31.5 C
Kifissia
Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Απογοητευμένοι οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες

Must read

Μετά από μια προεκλογική εκστρατεία, την οποία οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι ήταν κακής ποιότητας, άρχισε το πρωί της Κυριακής η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αυτή η πρώτη Κυριακή είναι πιθανό να χαρακτηριστεί από ιστορικό υψηλό στο ποσοστό αποχής, το οποίο ενδέχεται να προσεγγίσει το 30%, καθώς και από ισχυρή ψήφο διαμαρτυρίας, καθώς οι Γάλλοι είναι δυσαρεστημένοι από την έλλειψη νέων πολιτικών ιδεών και λύσεων για τα προβλήματα τους, τα οποία έχουν επιδεινωθεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή η ανησυχία των Γάλλων για την προβλήματα που τους απασχολούν, η απογοήτευση τους από το επίπεδο του προεκλογικού λόγου και η πλειοψηφική άποψη ότι οι πραγματικές εκλογές θα γίνουν στην δεύτερη Κυριακή όταν θα έχουν ξεχωρίσει οι δύο υποψήφιοι έχει κάνει πολλούς να δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι.

Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζονται να βρίσκονται σχετικά κοντά στις δημοσκοπήσεις, με τον Μακρόν να διατηρεί ένα δημοσκοπικό προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο, το οποίο όμως δεν του δίνει 100% βεβαιότητα για μια δεύτερη θητεία στο Ελιζέ.

Ο Μακρόν έχει προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του παρομοιάζοντας την πολιτική διάθεση με αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ψηφοφορία για το Brexit το 2016. Δεν υπάρχει «καμία βεβαιότητα», προειδοποίησε στη μοναδική του συγκέντρωση, στη Ναντέρ έξω από το Παρίσι. «Μην πιστεύετε σε δημοσκοπήσεις ή σχολιαστές που ακούγονται σίγουροι και σας λένε ότι οι εκλογές έχουν ήδη γίνει, ότι όλα θα πάνε καλά. Από το Brexit μέχρι τόσες άλλες εκλογές, αυτό που φαίνεται απίθανο μπορεί να συμβεί!».

Ο Μακρόν είπε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης ότι ένιωθε ότι η κοινωνία ήταν «κουρασμένη από δύο χρόνια Covid» και «έκπληκτη» από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υποστήριξε ότι «πραγματικά θέματα» είχαν πράγματι συζητηθεί στην εκστρατεία, λέγοντας ότι «ο πόλεμος είναι πραγματικό θέμα!». αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρχε «μια συλλογική αμφισβήτηση για το εάν η ψηφοφορία εξακολουθεί να έχει νόημα».

Οι δημοσκόποι λένε ότι το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές θεωρούνταν για μήνες ως «κλειδωμένες» για τον Μακρόν θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμμετοχή και τις επιλογές και να κάνει δυνητικούς ψηφοφόρους του να κατευθυνθούν σε άλλες επιλογές. Το 66% των Γάλλων ότι ο Μακρόν θα κερδίσει, αλλά αυτό το ποσοστό μειώνεται μαζί με τη μείωση της διαφοράς από την Λεπέν στην πρόθεση ψήφου.

Ποιο είναι όμως το βιογραφικό και το προεκλογικό πρόγραμμα των πέντε βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας;

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

-Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65

-Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,

-Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ

-Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές

-Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής

-Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς

-Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών

-Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:

-Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση

-Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%

-Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο

-Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

-Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών

-Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές

-Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία, 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ζαν Λικ Μελανσόν

Ο Μελανσόν είναι 70 ετών, ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια δημοσιογράφος. Είναι στην πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όποτε εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εγκατέλειψε το2008 για να ιδρύσει το αριστερό «Parti de gauche»και στη συνέχεια την Ανυπότακτη Γαλλία («France insoumise») το 2016.

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11% των ψήφων. Το 2017 τερμάτισε ξανά τέταρτος, αλλά κέρδισε το 19,6% των ψήφων. Διαβεβαιώνει ότι το 2022 είναι η τελευταία του εκστρατεία.

Προτείνει:

-Συντακτική Συνέλευση για την ίδρυση της Έκτης Δημοκρατίας

-Μια έκτη εβδομάδα άδειας μετ’ αποδοχών

-Επαναφορά της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών

-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ καθαρά.

-Πλαφόν των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, φυσικό αέριο και ρεύμα

-Επένδυση 200 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση

-Επαναφορά του φόρου περιουσίας και ενίσχυση του φόρου εισοδήματος

Βαλερί Πεκρές

Η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές είναι 54 ετών, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ανώτερη δημόσια υπάλληλος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμβουλος του Ζακ Σιράκ το 1998. Έγινε υπουργός επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί και ανέλαβε την προεδρία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού (Ile-de-France) το 2015. Είναι η πρώτη της συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές.

Προτείνει:

-Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65

-Αύξηση μικρών μισθών κατά 10%

-Φορολογική απαλλαγή κληρονομιών έως 200.000 ευρώ

-Κατάργηση 200.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δημιουργία 50.000 σε τομείς προτεραιότητας (όπως η υγεία)

-Να κατασκευαστούν έξι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ερίκ Ζεμούρ

Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι 63 ετών, υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Figaro από το 1996, αλλά έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από τη δεκαετία του 2000. Διακρίθηκε για τις εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις του, όπως για παράδειγμα το αντιφεμινιστικό δοκίμιό του «Το πρώτο φύλλο» (2006). Αυτή είναι η πρώτη του προεδρική εκστρατεία.

Προτείνει:

-Δημοψήφισμα για τη μετανάστευση,

-Να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη των εθνών»

-Μείωση των φόρων παραγωγής και των εισφορών των εργαζομένων,

-Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος

-Μια «ένδειξη πατρίδας» για την προέλευση των προϊόντων

-Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 και αύξηση των μικρών συντάξεων,

-Απαγόρευση της «μαντίλας» σε δημόσιο χώρο.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article