της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Αδύναμη και ασταθής ήταν η προσπάθεια του χρηματιστηρίου Αθηνών να σπάσει τον πτωτικό κύκλο των τελευταίων ημερών, καθώς ο τελικός απολογισμός δεν συνοδεύτηκε με ένα καλύτερο μαξιλάρι ασφαλείας από τα επίπεδα των 850 μονάδων, αν και επετεύχθη το θετικό πρόσημο.
Ο Αύγουστος έκλεισε με κέρδη 0,6% αν και προ ημερών ο γενικός δείκτης φλέρταρε με τις 900 μονάδες, απογοητεύοντας έτσι στο κλείσιμο του μήνα.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,08% στις 856,36 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 860,15 μονάδων (+0,52%) και 854,24 μονάδων (-0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,09 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,78 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος στις 2.060,62 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.357,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 555,98 μονάδες.
Η άνοδος του τζίρου συνδέεται και με τις αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI, με τους επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες του οίκου να λαμβάνουν τις θέσεις τους όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές και στις σταθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι δεν είχαμε κάποια προσθήκη/διαγραφή από τον MSCI Greece Standard Index, ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποιες αλλαγές που φέρνουν παράπλευρές εντολές και στον ελληνικό δείκτη.
Την ίδια ώρα, αν και το ΧΑ κατάφερε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων που εκδηλώθηκαν σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους (όπως ο ΟΤΕ), δεν μπόρεσε να ανακτήσει σημαντικά από τα χαμένα εδάφη, επηρεαζόμενο σαφώς και από το εύθραυστο διεθνές κλίμα.
Έτσι, ο μήνας έκλεισε με μικρά κέρδη, μακριά από τις επιδόσεις που πέτυχε τις πρώτες τρεις εβδομάδες, καθώς το πτωτικό σερί του τελευταίου τριημέρου ήταν αρκετό ώστε να ροκανίσει την άνοδο που υπήρξε. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αντιπαραβάλουν την επίδοση με εκείνες των διεθνών αγορών, οι οποίες είναι αρνητικές, ωστόσο, το καλοκαίρι φεύγει ημερολογιακά με μια πικρή γεύση για εκείνους που πίστευαν ότι η θέση του γενικού δείκτη είναι πάνω από τις 900 μονάδες.
Βασικός, αν και όχι μοναδικός, οδηγός αυτής της εικόνας ήταν σαφώς το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο επιδεινώθηκε μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ενέτειναν τις ανησυχίες για τις προσεχείς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως επισημαίνεται άλλωστε και από τους ξένους αναλυτές, η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να μειώσει την προσφορά χρήματος ώστε να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και να μην επηρεάσει την ήδη αναιμική ανάπτυξη. Το πώς θα το καταφέρει αυτό είναι η μεγάλη ανησυχία πολλών κεφαλαίων, τα οποία δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκα τα οποία θα τους εκθέσουν σε ένα άκρως υφεσιακό περιβάλλον που θα επηρεάσει και τις επιχειρηματικές επιδόσεις.
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, είτε εξετάσει κανείς τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, είτε εξετάσει τις τουριστικές ροές φέτος και την επόμενη χρονιά, θα επιβεβαιώσει την εξάρτηση αυτών από την Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη βιώσει το σκληρό πρόσωπο της ενεργειακής κρίσης, τότε η ελληνική οικονομία δεν έχει τα στεγανά να συνεχίσει την καλή της πορεία τους επόμενους μήνες. Και αυτή η προοπτική είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας των αγοραστών στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Παρόλα αυτά, η αγορά σήμερα βρήκε κάποιες στηρίξεις και από την τελευταία ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία αύξησε τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, ούτως ώστε να ενσωματώσει το νέο guidance των διοικήσεων, τις τάσεις της αγοράς, καθώς και τις υψηλότερες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή και τα αυξημένα αποθέματα εποπτικών κεφαλαίων.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil και η Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη 2,2% έκαστη, με τις ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, Εθνική και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Coca Cola, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης πιέστηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας στο -4,44%, με την Aegean να ακολουθεί με -2,29%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Quest, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΔΕΗ.