μηνών, μέχρι τώρα δεν είχε αντανάκλαση σε εταιρικά αποτελέσματα, κάτι που όπως φαίνεται πια δεν ισχύει”, συμπληρώνει.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η μετοχή της Cisco, η οποία υποχώρησε κατά 13,7%. Η βύθιση ακολούθησε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων την Τετάρτη.  Τα έσοδά της απογοήτευσαν σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ και για το τρέχον τρίμηνο προέβλεψε ότι θα είναι απογοητευτικά.

Μια μικρή ανάκαμψη σε ορισμένες τεχνολογικές μετοχές έδωσε, από την άλλη πλευρά, ώθηση (όχι όμως αρκετή) σε διάφορες στιγμές της συνεδρίασης στους S&P 500 και Nasdaq, με εκείνη της εταιρείας λογισμικού Synopsys να κερδίζει 10,3% και εκείνη της Datadog, εταιρείας του χώρου του cloud, να ενισχύεται κατά 9,6%.

Με κέρδη έκλεισαν και οι μετοχές της Nvidia και της Amazon.

Είναι φανερό ότι το sell-off επεκτείνεται πλέον και πέραν του τεχνολογικού κλάδου, καθώς οι φόβοι μιας επερχόμενης ύφεσης τρομάζουν το επενδυτικό κοινό, με τον τραπεζικό κλάδο, καθώς και εκείνον των λιανικών πωλήσεων, να δέχονται επίσης πλήγμα.

“Το ζήτημα είναι ότι πλέον δεν υπάρχει μέρος ή μάλλον κλάδος για να κρυφτεί κανείς”, σημειώνει ο Jonathan Krinsky της BTIG. “Φαίνεται ότι το να πουλά κανείς τα ράλι σε περιόδους bear market είναι αρκετά ευκολότερο από το να αγοράζει τη βουτιά”,  συμπληρώνει.

Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν μπορεί να θεωρείται απίθανη, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, με τους πελάτες της να ρωτούν συνεχώς τι να περιμένουν από τις μετοχές σε περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου για την οικονομία. Οι οικονομολόγοι της υπολογίζουν μια πιθανότητα 35% ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια και πιστεύουν ότι η καμπύλη αποδόσεων τιμολογεί παρόμοια πιθανότητα συρρίκνωσης.

Οι δείκτες της αγοράς μετοχών υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης. To rotation εντός της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ δείχνει ότι οι επενδυτές τιμολογούν αυξημένες πιθανότητες ύφεσης σε σύγκριση με την ισχύ των πρόσφατων οικονομικών δεδομένων.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 6 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των UnitedHealth, Boeing, Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των Cisco, Travelers Cos., Walmart.

ΗΠΑ: Σε υψηλό τεσσάρων μηνών οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, με τον αριθμό των συνεχιζόμενων αιτήσεων πάντως να παραμένει σε χαμηλά πολλών δεκαετιών.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα αυξήθηκαν κατά 21.000 στις 218.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν οι αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 200.000

Τον Μάρτιο οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό 54 ετών στις 166.000.

Την ίδια στιγμή, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν στις 1,32 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Μεγάλη επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιφέρεια της κατέγραψε η τελευταία έρευνα της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Philadelphia Fed κατρακύλησε στο 2,6 τον Μάιο από 17,6 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο της μεταποιητικής δραστηριότητας τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στο 15. Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο.

Η έρευνα της Philadelphia Fed καλύπτει Πενσυλβάνια, Ντέλαγουερ και Νιου Τζέρσεϊ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article