Αντιστάθηκε στη νευρικότητα και έκλεισε στις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

0
123

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Το… “σολομώντειο” κλείσιμο ακριβώς πάνω στις 850 μονάδες “προτίμησε” το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο  με στήριγμα την Πειραιώς, κατάφερε να κλείσει θετικά, απορροφώντας την έντονη μεταβλητότητα και τις επιλεκτικές κινήσεις αρκετών χαρτοφυλακίων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 850,37 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 840,33 μονάδων (-0,40%) και 854,13 μον. (+1,23%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

Αντιστάθηκε στη νευρικότητα και έκλεισε στις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45%, στις 2.161,94 μονάδες, ενώ στο +1,92% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.254,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 797,69 μονάδες.

Αν και το κλείσιμο, και όχι η διάσπαση, των 850 μονάδων δεν “διέλυσε” την επιφυλακτικότητα που ευλόγως επικρατεί πλέον στην αγορά, λόγω της μεγάλης ανόδου του προηγούμενου διαστήματος, η παραμονή της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα θεωρείται θετική εξέλιξη από τους περισσότερους αναλυτές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στη διελκυστίνδα αγοραστών και πωλητών. Και το σημαντικότερο είναι ότι η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε από τη διήμερη συσσώρευση που προηγήθηκε, επανακατευθύνθηκε  στο ελληνικό ταμπλό.

Είναι σαφές όμως ότι η αγορά τις τελευταίες ημέρες “παίζει” με τα τεχνικά δεδομένα των περισσοτέρων τίτλων, επιχειρώντας αφενός την αποφόρτιση των ταλαντωτών, που έχουν βρεθεί σε υπεραγορασμένα επίπεδα και αφετέρου στην ενθυλάκωση των κερδών δίχως να απειληθούν τα υψηλά των 13 μηνών στα οποία βρίσκεται η αγορά. Και αυτή η τάση ενδεχομένως να συντηρηθεί μέχρι τις εκλογές, ή τουλάχιστον μέχρι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει δώσει τα πρώτα δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Αυτό επισημάνθηκε άλλωστε και από τους ξένους επενδυτές με τους οποίους 18 ελληνικές εισηγμένες ήρθαν σε επαφή κατά το roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη. Το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα που είναι λίγο έως πολύ γνωστά στη Λεωφόρο Αθηνών, και δεν είναι άλλα από τους ισολογισμούς των τραπεζών και την κυβερνητική επίδοση στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει το Capital.gr σήμερα, οι ξένοι επενδυτές έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, δεδομένου του άθλου που πρέπει να επιτευχθεί για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Η ταχύτητα με την οποία προσδοκάται να κινηθεί η αύξηση του ΑΕΠ θα καθορίσει την ταχύτητα ίασης των προβληματικών δανείων και τη δυνατότητα διάθεσης νέων κεφαλαίων στην Οικονομία.

Επίσης, η προοπτική αλλαγής της κυβέρνησης στη χώρα έχει βελτιώσει τη θέση των ξένων, δεδομένης της προσδοκίας για ένα νέο, σταθερό, περιβάλλον, πιο φιλικό σε επιχειρήσεις και επενδύσεις. Είναι κάτι που ήδη έχει τονιστεί και εγχωρίως, όπως διαφαίνεται και από τις επιδόσεις των ελληνικών assets.

Στο μεταξύ, έως τις εκλογές δεν λείπουν και οι εξελίξεις που μπορούν να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα, όπως ήταν σήμερα το νέο ιστορικό χαμηλό στο οποίο βρέθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,721%, ενώ ιδιαίτερα ισχυρή είναι και η βελτίωση στο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,553%.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 7,43%, με την αγορά να την στηρίζει ενόψει της έκδοσης του ομολογιακού Tier II που προωθεί, ενώ πολύ καλή ήταν και η επίδοση των Βιοχαλκο, Motor Oil, ΟΛΠ και ΟΤΕ, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν και η άνοδος σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Cenergy, Εθνική, ΕΧΑΕ και Λάμδα.

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια, με την Alpha Bank τελικά να μην ακολουθεί την άνοδο και να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Μυτιληναίος, Φουρλής, Σαράντης και Coca Cola, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Ελλάκτωρ να ολοκληρώνουν με απώλειες 1,13% και 1,36% αντίστοιχα. Η Jumbo έχασε σήμερα 2,24%, ενώ ο Τιτάνας δέχτηκε σημαντικές πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 2,27%.