Η ομολογία Μητσοτάκη ότι η φωτιά στην βορειοανατολική Αττική “ξέφυγε” δεν μας εξέπληξε. Απλώς άργησε. Ήταν προφανές ότι υπήρξαν σοβαρά λάθη στη διαχείριση της φωτιάς στον Βαρνάβα. Ήταν προφανές ότι δεν φταίνε τα πεύκα που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως ισχυριζόταν ο Βασίλης Κικίλιας. Και πως οι “κηλιδώσεις” και άλλες τέτοιου τύπου θεωρίες που ακούσαμε, δεν εξηγούσαν το μέγεθος της καταστροφής… Από την άλλη, η ανθρώπινη δράση είναι συνυφασμένη με το λάθος. Ποια υπηρεσία, σε ποιο μέρος του κόσμου δεν κάνει λάθη; Αρκεί λοιπόν αυτή η εξήγηση; Φταίει μόνο ότι “ξέφυγε” η φωτιά;
Προφανώς δεν φταίει επίσης μόνο η κλιματική κρίση και οι ακραίες συνθήκες που επικρατούσαν τις ημέρες που κάηκε η μισή Αττική, όπως ήθελε αρχικά το κυβερνητικό αφήγημα.
Το ερώτημα είναι μήπως υπάρχει σοβαρό λάθος στον σχεδιασμό; Μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε ότι δίνουμε τεράστια ποσά για την πυρόσβεση και ελάχιστα για την πρόληψη και έτσι κάθε χρόνο ζούμε το ίδιο δράμα; Μήπως έχουν δίκιο όσοι επιμένουν ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πυρόσβεση στα δάση, που πρέπει να επιστρέψει στις δασικές υπηρεσίες -που γνωρίζουν τα δάση- και να φύγει από τους πυροσβέστες, που εκπαιδεύονται για αστικές πυρκαγιές;
Σε μια άλλη χώρα αυτά θα ήταν τα θέματα του δημόσιου διαλόγου, στην Ελλάδα όμως όλα τα σκεπάζει και τα κρύβει η σκληρή κομματική αντιπαράθεση. Ουδείς συζητά, γιατί προέχει η σύγκρουση και η καταστροφή του αντιπάλου. Και φυσικά κανείς δεν θα γίνει σοφότερος από τη συζήτηση στη Βουλή. Απλώς θα χορτάσουμε συνθήματα. Και δήθεν έξυπνες ατάκες. Που θα κάνουν ακόμα πιο έντονη τη δυσπιστία της κοινής γνώμης για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Που θα επιχειρεί να κερδίσει ψηφουλάκια από την οικολογική καταστροφή. Προς όφελος φυσικά των αντισυστημικών δυνάμεων.
Αυτό που μένει από την τελευταία τραγωδία στη βορειοανατολική Αττική, είναι ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης. Η αποτυχία στην αντιμετώπιση της φωτιάς στον Βαρνάβα, έρχεται να προστεθεί στην αποτυχία στη διαχείριση της φωτιάς πέρυσι στο δάσος της Δαδιάς ή στη Ρόδο και πιο πριν στη Βαρυμπόμπη. Ακόμα και αν η κριτική υποτιμά τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε λόγω της κλιματικής κρίσης, κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί την κυβέρνηση ότι θα μας προστατεύσει στην επόμενη μεγάλη φωτιά.
Και σίγουρα δεν βοήθησαν σε αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης, οι δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών για τις περιορισμένες ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά -όπως επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός- ή οι σχεδόν ενθουσιώδεις δηλώσεις αυτο-ικανοποίησης για την Πολιτική Προστασία και τη δράση της.
Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στη διαχειριστική της ικανότητα, που μέχρι χθες ήταν το ισχυρό της χαρτί, μπορεί να μην ενισχύει βέβαια την αντιπολίτευση, που ζει σε έναν άλλον παράλληλο, δικό της κόσμο -οι μεν ασχολούμενοι με την εκλογή νέας ηγεσίας, οι δε με λίστες γάμου και πισίνες- υπονομεύει όμως την νομιμοποίηση της κυβερνητικής εξουσίας.
Πόσο μάλλον που έρχεται να προστεθεί σε μια “απομάγευση” από τον Μητσοτάκη που βιώνει ένα “κεντρώο εκλογικό κοινό”, σαν συνέπεια της διαχείρισης του σκανδάλου των υποκλοπών. Η υπόθεση μπορεί να μην προκάλεσε τη ζημιά που ορισμένοι ήλπιζαν στην ευρύτερη κοινή γνώμη (που μάλλον αδιαφόρησε), τα όσα όμως δημοσιεύθηκαν στον αντιπολιτευόμενο τύπο (και μόνο εκεί) και ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η υπόθεση με την απαλλαγή όλων των (εικαζόμενων) ενόχων, προκάλεσε ένα μικρό (έως και μεγάλο) σοκ, σε εκείνο το εκλογικό κοινό που είχε επενδύσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ παράδειγμα.
Και φυσικά η μόνη εξήγηση για το κουκούλωμα της υπόθεσης, με συνεργό δυστυχώς τη Δικαιοσύνη, είναι ότι η αποκάλυψη της αλήθειας θα ήταν πολύ πιο σοκαριστική… από τις αντιδράσεις για το κουκούλωμα.
Στην επιστροφή και στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Φθινοπώρου, υποθέτω όλα αυτά θα φανούν στις μετρήσεις. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η φωτιά (και το σκάνδαλο των υποκλοπών σε συνδυασμό με το ύφος της κυβέρνησης) θα κοστίσουν στην κυβέρνηση και στην αποδοχή της. Θα πλήξουν και το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που δεν φαίνεται ορατό είναι μια εναλλακτική όμως…
Του Μανόλη Καψή
πηγή : https://www.capital.gr/arthra/3852131/apo-ton-barnaba-sto-xalandri/