Απέφυγε τα χειρότερα η Wall Street μετά από άγριες διακυμάνσεις με φόντο τα σενάρια για τους δασμούς

0
225

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια αλλαγής κλίματος που επιχειρήθηκε σήμερα στην αμερικανική αγορά, με τον S&P 500 να χάνει στο τέλος τα κέρδη του, ακολουθώντας στο κόκκινο τον βιομηχανικό Dow Jones. Και οι δύο δείκτες πάντως έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά της ημέρας.

Ο τεχνολογικός Nasdaq από την πλευρά του κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, αν και περιόρισε σημαντικά στο τέλος τα κέρδη του.

Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν σήμερα άγριες διακυμάνσεις εν μέσω φημών και διαψεύσεων για τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου στο μέτωπο των δασμών.

Μετά από βουτιά που ξεπέρασε το 3% στις αρχικές συναλλαγές, οι δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν ράλι – με τον S&P 500 να κερδίζει έως 3,4% – εν μέσω φημών ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει να παγώσει για ένα τρίμηνο τους δασμούς. Ένας λογαριασμός στο Χ μετέφερε τον τίτλο: “[Κέβιν] Χάσετ: Ο Τραμπ εξετάζει παύση 90 ημερών στους δασμούς για όλες τις χώρες πλην της Κίνας”. Μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά -όπως μεταδίδει το Bloomberg- ο S&P είχε κερδίσει πάνω από 2,5 τρισ. δολ. σε αξία.

Η επίσημη διάψευση του Λευκού Οίκου ότι οι αναφορές αυτές -που αποδόθηκαν στον Κέβιν Χάσετ, οικονομικό σύμβουλο του Τραμπ- αποτελούν “ψευδείς ειδήσεις” οδήγησε και πάλι στο κόκκινο τους δείκτες.

Λίγο αργότερα οι δείκτες βρέθηκαν να χάνουν πάλι πάνω από 2% μετά τις ανακοινώσεις του Τραμπ για δασμούς 50% στην Κίνα αν το Πεκίνο δεν άρει τα αντίποινα του 34% που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.

Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, ο πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζει να παγώσει τους δασμούς, αλλά θα μιλήσει με την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες για τους δασμούς. Ερωτηθείς αν είναι ανοιχτός σε μια παύση των δασμών είπε τα εξής: “Δεν το κοιτάμε αυτό. Έχουμε πολλές χώρες που έρχονται για να διαπραγματευτούν συμφωνίες μαζί μας και θα είναι δίκαιες συμφωνίες. Και σε κάποιες περιπτώσεις θα πληρώσουν σημαντικούς δασμούς. Αλλά θα είναι δίκαιες συμφωνίες”.

Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την απειλή του να προσθέσει επιπλέον δασμούς 50% στην Κίνα εκτός και αν το Πεκίνο αποσύρει την απόφαση του να επιβάλει δασμούς 34% στα αμερικανικά αγαθά.

Δείκτες – Στατιστικά 

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 349,26 μονάδες ή -0,91% και έκλεισε στις 37.965,60 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 11,83 μονάδες ή -0,23% στις 5.062,25 μονάδες. Ο S&P 500 είχε καταφέρει να ανακτήσει το θετικό πρόσημο τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, αλλά στο τέλος έχασε τα κέρδη του.

Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε μόλις 15,48 μονάδες ή 0,10% στις 15.403,26 μονάδες έχοντας σκαρφαλώσει μέχρι τις 16.292,28 μονάδες στα υψηλά της ημέρας και κατρακυλήσει στις 14.784,03 μονάδες στα χαμηλά.

Και οι τρεις δείκτες στα χαμηλά της ημέρας διολίσθησαν σε χαμηλο άνω του έτους, ενώ ο δείκτης CBOE Volatility, ο δείκτης φόβου της Wall Street, ξεπέρασε τις 60 μονάδες, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2024.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nvidia με άλμα 3,33 δολ. ή 3,53% και κλείσιμο στα 97,64 δολ. και ακολούθησαν Amazon με άνοδο 2,49% στα 175,26 δολ. και JPMorgan Chase με κέρδη 1,98% στα 214,44 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Apple (-3,67%), η Home Depot (-3,50%) και η Travelers (-3,48%).

Οι δείκτες της Wall Street συμπλήρωσαν ένα εφιαλτικό τριήμερο, με τον δείκτη Dow Jones να χάνει συνολικά πάνω από 4.200 μονάδες εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι σαρωτικοί δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Νωρίτερα, τα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατρακύλησαν εν μέσω ανησυχιών ότι οι δασμοί – που ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει “φάρμακο” για την αμερικανική οικονομία – θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε ένα νέο ράλι, θα πλήξουν την καταναλωτική ζήτηση και πιθανώς θα προκαλέσουν μια παγκόσμια ύφεση.

Στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs αύξησε την πιθανότητα για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας αυτό το έτος στο 45%. Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές έχουν αρχίσει να τιμολογούν και μια πέμπτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve αυτό το έτος προκειμένου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.