28.2 C
Kifissia
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Από σήμερα Πέμπτη 30 Δεκμβρίου : αυτά είναι τα νέα μέτρα.

Must read

Από σήμερα Πέμπτη στις 06.00 το πρωί θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί αρχικώς για την περίοδο από τις 3 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά και την εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα εχθές.

Η συνεδρίαση κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα τα κρούσματα Covid-19 αναμένεται να κυμανθούν περί τις 30.000, στο πλαίσιο της “επέλασης” της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Η διαφοροποίηση, όσον αφορά τα μέτρα, αφορά την απαγόρευση της μουσικής στη διασκέδαση και στην εστίαση, καθώς και τη λειτουργία των καταστημάτων του κλάδου εκτάκτως για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όχι μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά έως τις 02.00 τα ξημερώματα.

Πιο ειδικά, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας τόσο σε σούπερ μάρκετ όσο και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό σε εστίαση – διασκέδαση.

– Διασκέδαση και εστίαση μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα – Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια θα βρίσκονται έως έξι άτομα. Απαγορεύεται πλήρως η μουσική. Εκτάκτως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις 2 τα ξημερώματα.

– Ποσοστό πληρότητας 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.

– Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα φτάνει έως το 50% (από 20% σήμερα), η οποία θα εφαρμοστεί παράλληλα με κυλιόμενο ωράριο.

Όπως τόνισε  ο κ. Πλεύρης, οι περισσότερες νοσηλείες ακόμη και σήμερα οφείλονται στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η Όμικρον φαίνεται πλέον ξεκάθαρα να κυριαρχεί.

“Υπάρχει ήδη πλήρης συμφωνία με ιδιωτικές δομές για την παροχή κλινών και προσωπικού, σε περίπτωση που χρειαστεί”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Επιτροπή καλεί ομόφωνα τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν και τη μετάλλαξη Όμικρον, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που διασπείρονται.

Αισιοδοξία προκαλεί μάλιστα η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ειδικά στο τμήμα των πολιτών άνω των 60, όπου εμβολιασμοί και ραντεβού ξεπερνούν το 90%, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα, όπως είπε, θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς επίσης και στον χρόνο για τον οποίο θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμών.

“Αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Γι’ αυτό, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ. Μέσα στις απαγορεύσεις, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους. Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό.

Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή. Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών”, κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article