Πανηγυρικά υποδέχθηκαν οι επενδυτές στην αγορά των ΗΠΑ το σήμα του κεντρικού τραπεζίτη για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, με τους δείκτες να ακολουθούν ξέφρενη πορεία μετά την ομιλία του Τζέι Πάουελ στο ινστιτούτο Brookings.
Ειδικότερα, μετά από μερικές ώρες “νωθρών” συναλλαγών οι επενδυτές άκουσαν αυτό που περίμεναν και με τους αγοραστές να ξεχύνονται ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε ενισχυμένος κατά 733 ή 2,2% στις 34.589 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 κέρδισε 3,1% ανακτώντας τις 4.000 μονάδες με κλείσιμο στις 4.080, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε ράλι 4,4% που τον έφερε στις 11.468 μονάδες.
Το σημερινό ράλι συνεισέφερε σημαντικά και στις αποδόσεις του μήνα, καθώς ο Dow Jones έκλεισε τον Νοέμβριο στο +5,7%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 5,4% και ο Nasdaq κέρδισε 4,4%.
Τα ηνία της σημερινής συνεδρίασης τα κράτησαν τα μεγαθήρια της τεχνολογίας, με την Microsoft στο +6,15% να ηγείται της ανόδου του Dow, ενώ από κοντά η Apple ολοκλήρωσε στο +4,9%. Η Salesforce πρόσθεσε 5,5% στην αξία της και η Intel έκανε άλμα 4%, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι μόλις δύο τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ολοκλήρωσαν με αρνητικό πρόσημο, των 3M και Walmart, με μικρές απώλειες 0,1% και 0,5% αντίστοιχα.
Παράλληλα, η Alphabet πραγματοποίησε άλμα 6%, η Αmazon κέρδισε 4,5% και η Tesla έκανε “πάρτι” με +7,7%.
Στην ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, ο ισχυρός άνδρας της Fed, Τζέι Πάουελ είπε αυτό ήθελε απεγνωσμένα να ακούσει η αγορά, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα κόψει ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων της, αν και τόνισε ότι η μάχη της με τον πληθωρισμό έχει πολύ δρόμο ακόμα.
“Είναι λογικό να μετριάζουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας καθώς πλησιάζουμε στο περιοριστικό επίπεδο που θα είναι αρκετό για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Η ώρα για μείωση του ρυθμού των αυξήσεων μπορεί να είναι ακόμα και από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου”, ανέφερε, προσφέροντας “ανακούφιση” ειδικά στους αναπτυξιακούς τίτλους.
Υπενθυμίζεται, ότι οι μετοχές των εταιρειών που αποτιμώνται στην αγορά κυρίως βάσει των προοπτικών ανάπτυξης που έχουν, εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις συνθήκες δανεισμού που επικρατούν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Τζ. Πάουελ υπογράμμισε ότι η “θεραπεία του πληθωρισμού θα απαιτήσει διατήρηση της πολιτικής σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα”, ένα σχόλιο που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος καθώς η οικονομία θα μειώνει ρυθμούς.
“Η αγορά περίμενε με κομμένη την ανάσα, αναζητώντας αυτή τη διευκρίνιση όσον αφορά τη διάρκεια και την έκταση της νομισματικής σύσφιξης της Fed. Και οτιδήποτε δίνει ελπίδα πως η Fed γίνεται λιγότερο επιθετική θεωρείται θετικό για τις μετοχές, τουλάχιστον σε μία βραχυπρόθεσμη βάση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσακ Κάρλσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Horizon Investment Services.
Κατά τα άλλα, μικτά ήταν τα νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο, όπου τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αγορά εργασίας εμφανίζει κάποιες τάσεις εξισορρόπησης αλλά όχι αρκετές, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ διατηρεί κάπως τη δυναμική της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ADP Research Institute, ο ιδιωτικός τομέας της χώρας πρόσθεσε άλλες 127.000 θέσεις εργασίας το Νοέμβριο, από τις 239.000 θέσεις του Οκτωβρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η μέτρηση έχασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 200.000 θέσεις.
Λίγο αργότερα, μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, ήρθαν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τις κενές θέσεις εργασίας, που έδειξαν πως ο αριθμός κατέγραψε ελεγχόμενη υποχώρηση τον Οκτώβριο, στα επίπεδα που προέβλεπαν οι αναλυτές και μάλλον όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσε η Fed.
Συγκεκριμένα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στα 10,3 εκατομμύρια τον Οκτώβρη, από τα 10,7 εκατ. του Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά πλέον από το ρεκόρ των 11,9 εκατ. την άνοιξη αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός, ειδικά καθώς η Fed επιθυμεί να περιοριστεί περισσότερο η ζήτηση εργασίας ώστε να υποχωρήσει η ανοδική πίεση στους μισθούς που συμβάλλουν στην επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Ενδεικτικό είναι ότι, ακόμα και με την πτώση του Οκτωβρίου, υφίστανται 1,7 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο στις ΗΠΑ, όταν στα προ πανδημίας επίπεδα η αναλογία ανερχόταν στις 1,2 θέσεις για τον καθένα.
Παράλληλα, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% έναντι του 2,6% της προκαταρκτικής μέτρησης.
Γενικότερα πάντως, πληθαίνουν οι ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση, με το επιχειρηματικό βαρόμετρο του Σικάγο, γνωστό και ως Chicago PMI, να υποχωρεί κατακόρυφα τον Νοέμβριο στις 37,2 μονάδες από τις 45,2 του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η αγορά περίμενε να δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης.
Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,7% στα 99 δισ. δολ. υπό το βάρος του ράλι του δολαρίου την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνεται.