Home ΚΟΣΜΟΣ “Ανώμαλη προσγείωση” στη Wall λόγω της μετάλλαξης Όμικρον – “Βουτιά” 460 μονάδων...

“Ανώμαλη προσγείωση” στη Wall λόγω της μετάλλαξης Όμικρον – “Βουτιά” 460 μονάδων για τον Dow

0

H είδηση ότι εντοπίστηκε στις ΗΠΑ το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού έφερε κυριολεκτικά τα “πάνω-κάτω” στη Wall Street, καθώς οδήγησε σε “ανώμαλη προσγείωση” τους δείκτες που είδαν να “σβήνουν” πλήρως τα κέρδη που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ξεκίνησε έντονα ανοδικά, καθώς οι επενδυτές επιχείρησαν να ανακτήσουν μέρος των ισχυρών απωλειών που καταγράφηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, αντλώντας ώθηση από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας με υγιή ρυθμό τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, τα ισχυρά κέρδη των δεικτών περιορίστηκαν σταδιακά, ιδίως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, όπου τόνισε ότι οι κίνδυνοι για “επίμονο” υψηλό πληθωρισμό έχουν “σαφώς αυξηθεί”, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα προσαρμοστεί.

“Η (σ.σ. νομισματική) πολιτική έχει προσαρμοστεί σε αυτούς και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται”, τόνισε ο Πάουελ στην Επιτροπή, προσθέτοντας: “Έχουμε δει ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος. Έχουμε δει ότι οι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού είναι πιο επίμονοι”.

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη, τόσο εχθές όσο και σήμερα, ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου “επιβεβαίωσαν” τις εκτιμήσεις ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε μερικές ημέρες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν την επίσπευση του tapering, τερματίζοντας νωρίτερα το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ως απόρροια της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης αλλά και των εκτιμήσεων ότι το ράλι του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα του 2022.

Η εξέλιξη αυτή, σε μια στιγμή που είναι έκδηλη η αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μετάλλαξη Όμικρον στην ανάπτυξη, πυροδότησε φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ήδη αποφασίσει να αλλάξει την πολιτική της και να ακολουθήσει μια προσέγγιση λιγότερο υποστηρικτική για την οικονομική δραστηριότητα.

Αυτό που οδήγησε όμως σε πλήρη αλλαγή του σκηνικού ήταν η επιβεβαίωση ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έφτασε και στις ΗΠΑ, καθώς πυροδότησε φόβους για νέους περιορισμούς που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν εκ νέου την αμερικανική οικονομία.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του στελέχους Όμικρον στη χώρα, σε άτομο πλήρως εμβολιασμένο που είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και βρέθηκε θετικός στις 29 Νοεμβρίου.

“Το άτομο βρίσκεται σε καραντίνα και έχουν ενημερωθεί όλες οι στενές επαφές του, οι οποίες μέχρι στιγμής, είναι όλες αρνητικές στον κορονοϊό”, ανέφερε ο Φάουτσι και πρόσθεσε ότι “ο ασθενής όχι μόνο είχε ήπια συμπτώματα, αλλά στην πραγματικότητα τα συμπτώματα φαίνεται να παρουσιάζουν βελτίωση”.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο άκουσμα της είδησης, οι επενδυτές εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια να οδηγήσουν υψηλότερα την αγορά, με τους δείκτες να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος και να κλείνουν τελικά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου με ισχυρές απώλειες, για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που ξεκίνησε την ημέρα με άλμα άνω των 250 μονάδων και ενδοσυνεδριακά έφτασε να σκαρφαλώνει 520, έως τις 35.004 μονάδες, πραγματοποίησε “στροφή” 983 μονάδων για να κλείσει με απώλειες 1,34% στις 34.022,04 μονάδες.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος S&P 500, που από το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 4.652,94 μονάδες τερμάτισε τελικά με πτώση 1,18% στις 4.513,04 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες και για τον τεχνολογικό Nasdaq, που επίσης έσβησε τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά του κέρδη και από τις 15.816,82 μονάδες κατρακύλησε και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 15.254,10 μονάδες, με πτώση 1,83%.

Σε περιοχή διόθρωσης εισήλθε εν τω μεταξύ ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, καθώς έκλεισε κάτω από το όριο των 2.198,47 μονάδων και συγκεκριμένα στις 2.172 μονάδες, με πτώση 1,2%.

Exit mobile version